Επιμένει στο όνομα «Μακεδονία» η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – «Άκυρη η ορκωμοσία» λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Επιμένει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία. Σε νέα ανάρτηση και θέλοντας να ευχαριστήσει τη Σουηδία, αναφέρθηκε στο πρόσωπό της ως «πρόεδρο της Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο X της σουηδικής πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία με ευχές για τη νέα πρόεδρο, η Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν

πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Congratulations to President Gordana Siljanovska-Davkova @gogamkd on being inaugurated as first female President. The President put a strong emphasis on women’s rights in her speech in parliament today. Sweden provides assistance to in order to supportaccession ….1/2 pic.twitter.com/Unm32rr3BS

Sweden in North Macedonia (@SwedeninMK) May 12, 2024

Υπενθυμίζεται ότι έντονο διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε χθες Κυριακή, κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η ίδια αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών. Άμεση και αυστηρή ήταν η αντίδραση της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρόμοια ήταν και η ανάρτηση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν έγραψε: «Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

For North Macedonia to continue its successful path on EU accession it is paramount that the country continues on the path of reforms and full respect for its binding agreements, including the Prespa Agreement.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 12, 2024

Άκυρη η ορκωμοσία λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Κρέναρ Λόγκα εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις λέγοντας πως η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα θα πρέπει να θεωρείται «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ανάρτηση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει πως:

«Η έλλειψη σεβασμού στο συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα.
Ασέβεια προς το συνταγματικό όνομα του κράτους κάνει άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα (ισχύει)».

Keywords
Αναζητήσεις
epimenei-sto-onoma-makedonia-i-gkorntana-silianofska--akyri-i-orkomosia-leei-o-ypourgos-dikaiosynis.htm
Τυχαία Θέματα