ΔΙΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

08:40 7/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Μέχρι αύριο, στις έξι το απόγευμα έχουν περιθώριο να καταθέσουν τις οριστικές προσφορές τους οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της Emporiki Bank.

Δεδομένη θεωρείται η κατάθεση προσφορών από την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank

και την Alpha Bank για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Emporiki Bank. Οι προσφορές θα κατατεθούν τόσο στον γαλλικό όμιλο της Credit Agricole, όσο και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) η έγκριση των οποίων είναι απαραίτητη για την αποδοχή της πρότασης. ΤΧΣ και ΤτΕ θα εξετάσουν τις προσφορές με στόχο η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η εξαγορά της Emporiki Bank θα αποτελέσει τη δεύτερη μεγάλη κίνηση στον τραπεζικό χάρτη. Λίγες ημέρες πριν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕBank στην Τράπεζα Πειραιώς. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν παρά την αρχή των επερχόμενων ριζικών ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χνάρια της Credit Agricole ετοιμάζονται να ακολουθήσουν, δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια πώληση της θυγατρικής τους στην Ελλάδα, και αλλοι ξένοι χρηματοοικονομική όμιλοι όπως η Societe Generale (που ελέγχει την Geniki Bank), η Τράπεζα Κύπρου (που θέλει να απαλλαγεί απο την θυγατρική της στην Ελλάδα) και η πορτογαλική Millennium.

Υπογραμμίζεται ότι η πώληση της Emporiki Bank από την Credit Agricole αποτελεί μια εξαιρετικά ιδιότυπη συναλλαγή όπου ο αγοραστής δεν πληρώνει αλλά πληρώνεται. Για να πωληθεί η Emporiki Bank -κάτι που για τον μητρικό όμιλο της Credit Agricole αποτελεί προτεραιότητα- θα πρέπει πριν να ανακεφαλαιοποιηθεί και σύμφωνα με την διαγνωστική μελέτη της BlackRock, θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες ζητούν από τον γαλλικό όμιλο να ενισχύσει το νέο σχήμα με κάποια επιπλέον κεφάλαια λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αναπόδραστης περαιτέρω επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων δανείων. Το όφελος των Γάλλων από την ανορθόδοξη αυτή «πώληση» είναι ότι θα κλείσει την ελληνική «πληγή» ενώ παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια που έχει χορηγήσει στην θυγατρική της ως ρευστότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Credit Agricole έχει χορηγήσει ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ. Πρακτικά ο γαλλικός όμιλος θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Emporiki Bank και το ποσό που θα περισσέψει θα μπορέσει σταδιακά να το ανακτήσει.

Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα