ΝΑΤΟ και CDU/CSU βάζουν “πάγο” στην πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα

Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με αυτό το όνομα τόνισε αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι νέα πρόεδρος της χώρας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα

στην τελετή ορκωμοσίας, ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των Συμμάχων. Ειδικότερα, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε:

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει σημαντικά στη συλλογική μας ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει στρατεύματα που αναπτύσσονται στην αποστολή μας KFOR στο Kόσοβο, στην αποστολή παροχής συμβουλών και ανάπτυξης ικανοτήτων στο Ιράκ και στις πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν μεταξύ των Συμμάχων. Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα».

CDU/CSU: «Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ περνάει μέσω της συμμόρφωσής της» με τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ευημερία και την ελευθερία και συνεπώς προς την ΕΕ, περνάει αποκλειστικά μέσω της συμμόρφωσης» με την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Χαρτ και χαρακτηρίζει «περιττή» και «επικίνδυνη» την ανακίνηση του θέματος από την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα.

«Η ανάφλεξη της διαμάχης για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας είναι εντελώς περιττή και επικίνδυνη. Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, δεσμεύεται εξίσου με τους προκατόχους της στο αξίωμα από τον συμβιβασμό μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρτ, για να προσθέσει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει από νωρίς ένα σαφές μήνυμα στην πρόεδρο και στο κόμμα VMRO, το οποίο κέρδισε επίσης τις βουλευτικές εκλογές: ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ευημερία και την ελευθερία και συνεπώς προς την ΕΕ, περνάει αποκλειστικά μέσω της συμμόρφωσης με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα».

Keywords
Αναζητήσεις
nato-kai-cducsu-vazoun-pago-stin-proedro-tis-voreias-makedonias.htm
Τυχαία Θέματα