ΨΑΧΝΟΥΝ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ» ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αφαιρέσει φόρους από το λογαριασμό του ηλεκτρικού βρίσκεται ο υφυπουργός Ενέργειας Ασ. Παπαγεωργίου, ενόψει των αναπόφευκτων αυξήσεων στο τιμολόγιο του ρεύματος.


Του Θοδωρή Παναγούλη

Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του matrix24 (Αυξήσεις στο ρεύμα, μειώσεις στους φόρους) ο υφυπουργός Ενέργειας  Ασημάκης Παπαγεωργίου ανέφερε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι προωθεί τη μείωση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, και κυρίως της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας, αλλά

και των δημοτικών τελών. Βεβαίως αυτές οι κινήσεις είναι αντικείμενο συζήτησης με το υπουργείο Οικονομικών και είναι άγνωστο το που θα καταλήξουν, ωστόσο το ΥΠΕΚΑ θέλει με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορούν να επιβληθούν χωρίς σοβαρή επίπτωση στους καταναλωτές, οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο τέλος ΑΠΕ που θεωρούνται αναπόφευκτες. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου στόχος είναι, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, να αποφευχθεί η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο για την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, η οποία θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί, παρότι δεν θα είναι στα επίπεδα που έχει ζητήσει ο ΛΑΓΗΕ (υπερδιπλασιασμός).

Παράλληλα, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις για αλλαγές στη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούν.

Ο κ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε ακόμα την άμεση λήψη «πακέτου» μέτρων μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά. Μεταξύ των μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται μειώσεις στις εγγυημένες τιμές της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ακόμα και παρεμβάσεις στα όσα ισχύουν για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν “ταμπού” και ότι όλα είναι πάνω στο τραπέζι.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα, Βεγόρα και Ελασσόνα, κάτι που απέκλειε η προηγούμενη ηγεσία. Επίσης, θα επιδιωχθεί να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός για το ορυχείο της Βεύης στη Φλώρινας, που εκκρεμεί για περισσότερα από έξι χρόνια. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο εφαρμογής των προβλέψεων του μνημονίου για πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος (στο οποίο εντάσσεται η προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) και για διασύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα