Επίθεση αυτοκτονίας η έκρηξη στη Βουλγαρία

Τουλάχιστον 7 νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο απολογισμός των θυμάτων από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη στις 17:30, στο πάρκινγκ του αεροδρομίου Μπουργκάς. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκολαι Μλάντενοφ, ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων, δηλώνοντας ότι τρεις άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Μπουργκάς, ενώ υποσχέθηκε ότι η Βουλγαρία θα κάνει τα «αδύνατα δυνατά», προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες πίσω από την επίθεση. Στο λεωφορείο, επέβαιναν

40 Ισραηλινοί τουρίστες, που ήρθαν με πτήση από το Τελ Αβιβ, για να επισκεφθούν καζίνο της Βουλγαρίας. Δεν υπάρχουν Βούλγαροι πολίτες μεταξύ των νεκρών, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επίθεση. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε μια «ιρανική τρομοκρατική επίθεση». «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν το Ιράν», υποστήριξε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ιρανικές απόπειρες να πληγούν Ισραηλινοί στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία, στη Γεωργία, στην Κένυα, στην Κύπρο και αλλού». «Το μήνυμα που στέλνουμε αυτή την ώρα είναι να υπάρξει ηρεμία. Η Βουλγαρία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ. Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Βούλγαρου υπουργού, Τσβετάν Τσβετάνοφ, την επίθεση στο λεωφορείο πραγματοποίησε βομβιστής αυτοκτονίας. «Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας, ο οποίος σκοτώθηκε και τα ακριβή στοιχεία του οποίου δεν είναι ακόμα γνωστά. Το ταξιδιωτικό του έγγραφο είναι μια πλαστή άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ», τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Μπουργκάς.

Διεθνής κατακραυγή

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τη «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» που είχε στόχο Ισραηλινούς και προσέφερε «κάθε αναγκαία βοήθεια» για τον εντοπισμό των δραστών. «Αυτές οι επιθέσεις εναντίον αθώων αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιά, είναι αποκρουστικές», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας «την αναλλοίωτη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ». «Οι ΗΠΑ θα σταθούν αλληλέγγυες με τους συμμάχους τους και θα προσφέρουν κάθε απαραίτητη βοήθεια για εντοπισμό των δραστών αυτής της επίθεσης, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε και τα θερμά του συλλυπητήρια.

Την επίθεση καταδίκασε η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, Τσέτσκα Τσάτσεβα, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 175 χρόνια από τη γέννηση του εθνικού ήρωα της χώρας, Βασίλ Λέφσκι, όπως μετέδωσε η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, εξέφρασε την «πολύ μεγάλη λύπη της» και τη «δυσάρεστη έκπληξή της».

Η Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Βουλγαρία), δήλωσε ότι «είναι θλιμμένη και δυσάρεστα έκπληκτη»

Keywords
Τυχαία Θέματα