Eurοvision 2024: Απειλεί και η Ισπανία με αποχώρηση

Δεν έχει τέλος η αναστάτωση που έχει προκληθεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε της Σουηδίας. Η γενική πρόβα του τελικού, η οποία αρχίζει στις 22:00 το βράδυ και σε αυτήν θα ψηφίσουν οι εθνικές επιτροπές καθορίζοντας το 50% του αποτελέσματος, είναι «στον αέρα».  Ο λόγος είναι ότι δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που με τον δικό τους έμμεσο ή άμεσο τρόπο εξέφρασαν την στήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα, η Ολλανδία είναι με το ένα πόδι εκτός της Eurovision

2024 λόγω ενός «βίαιου επεισοδίου». Συγκεκριμένα, η Δημόσια Τηλεόραση της Ολλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Διεξάγονται, επίσης, συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) και του AVROTROS, του ολλανδικού συμμετέχοντος ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Σε ανακοίνωσή της, πριν από λίγο, η Δημόσια Τηλεόραση της Ισπανίας αμφισβήτησε την αξιοπιστία της Eurovision 2024. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Χ, το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTVE ανέφερε: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision μετέφερε στην EBU τη δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και απαίτησε από τη Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».

Ο Ισπανός δημοσιoγράφος Juanma Fernández κατήγγειλε τον εκφοβισμό του από τέσσερις Ισραηλινούς που ήταν διαπιστευμένοι ως δημοσιογράφοι στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision αφού φώναξε «Ελεύθερη Παλαιστίνη» μετά την πρόβα του Ισραήλ αυτήν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος γύρισε όταν άκουσε το σχόλιο «και άρχισε να τον επιπλήττει και να βγάζει φωτογραφίες».

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ακόμη Ισραηλινοί δημοσιογράφοι συμμετείχαν στην παρενόχληση του Fernández και τράβηξαν επίσης φωτογραφίες της διαπίστευσής του. «Τι κάνεις εδώ και γιατί το κάνεις αυτό αν είσαι δημοσιογράφος» είπαν σε έντονο ύφος και επιθετική στάση.

Μάλιστα, εμφανίστηκε και ένας Ισραηλινός κάμεραμαν και εστίασε στον Ισπανό «με τα φώτα της δημοσιότητας κατευθείαν στο πρόσωπό του σε μια προσπάθεια να τον εκφοβίσει», χωρίς να δώσει σημασία στο αίτημά του να τον αφήσει ήσυχο, αναφέρεται στην καταγγελία.

Σε κρίση η EBU

Η EBU, όπως μεταδίδουν σουηδικά μέσα ενημέρωσης, είναι σε κόκκινο συναγερμό καθώς είναι κρίσιμο μίτινγκ σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε αυτό συμμετέχει και ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision 2024 από τη Σουηδία, Martin Österdahl.

Μάλιστα, όλα δείχνουν την αποβολή της Ολλανδίας αφού η σημαία της χώρας δεν υπάρχει στο αντίστοιχο καμαρίνι του Malmö Arena. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται ακόμη και ανακοίνωση από τη Δημόσια Τηλεόραση της Ολλανδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα