Eurogroup: 540 ΔΙΣ για στήριξη των οικονομιών – Χωρίς “μνημόνιο” μόνο τα δισ. για την υγεία – Δηλώσεις υπουργών

23:31 9/4/2020 - Πηγή: BankWars
Συμφωνία στο Eurogroup για το “φάρμακο” των οικονομιών στην κρίση κορονοιού ανακοίνωσε ο Σεντένοupd: 01.30 Σε συμφωνία κατέληξαν στις 11 το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM

που θα εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Σε ότι αφορά τον ESM, ο Κλ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα είναι το δίχτυ προστασίας για τις χώρες. Θα προσφέρει στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η γραμμή θα δώσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο και τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα μόνο για μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο Χ.ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του. Αναφερόμενος στις σημερινές αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζει ότι προσφέρουν ” νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού” και έρχονται να συμπληρώσουν “τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας”.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.

Ο.Σολτς: Πετύχαμε αλληλεγγύη για Υγεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ανέργους

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε  πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μια χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού. Συνεπώς δεν θα υφίσταται καμία αναφορά σε «Μνημόνιο», κάτι που θα εθεωρείτο τοξικό για την Ιταλία ή την Ισπανία.

Αναφορικά με το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την μετά-πανδημική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, βάσει της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup, το εν λόγω ταμείο «θα είναι προσωρινό και έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που καλείται να επωμιστεί κάθε κράτος – μέλος στην κρίση του Covid-19»

Η ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

Οπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους

Ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποιά κράτη – μέλη ζητούν ευρω – ομόλογο και ποιοί όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Στα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρθηκε με σειρά tweet του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.

“Μετά από μακρές και έντονες συζητήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, το Eurogroup έφτασε σε ένα αίσιο αποτλέσμα σήμερα. Προχωρήσαμε σε λογικές συμφωνίες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ολλανδία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κρίση του κορονοϊού.

Θέσαμε στο τραπέζι ένα συνεκτικό πακέτο που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν τα υγειονομικά κόστη, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Υπό ορθές συνθήκες, θα βοηθήσει επίσης να ανοικοδομήσουμε τις εθνικές μας οικονομίες μακροπρόθεσμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις για υγειονομικές δαπάνες.  Θα είναι επίσης διαθέσιμος για οικονομική υποστήριξη, αλλά με προϋποθέσεις. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό.

Επιπλέον, συμφωνήσαμε για έξτρα χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υποστήριξη της αγοράς εργασίας μας μέσω του προϋπολιγισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον χρηματοδότηση για υγειονομική βοήθεια μέσω ενός έκτακτου ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο οι χώρες θα συνεισφέρουν κατά το δοκούν.

Με αυτό το πακέτο θα βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα οικοδομούμε ανθεκτικές οικονομίες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για δυναμικό και λογικά υπεύθυνο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, τόνισε ο Ολλανδός υπουργός.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

“Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία”, δήλωσε, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης – τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος του Eurogroup  Μάρι Σεντένο, την ώρα που η ώρα έναρξης μετετίθετο κατά ακόμη μία ώρα, για τις 20.00 ώρα Ελλάδος.

“Πιστεύω βαθιά – ακόμη –  ότι αυτή τη φορά όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ένωσης”, ανέφερε ο Πορτογάλος υπ. Οικονομικών, ο οποίος είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του άτυπου οργάνου των ΥΠΟΙΚ των “19”.

“Διακυβεύονται πολλά. Καλώ τους ΥΠΟΙΚ να συμφωνήσουμε σε ένα ισχυρό και φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να θωρακίσουμε τις οικονομίες μας έναντι αυτής της κοινής για όλους μας απειλής. Ένα δίχτυ ασφαλείας για να προστατέψουμε τους εργαζόμενούς μας, τις επιχειρήσεις μας και τα δημόσια οικονομικά των χωρών μας. Ένα σχέδιο που θα μας δίνει ελπίδα υπέρβασης της σημερινής κρίσης καθώς βυθιζόμαστε στην ύφεση.

Είμαστε μαζί σε αυτό, όλοι σε lockdown, με τις ανθρώπινες απώλειες να αυξάνονται ώρα με την ώρα και χωρίς να βλέπουμε φως στο τούνελ. Κάθε μέρα ο ιός μάς υπενθυμίζει ότι είναι τυφλός έναντι σημαιών, τάξεων, φυλής ή φύλου. Δεν υπάρχουν επιβάτες πρώτης θέσης, όλοι μαζί θα κολυμπήσουμε ή θα βυθιστούμε”, είπε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup.

We are very close to an agreement. I trust – I still trust – that this time we will ALL rise to the occasion. And show the necessary spirit of compromise, which is the bedrock of our Union #Eurogroup #COVIDー19 pic.twitter.com/C6TVYSbIET

— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 9, 2020

Μαρκ Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία σήμερα για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ως απάντηση στην πανδημία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Νέο “όχι” της Μέρκελ στον Κόντε για τα κορονο-ομόλογα – “Ναι” σε ισχυρά μέτρα αλληλεγγύης

Eurogroup: Αυξάνεται η πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία

Keywords
Τυχαία Θέματα