Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν δικαιολογείται μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο – Kίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης

Δεν είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε απανωτές μειώσεις επιτοκίων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ξεκαθάρισε η Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη», είπε η Γερμανίδα αξιωματούχος στην εφημερίδα Nikkei, σύμφωνα με το Bloomberg. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης».

Η

Schnabel σημειώνει ότι η μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου «ίσως είναι κατάλληλη», όμως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζητούν το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, η αβεβαιότητα παραμένει, κυρίως στο μέτωπο των μισθολογικών αυξήσεων και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε τρεις μειώσεις στο επιτόκιο καταθέσεων φέτος, της τάξης των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση», είπε ο Schnabel. «Και θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει».

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας» και «με τους πληθωριστικούς κινδύνους  να κλίνουν ακόμη προς τα πάνω», είναι «πολύ νωρίς για να πούμε τι πρόκειται να συμβεί και δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων», πρόσθεσε.

Keywords
Αναζητήσεις
snabel-ekt-den-dikaiologeitai-mia-meiosi-epitokion-ton-ioulio--kindynos-prooris-chalarosis.htm
Τυχαία Θέματα