ΚΚΕ: Ο ΤΡΙΤΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ

08:00 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σοβαρές εσωκομματικές ανακατατάξεις πυροδοτεί στον Περισσό το εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν αρνητικό για το ΚΚΕ από όλες τις απόψεις.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κόμμα της Αλέκας Παπαρήγα αφενός δεν κατάφερε να καρπωθεί σχεδόν τίποτα από την τεράστια δεξαμενή της «αντιμνημονιακής» ψήφου και, αφετέρου, έχασε κατά πολύ την πρωτοκαθεδρία της Αριστεράς. Σαν να μην έφταναν αυτά, το ΚΚΕ τερμάτισε την εκλογική κούρσα πέμπτο, πίσω από το 15 ημερών

κόμμα του Πάνου Καμμένου…

Βράζει η βάση

Φυσικά, όσοι έχουν εικόνα του τρόπου λειτουργίας του Περισσού, δεν περίμεναν να πάει χθες το βράδυ ο επίδοξος διάδοχος της Αλέκας Παπαρήγα στο Ζάππειο και να δηλώσει «παρών». Κάθε άλλο. Οι όποιες αλλαγές στο ΚΚΕ γίνονται συντεταγμένα και σε χρόνο που επιλέγει το ίδιο το κόμμα και όχι τα δελτία των 8. Η Αλέκα Παπαρήγα, πάντως, δεν μπόρεσε να κρύψει χθες την αμηχανία της για το αποτέλεσμα. Στη δήλωσή της έκανε λόγο για «αποτέλεσμα ανατροπής», διείδε ότι ωριμάζουν «ή θα ωριμάσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, οι συνθήκες για την ανατροπή αυτή, ενώ υποστήριξε ότι στον Περισσό «δεν είχαν αυταπάτες» για τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος.

Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό αναμένεται να ξεκινήσει ένας βαθύς διάλογος για το «τι έφταιξε». Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, προγραμματίζεται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία θα αποτιμήσει το αποτέλεσμα, όταν το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποιήσει και όλα τα αναλυτικά στοιχεία. Θα έχει ενδιαφέρον ποια και πόσα σημεία αυτοκριτικής θα υπάρχουν στο «πόρισμα» της Κεντρικής Επιτροπής, αφού αυτά θα αποτελέσουν και «πιλότο» για τις όποιες αλλαγές και ανακατατάξεις στον Περισσό. Πάντως, την ίδια ώρα που στελέχη του ΚΚΕ ισχυρίζονται ότι «κράτησαν τον κύριο όγκο των δυνάμεών τους», κατά το γνωστό ευφυολόγημα της Αριστεράς, η «κόκκινη» βάση βράζει. Πολύ πριν ανοίξουν οι κάλπες, στο ΚΚΕ είχαν φτάσει τα πρώτα μηνύματα από πολλές Κομματικές Οργανώσεις Βάσεις (ΚΟΒες), τα οποία έδειχναν ότι πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος διαφωνούσαν πλήρως με την τακτική της Αλέκας Παπαρήγα να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας για κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και να δηλώνει ότι δε θα δεχθεί τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και τρία χρόνια, έχει ενταθεί η συζήτηση για τη διαδοχή της Αλέκας Παπαρήγα. Μάλιστα, και η ίδια η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ έχει εκφράσει στο παρελθόν, σε κλειστές συσκέψεις, την επιθυμία της να αναλάβει κάποιο άλλο στέλεχος τα ηνία. Θα έχει, πάντως, ενδιαφέρον, αν τελικά ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία διαδοχής, πόσο «βελούδινη» θα είναι…

Keywords
Τυχαία Θέματα