NBG Securities: Πως “διαβάζει” τα αποτελέσματα α’ 3μηνου των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν συνολικά ένα καλό πρώτο τρίμηνο του 2024, με τις χαμηλότερες προβλέψεις να υπεραντισταθμίζουν τα χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα.

Αυτό αναφέρει η NBG Securities στο flash note για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα χαμηλότερα προ προβλέψεων έσοδα (PPI) αντανακλούν κυρίως:

α) το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης  καταθέσεων,

β) τις νέες εκταμιεύσεις άνω των 7,5 δισ. ευρώ, σωρευτικά, και

γ) το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης

λόγω των εκδόσεων MREL.

Αυτές οι τάσεις αντισταθμίστηκαν από τη σημαντική μείωση των ζημιών απομείωσης δανείων, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται με τον μέσο όρο NPEs να μειώνεται κατά 11 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, λόγω των οργανικών ενεργειών καθώς και των πωλήσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα στέρεα τα κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, αναφέρει επίσης η NBG Securities.

Τέλος, και οι 4 τράπεζες έδωσαν κατευθύνσεις για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, με την επιφύλαξη της έγκρισης του SSM, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. 

Alpha Bank

Η Alpha Bank ανέφερε τον Βασικό Δείκτη PPI του πρώτου τριμήνου στα 322 εκατ. ευρώ (-8,9% σε τριμηνιαία βάση), λόγω του υψηλότερου κόστους αντιστάθμισης καταθέσεων, των εμπροσθοβαρών εκδόσεων και του αυξημένου λειτουργικού κόστους, καθώς το 4ο τρίμηνο του 2023 επωφελήθηκε από επιστροφή που σχετίζεται με το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF).

Εν τέλει, η Alpha ανέφερε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 204 εκατ. ευρώ, +4,1% σε ετήσια βάση, επωφελούμενη επίσης από μειωμένες προμήθειες. Τα NPEs παρέμειναν σταθερά στα 2,2 δισ. ευρώ, καθώς οι ισχυρότερες θεραπείες και αποπληρωμές αντιστάθμισαν την αναταξινόμηση των 110 εκατ. ευρώ στα κρατικά εγγυημένα δάνεια προς τα NPEs, αντανακλώντας τις εποπτικές προσδοκίες. Ο δείκτης NPE παρέμεινε στο 6%, ενώ pro forma ο δείκτης NPE ανέρχεται στο 5,7%.

Η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank ενισχύθηκε με τον FL CET1 να διαμορφώνεται στο 14,8%, από 14,6% το 4ο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 19,2% το α’ τρίμηνο έναντι 19,1% το δ’ τρίμηνο του 2023.

Η Διοίκηση έδωσε καθοδήγηση για ανταμοιβή μετόχων της τάξης του 20% των καθαρών κερδών του 2023 ή 122 εκατ. ευρώ, ισομερώς μοιρασμένη μεταξύ μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.

Eurobank

Η Eurobank ανέφερε τον βασικό δείκτη PPI 478 εκατ. ευρώ (-1,3% σε τρίμηνο), λόγω των δανείων, των ομολόγων και των διεθνών δραστηριοτήτων. Η κατώτατη γραμμή διαμορφώθηκε σε 383 εκατ. (+12,7%) πριν από τα έκτακτα, επωφελούμενη από σημαντικά χαμηλότερες προμήθειες και μειωμένες άλλες ζημίες απομείωσης.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν οργανικά κατά 0,4 δισ. το α’ τρίμηνο. Τα NPEs μειώθηκαν κατά 211 εκατ. ευρώ στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 3% από 3,5% το 4ο τρίμηνο του 2023.

Η κεφαλαιακή θέση της Eurobank ενισχύθηκε, καθώς το συνολικό CAD έφτασε το 20,2% και το FL CET1 στο 17,2%. Η διοίκηση έδωσε καθοδήγηση για μέρισμα 0,09 ευρώ/μετοχή.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική ανέφερε Βασικό PPI 494 εκατ. ευρώ (-0,9% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την επίδραση από το κόστος αντιστάθμισης της μεταφοράς και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, εν μέρει αντισταθμισμένο από το εποχικά χαμηλότερο OpEx (λειτουργικό κόστος).

Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 380 εκατ. (+1,3%), επωφελούμενα επίσης από υψηλότερα έσοδα από συναλλαγές και σταθερές προμήθειες. Το απόθεμα NPE παρέμεινε σταθερό στα 1,3 δισ. ευρώ, με μη σημαντικό οργανικό σχηματισμό το τρίμηνο, αρκετά εντός των προβλέψεων του 2024.

Ο λόγος NPE ήταν σταθερός στο 3,7% και η κάλυψη μειώθηκε στο 86,1% (έναντι 87,5% το 4ο τρίμηνο του 2023). Ο λόγος FL CET1 αυξήθηκε κατά 0,8% στο 18,6%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου (CAD) έφτασε στο 21,3%.

Η διοίκηση έδωσε καθοδήγηση για μέρισμα 20-25% των καθαρών κερδών, που αντιστοιχεί σε 0,24-0,30 ευρώ/μετοχή.

Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε βασικό PPI ύψους 470 εκατ. (-2,9% σε σχέση με το τρίμηνο), κυρίως λόγω της επίδρασης από την πλήρη σταδιακή εφαρμογή της στρατηγικής αντιστάθμισης καταθέσεων του ομίλου. Το καθαρό κέρδος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 233 εκατ. ευρώ, επωφελούμενο επίσης από μειωμένες ζημίες απομείωσης δανείων. Τα NPEs ουσιαστικά σταθεροποιούνται στα 1,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, ο λόγος NPE παρέμεινε σταθερός στο 3,5%.

Ο FL δείκτης CET1 της Τράπεζας Πειραιώς στο τέλος του Μαρτίου έφτασε στο επίπεδο του 13,7%, κυρίως λόγω της παραγωγής οργανικών κεφαλαίων. Ο συνολικός δείκτης CAD FL διαμορφώθηκε στο 18,5%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθώς και τις εποπτικές οδηγίες.

Η διοίκηση έδωσε καθοδήγηση για μέρισμα 0,06 ευρώ/μετοχή.

Keywords
Αναζητήσεις
nbg-securities-pos-diavazei-ta-apotelesmata-a-3minou-ton-ellinikon-trapezon.htm
Τυχαία Θέματα