Τράπεζα Κύπρου: Οι 25 μεγαλύτεροι δανειολήπτες με οφειλές δισεκατομμυρίων στα χέρια ξένων ειδικών

Στοπ στα πλάνα διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική φαίνεται να βάζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, με τη διοίκηση να προσανατολίζεται στη δημιουργία ξεχωριστής μονάδας με ξένους ειδικούς για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το

σχέδιο διαχωρισμού της Τράπεζας και μεταφοράς μέρος του παθητικού (π.χ. ELA) σε νέα οντότητα δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος εντός του ΔΣ, που προτιμά την εξειδικευμένη διαχείριση μεγάλων χρεωστών από ειδικούς σε αναδιαρθρώσεις ή εισπράξεις δανείων.

Ο διαχωρισμός φαίνεται να προσκρούει, μεταξύ άλλων, στη δυσκολία μεταφοράς μέρους της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας και αντιστοιχίας της με δάνεια που έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αποπληρωμής. Η μεταφορά του ELA θα χρειαζόταν ειδική έγκριση της ΕΚΤ, αφού παραβαίνει τους σχετικούς κανόνες.

Στην ξεχωριστή μονάδα που θα δημιουργηθεί εντός της Τράπεζας θα μεταφερθούν μεταξύ άλλων οι 20 ή 25 μεγαλύτεροι χρεώστες της Τράπεζας, που έχουν οφειλές δισεκατομμυρίων.

Το πλάνο, που θα παρουσιαστεί μαζί με το υπόλοιπο σχέδιο αναδιάρθρωσης στην τρόικα, φαίνεται να έχει την έγκριση της ΚΤ.

Αυτό άλλωστε δήλωσε χθες και ο πρόεδρος της Τρ. Κύπρου Κρίστης Χασάπης, αναφέροντας ότι η έγκριση της ΚΤ «είναι δεδομένη».

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αφορά την επόμενη πενταετία. Φαίνεται να προβλέπει μεταξύ άλλων τη σταδιακή απεξάρτηση της Τράπεζας από έκτακτη ρευστότητα, η οποία προβλέπεται να παραμείνει στα βιβλία της Τράπεζας – αν και θα μειωθεί σημαντικά – τουλάχιστον μέχρι το 2017.

stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα