Ολλανδία: 29χρονη θα υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί ανά την Ευρώπη το “πράσινο φως” που έλαβε μία 29χρονη γυναίκα από το κράτος ώστε να της γίνει ευθανασία, επειδή όπως αναφέρει η ίδια υποφέρει από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Πρόκειται για μία σχετικά σπάνια περίπτωση, καθώς η ευθανασία εγκρίνεται συνήθως για ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και άλλες ανίατες ασθένειες που τους προκαλούν πόνο, αλλά δεν είναι σύνηθες να εγκρίνεται και για ψυχικές παθήσεις.

Η 29χρονη Zoraya Ter Beek έχει διαγνωστεί με χρόνια κατάθλιψη, άγχος, τραύμα, οριακή διαταραχή προσωπικότητας, καθώς και αυτισμό.

Το 2020 υπέβαλε την αίτηση για να της χορηγηθεί ευθανασία, η οποία εγκρίθηκε προ ημερών, επιτρέποντάς της να φύγει από τη ζωή με τον τρόπο που αυτή επιθυμεί. Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει υποβληθεί σε διάφορες θεραπείες, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Άλλωστε, στα τριάμισι χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ της αίτησής της και της έγκρισης της αίτησης, είχε χρόνο να το ξανασκεφτεί, όμως η ίδια ξεκαθαρίζει πως δε δίστασε ούτε στιγμή για την απόφασή της.

Ωστόσο, η περίπτωσή της προκαλεί αντιδράσεις κυρίως σε χώρες όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η ίδια έχει δεχθεί μία ομοβροντία από e-mail από τον Απρίλιο, που έγινε γνωστή η υπόθεσή της, τα περισσότερα από τις ΗΠΑ, που τη νουθετούσαν να μην το κάνει, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις την “απειλούσαν” ότι θα καεί στην κόλαση.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, η 29χρονη αναγνώρισε πως η περίπτωσή της μπορεί να θεωρείται από πολλούς ως αμφιλεγόμενη, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. “Ο κόσμος νομίζει ότι όταν είσαι ψυχικά ασθενής δεν μπορείς να σκεφτείς ορθά. Κατανοώ τους φόβους που έχουν κάποια άτομα με ειδικές ανάγκες για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και τις ανησυχίες για ανθρώπους που πιέζονται να πεθάνουν. Όμως στην Ολλανδία έχουμε αυτόν τον νόμο εδώ και είκοσι χρόνια. Υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες και είναι πραγματικά ασφαλές”, εξήγησε.

Η Ter Beek αναμένεται να υποβληθεί σε ευθανασία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τη μέρα εκείνη, μία ιατρική ομάδα θα μεταβεί στο σπίτι της και θα της χορηγήσει τα φάρμακα που θα τη ρίξουν σε κώμα, έχοντας στο πλευρό της τον σύντροφό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα