Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής τους – Όσα πρέπει να ξέρετε

Για ακόμη μια χρονιά οι Έλληνες πολίτες πρέπει να κάνουν φορολογικές δηλώσεις, αυτή τη φορά για το φορολογικό έτος 2023, με τους λογιστές της χώρας την τελευταία περίοδο να τρέχουν πυρετωδώς ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των φορολογούμενων.

Η προθεσμία υποβολής τους μάλιστα παραμένει σταθερή όπως κάθε χρόνο, ενώ αναμένεται να υπάρξει και προθεσμία, όπως συμβαίνει αρκετά συχνά.

Φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να ξέρετεΗ προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου
2024.Μπορείτε να πληρώσετε το φόρο σας σε 8 δόσεις.Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων έχει ανοίξει από τις 15 Απρίλη περίπου.Εξετάζεται η δυνατότητα αυτόματης υποβολής για όσους έχουν μόνο μισθούς και συντάξεις.

Ποιος πρέπει να υποβάλλει δήλωση

Κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και είναι άνω των 18 ετών υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση, ανεξάρτητα αν έχει εισόδημα.Οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν χωριστή δήλωση ή κοινή δήλωση, εφόσον το επιθυμούν.

‘Εντυπα και οδηγίες

Μπορείτε να βρείτε τα έντυπα που χρειάζεστε (Ε1, Ε2, Ε3 και Ν) καθώς και οδηγίες συμπλήρωσης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ [ΑΑΔΕ φορολογικές δηλώσεις].

Στις φορολογικές δηλώσεις του 2024, που υποβάλλονται για το φορολογικό έτος 2023, υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια:

Φορολογικές δηλώσεις – Τι άλλαξε φέτος 

Αλλαγές για μισθωτούς και συνταξιούχους:

Αυτόματη υποβολή για 1 εκατομμύριο: Για πρώτη φορά, περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση. Η ΑΑΔΕ θα την υποβάλλει αυτόματα για αυτούς.Προσωρινή παράταση: Λόγω καθυστερήσεων στην έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων, δόθηκε παράταση έως τις 17 Ιουλίου 2024.

Αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες:

Νέο καθεστώς τεκμαρτού εισοδήματος: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους. Βάσει αυτού, υπολογίζεται ο φόρος που οφείλουν, ακόμα και αν το πραγματικό τους εισόδημα είναι μικρότερο.Προσαρμογή τεκμαρτών: Η ΑΑΔΕ προέβη σε προσαρμογές στους κωδικούς τεκμαρτού εισοδήματος, οι οποίοι είναι προσυμπληρωμένοι στη δήλωση.Δυνατότητα ένστασης: Οι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο σύστημα, μπορούν να υποβάλλουν ένσταση μέσω μίας νέας πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, ζητώντας φορολογικό έλεγχο.

Λοιπές αλλαγές:

Αλλαγές στα έντυπα: Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στα έντυπα της εφορίας, κυρίως όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς τεκμαρτού εισοδήματος.Ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Η ΑΑΔΕ έχει βελτιώσει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της για την υποβολή και υποστήριξη των φορολογικών δηλώσεων.

Συμβουλές:

Ελέγξτε τα προσυμπληρωμένα στοιχεία: Ακόμα και αν η δήλωση σας υποβάλλεται αυτόματα ή τα στοιχεία σας είναι προσυμπληρωμένα, καλό θα ήταν να τα ελέγξετε προσεκτικά για τυχόν λάθη.Υποβάλετε τη δήλωση σας έγκαιρα: Αποφύγετε τυχόν πρόστιμα υποβάλλοντας τη δήλωση σας έως την τελική προθεσμία.Ζητήστε βοήθεια: Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια με την υποβολή της δήλωσης σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν λογιστή ή στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα