ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

07:23 1/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις δομών και υπηρεσιών και η διαθεσιμότητα – εφεδρεία αποτελούν τα δύο μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν στη δημόσια διοίκηση.

Ήδη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με έγγραφο –οδηγία που έχει αποσταλεί προς όλους τους φορείς και τα υπουργεία ζητεί να προχωρήσουν στην άμεση κατάργηση διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων. Την ίδια ώρα δίδεται μάχη προκειμένου η εφαρμογή της διαθεσιμότητας –εφεδρείας να περιοριστεί σε περιπτώσεις υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν και δεν θα βρεθούν στη συνέχεια

στην ανεργία.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετά και νέους τρόπους προκειμένου να ενισχύσει τη τάση υπαλλήλων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η δυνατότητα παροχής «πλασματικών» ετών συνταξιοδότησης και η διατήρησή τους σε διαθεσιμότητα για διάστημα 1 με 2 χρόνια. Ο τελικός αριθμός των «διαθέσιμων» υπαλλήλων θα προκύψει από τα παζάρια με τη τρόικα. Πάντως στελέχη της διοίκησης υποστηρίζουν ότι αν ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πάρει το δρόμο για την έξοδο από το δημόσιο είναι κάτω από 30.000 τότε θα πρόκειται για νίκη του Α. Μανιτάκη.

Το στόχο να εξοικονομηθούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι έχει βάλει η κυβέρνηση η οποία έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να προβούν σε αξιολόγηση και κατάργηση υπηρεσιών τους. Η σχετική διαδικασία γίνεται έχοντας ως «μπούσουλα» το νομοσχέδιο Ρέππα το οποίο αν και δεν περιλάμβανε όλα τα υπουργεία προέβλεπε να εξοικονομηθούν πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάζει ως προϋπόθεση ότι οι προτάσεις που θα κατατεθούν να είναι τουλάχιστον στο επίπεδο αυτών που προέβλεπε το σχέδιο Ρέππα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιολόγηση των δομών θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Από τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τα συναρμόδια υπουργεία προκύπτει ότι εκτός των άλλων θα πρέπει να επιτευχθούν καταργήσεις συγκεκριμένων θέσεων. Οι θέσεις στο δημόσιο διαμορφώνονται ανά κλάδο διεύθυνση και τμήμα. Τα ενδιάμεσα οργανωτικά επίπεδα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί καταργούνται. Πρόκειται για διευθύνσεις, υποτμήματα και γραφεία. Ως “μη αποδεκτοί” χαρακτηρίζονται και οι κλάδοι με μόνο δύο διευθύνσεις και οι διευθύνσεις με μόνο δύο τμήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα