Νέο δάνειο με «τιτλοποίηση» της δημόσιας περιουσίας

08:10 2/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η δυνατότητα που έχει η Αθήνα να προτείνει την απαλλαγή της για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρης της δόσης για την επαναγορά χρέους με την παράδοση ομολόγων τιτλοποίησης, προβλεπόταν -όπως είχε επισημάνει το matrix24- στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του Δεκεμβρίου του 2012 που έγιναν νόμος του Κράτους τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ως ομόλογα τιτλοποίησης ορίζονται τα ομόλογα που θα εκδίδουν εταιρείες ειδικού σκοπού που συστάθηκαν για λογαριασμό της Ελλάδας

ή του ΤΑΙΠΕΔ, ή όποιας οντότητας το διαδεχθεί στο μέλλον, και θα έχουν μετοχές στις εταιρείες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και οικόπεδα, δικαιώματα αποθήκευσης φυσικού αερίου, οικονομικά δικαιώματα, δικαιώματα ψήφου κλπ.

Η «κουβέντα» γίνεται δηλαδή τώρα για το εάν η όποια εταιρεία θα έχει έδρα εκτός Ελλάδας και το ΤΑΙΠΕΔ επόπτη από την τρόικα: Ανάλογα έχει στρωθεί το «χαλί» και για την νέα χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες.

Στις αρχές Ιουλίου οι Βρυξέλλες -σύμφωνα με τις πληροφορίες- πρότειναν στην Αθήνα ένα νέο δάνειο – «γέφυρα» που μπορεί να αγγίξει και τα 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέα σκληρά ανταλλάγματα για τους Έλληνες (ενδεχομένως με σκληρή εποπτεία των ευρωπαίων) και θα ψηλώσει ισόποσα το ελληνικό χρέος αποτελεί πρόταση της Κομισιόν για να μην εκτροχιαστεί το δανειακό πρόγραμμα από τους εξής δύο σοβαρούς κινδύνους:

- Το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 – 2015.

- Την περίπτωση που οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είχαν συμφωνήσει ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, σε νέους τίτλους.

Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν το 2013- 2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 – 2016.

Όμως, η μετακύλιση των κερδών προσκρούει στους φόβους κεντρικών τραπεζιτών ότι ίσως εκληφθεί ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρώ.

Προκειμένου να αποσοβηθούν αυτοί οι κίνδυνοι η Κομισιόν είχαν εκπονήσει σχέδιο το οποίο μετέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση οι δύο απεσταλμένοι των Βρυξελλών, ο Ματίας Μόρς από την Ε.Ε. και ο Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα θα καλυφθεί από ένα νέο δάνειο από χώρες της ευρωζώνης και στην περίπτωση που και πάλι υπάρξει εμπλοκή, δηλαδή δεν φτάσουν τα λεφτά για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εφεδρικό σενάριο το οποίο προβλέπει μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή έκδοση τιτλοποιημένων ομολόγων έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.

Σε ότι αφορά το ύψος του δανείου που θα λάβει η χώρα μας, αυτό θα είναι ισόποσο του κενού που αφήνουν τα ομόλογα που λήγουν στα «χέρια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών ύψους 5,6 δισ. ευρώ αλλά και του δημοσιονομικού κενού το οποίο προσδιορίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δις. ευρώ για το 2015.

Δηλαδή το νέο δάνειο – ουρά θα φθάνει τουλάχιστον τα 17 δισ. ευρώ -και ενδεχομένως ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν- και πιθανότατα θα είναι η τελευταία πράξη στο δανεικό σίριαλ της Ελλάδας πριν την έξοδο της στις αγορές.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε υποστηρίξει πάντως πριν λίγες ημέρες πάντως ότι εάν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ και δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο δεδομένου ότι μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δεν μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι.

Σε κάθε περίπτωση η Άνγκελα Μέρκελ κατά το κρίσιμο ντιμπέιτ με τον Πέερ Στάινμπρουκ, ενόψει των γερμανικών εκλογών δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το θέμα, άφησε ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο για την νέα βοήθεια.

Τα ποσά του νέου πακέτου όμως θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον χρέος, οπότε αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δοθεί απάντηση και στο ερώτημα για ένα πιθανό νέο «κούρεμα».

O Στάινμπρουκ από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου «Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν την κρίση.

Τόνισε μάλιστα, ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα