ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν από τους πρώτους που προέβησαν σε δηλώσεις εκφράζοντας την ανησυχία τους για την αποτυχία των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα

δεν θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει, τεχνικώς να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» και προειδοποίησε ότι πιθανής έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα ήταν αρκετά  ακατάστατη» και συνέπειες θα ήταν δύσκολο να υπολογιστούν.

Επίσης η Λαγκάρντ κάλεσε την ΕΚΤ να κάνει περισσότερα προκειμένου να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ έχει το περιθώριο ελιγμών όσον αφορά στα επιτόκια.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι  λίγα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εάν θέλει να μείνει στο ευρώ.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη επιθυμεί μια σταθερή ελληνική κυβέρνηση που θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

Και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε από τις Βρυξέλες ότι «οι Έλληνες πολιτικοί και ο ελληνικός λαός έχουν στα χέρια τους την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι προσπάθειες που καλείται να καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι στα όρια του δυσβάστακτου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση που συνδυάζει πειθαρχία και αλληλεγγύη, μαζί με τους εταίρους της και όχι μόνη της.

Σε διαφορετικό τόνο ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

«Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω την Γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα