Με διαδικασία ποινικού δικαίου -όπως ο Άκης- και ο Παπακωνσταντίνου

Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κοινού ποινικού δικαίου και όχι αυτή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στην προκειμένη περίπτωση θα κριθεί από ανακριτή και Εισαγγελέα αν ο κ. Παπακωνσταντίνου θα προφυλακιστεί. Οι βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση υπογραμμίζουν ότι καθήκον της επιτροπής που θα συγκροτηθεί είναι να διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, και τη θέμα της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας αλλά και η εκτίμηση αν η νόθευση εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του

ως υπουργού ή εκφεύγει αυτού.

Με άλλα λόγια οι βουλευτές προτρέπουν η διαδικασία να προχωρήσει με το νόμο Καστανίδη, δηλαδή, η επιτροπή να απευθυνθεί σε τριμελές δικαστικό συμβούλιο που θα ψηλαφίσει νομικά την υπόθεση για να διαπιστώσει αν υπάρχει έγκλημα στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή αν θα πρέπει να προχωρήσει με το κοινό ποινικό δίκαιο όπως έγινε στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει παραγραφή.

«Προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος», αναφέρεται στη διακομματική πρόταση συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου, της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου, παρ΄ότι παρέλαβε την αρχική λίστα μέσω CD και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ΄ αυτή, και παραδίδοντας την υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης USB. Πλέον αυτού δε, από τη διενέργεια ελέγχου και αντιπαραβολής των ονομάτων των αναφερομένων στο USB (2.059 ηλεκτρονικά αρχεία) με αυτά που περιλαμβάνονται στην αυθεντική «λίστα Λαγκάρντ» (2.062), προέκυψε ότι από την αρχική λίστα είχαν διαγραφεί 3 ονόματα, τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου».

Οι βουλευτές προτείνουν την άσκηση δίωξης για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος αλλά και αυτού της πρόκλησης βλάβης στα συμφέροντα του δημοσίου. Οι ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται όπως αναφέρεται, στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο.

Η πρόταση

Την πρόταση υπογράφουν συνολικά 36 βουλευτές της ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν υπογράφουν οι τρεις αρχηγοί (Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης).

Από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν την πρόταση ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης και από τη ΔΗΜΑΡ ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρης Μουτσινάς.

comittee

Keywords
Τυχαία Θέματα