ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το υπουργείο δεν δεσμεύτηκε για το αν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων (εργοδοτών – εργαζομένων) που θα προβλέπει αυξήσεις θα μπορέσει να το επικυρώσει στην Τρόικα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλες οι πλευρές εργοδότες – εργαζόμενοι συμφώνησαν σε αυξήσεις κατώτατων μισθών, καθώς το τοπίο στα εργασιακά αλλάζει πολύ γρήγορα προς το χειρότερο.

Η

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, με τους τέσσερις θεσμικούς εταίρους επισήμανε πως μια μικρή αύξηση των κατώτατων μισθών θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ψυχολογίας του καταναλωτή , γεγονός  που θα αποφέρει έσοδα στο κράτος και θα τονώσει την αγορά.

Η ΕΣΕΕ υπέβαλε ολοκληρωμένη Έρευνα Πεδίου για τα εργασιακά και την απασχόληση στις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις, καθώς και κοστολογημένη μελέτη με πίνακες που αποδεικνύουν ότι η επαναφορά του βασικού στα 701 ευρώ και τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) του 2009, θα αποδώσει επιπλέον έσοδα στο δημόσιο 2,4 δισ. και άλλα 4,7 δισ. στην ελληνική αγορά την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει η ΕΣΕΕ αύξηση του κατώτατου μισθού σε 701 ευρώ αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση και συνεπώς τα έσοδα από το ΦΠΑ κατά 915 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά δυνητικά επιπρόσθετα έσοδα του δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η αγορά θα τονωθεί την επόμενη διετία με επιπλέον τζίρο 4,7 δισ.

Αύξηση της κατανάλωσης και έσοδα από το ΦΠΑ

Ακόμη, στη μελέτη της ΕΣΕΕ αναφέρεται ότι η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% (από 751,39 σε 586,08 ευρώ) είχε αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΣΕ για το 2012, τα έσοδα του ΦΠΑ από το λιανικό εμπόριο, το εμπόριο-συντήρηση οχημάτων και τον τουρισμό αναμένεται να μειωθούν κατά 19,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΟ,choris apotelesma, synantisi, koinonikon etairon, ypourgo