Τσικνοπέμπτη με Τσίπρα στο “άντρο” Στουρνάρα και με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε …αγώνες ταχύτητας – Το Χρηματιστήριο και… η μεγαλοψυχία του Μεγάλου

Η Τσικνοπέμπτη, που για τους γνωρίζοντες θρησκευτικά, προηγείται κατά δύο ημέρες του Ψυχοσάββατου, συνέπεσε να “φιλοξενήσει” δύο σημαντικά στη σημειολογία τους γεγονότα.

Το πρώτο γεγονός, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο “άντρο” του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος από το 2016 μέχρι και χθες, ήταν το “μετά Μητσοτάκη”, κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς, η πρόσθεση του ΠΣ (Προοδευτική Συμμαχία) στο λογότυπο του κόμματος, έφερε …την αλλαγή. Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, ο διευθυντής του γραφείου του Μιχάλης Καλογήρου, ο  Αλέξης Χαρίτσης, και ο συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λογικό να κλέψει την παράσταση, ο επίσης παρών πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είναι σύμβουλος του Α. Τσίπρα αλλά – με την άδεια του πρώην πρωθυπουργού –  και οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Ελλάδος και του Γ. Στουρνάρα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Κερδοφορία

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: «Η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, παρότι μπορεί να μην έχει μια σταθερή προοπτική αυτό το φαινόμενο, εντούτοις εφόσον την παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μια μη ανεκτή συνθήκη». Και όταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα -ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μια διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% όταν ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 2% -, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Μερίσματα

“Εξέφρασα την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες κι όταν οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και τις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων».

Δεν ξέρω πόσο “μετράνε” οι εκτιμήσεις Τσίπρα για τα μερίσματα, αλλά επειδή και από την ΕΕ δεν είναι και τόσο…ενθουσιώδεις επ’ αυτού, καλά θα κάνει η αγορά που έχει προεξοφλήσει μέρισμα από Εθνική και Eurobank, να το λάβει υπόψη.

Το δεύτερο γεγονός, η πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά ταχύτητα καθαρογραφής αλλά και δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ( υπ΄ αριθμ. 1/2023) για τους πλειστηριασμούς,  τα funds και τους servicers. Η Ολομέλεια αποφάνθηκε στις 21 Ιανουαρίου,  ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις και να προχωρούν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία, όπως προβλέπει ο νόμος του 2015 αλλά και διατηρώντας τις φοροαπαλλαγές του νόμου του 2003.

Δεν θα κρίνουμε την απόφαση. Αλλά επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται, όπως έλεγε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, δικαιούμαστε να διερωτηθούμε λαικά “προς τι αυτή η πρεμούρα”. Η συνέχεια, επί…της οθόνης. Δεν θα κρίνουμε επίσης την επίσης χθεσινή ανακοίνωση των servicers, καθώς λένε αυτό που δεν πιστεύει κανείς: ότι δηλαδή όλα μέχρι τώρα έγιναν και γίνονται μια χαρά κι ωραία κα πως καμία πρώτη κατοικία ευάλωτου νοικοκυριού δεν κινδυνεύει. Για να είμαστε δίκαιοι, αναδημοσιεύουμε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Servicers: Διμερείς ρυθμίσεις σε δάνεια που υπερβαίνουν τα 35 δισ. ευρώ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Όσοι πιστεύουν – και καλά κάνουν – σε συνεχόμενη νέα άνοδο, να έχουν υπόψη τους ότι από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να πάει κανείς και μέσω Πάτρας-Ιωαννίνων-Τρικάλων. Επίσης, να παρακολουθούμε την Wall Street περισσότερο από τις τιμές -στόχους των αναλυτών, αρκετοί από τους οποίους “ξεφύτρωσαν” τελευταία σαν τα μανιτάρια. (υπάρχουν και δηλητηριώδη μανιτάρια). 

MIG: Συνεχίζεται το …ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα “Ηλιόπουλου” για αρκετούς, που έχοντας στο χέρι τη δημόσια προσφορά της Πειραιώς, “ποντάρουν” στα επιπλέον. Iσχύει και σε αυτή την περίπτωση  το “ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος”. Γιατί θα μπορούσε η Πειραιώς και ο Μεγάλου να έχουν γράψει όλους τους μικρομετόχους στα παλιά τους τα παπούτσια, να έχουν κάνει τη δουλειά τους (Attica) με το μετατρέψιμο ομολογιακό των 160 εκατομμυρίων ευρώ και… να τους αφήσουν “παγωτό”. Δεν το έκαναν και…τα ακούνε κι από πάνω.

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα