Τάχα ανείπωτη, τάχα θλίψη

Όταν τόλμησα να αναρωτηθώ δημόσια μέσω Twitter τι θα συμβεί αν κάποιο από αυτά τα αεροπλάνα πέσει μέσα στην πόλη, πετάχτηκαν ορδές στρατόκαυλων για να μου υπενθυμίσουν ότι σε αυτά (τα «ιπτάμενα φέρετρα» όπως τα αποκαλούσαν στην Πολεμική Αεροπορία όταν υπηρετούσε εκεί ο μακαρίτης πατέρας μου) οφείλω την ελευθερία μου και τον ανοιχτό μου ορίζοντα. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Την απάντηση στο μακάβριο ρητορικό ερώτημα που έθεσα τη γνωρίζω εξαρχής: οι ευθύνες

για τυχόν δυστύχημα θα πέσουν από το ματωμένο γκουβέρνο και από τα πετσωμένα κανάλια στον ΣυΡιζΑ, στον Τσίπρα, στον Σπίρτζη και στη Δούρου. Και αν κάποιος χαροκαμένος πατέρας ή αδελφός ή μάνα ζητήσει εξηγήσεις, θα του πουν να στείλει SMS και να μη τους ζαλίζει τα ούμπαλα, διότι τηλεδιοίκηση υπάρχει και στους αιθέρες.

Στο κάτω κάτω, όποιος δεν γουστάρει, ας πάει να σφαχτεί με τον Ερντογάν. Και προσεχώς με τον Κιλιτσντάρογλου, εάν πιστέψω κάποιες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην απέναντι ακτή του Αιγαίου. Οι εκλογές των Τούρκων θα γίνουν στις 14 Μαΐου, πάει να πει ότι προηγούνται των δικών μας. Οι φόβοι για τεχνητό θερμό επεισόδιο που θα βολέψει και τους δύο γαντζωμένους στην καρέκλα τυράννους -που καταρρέουν δημοσκοπικά- είναι διάχυτοι εδώ και μήνες. Και πολλαπλασιάζονται, όσο ακούμε πολεμικά αεροσκάφη να σουλατσάρουν στα καλά καθούμενα πάνω από τα κεφάλια μας.

Η δημοσιογραφική πιάτσα βοούσε από χθες το απόγευμα, ότι ο απερίγραπτος τύπος που παριστάνει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σκόπευε να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών μέσω του τηλεοπτικού πλυντηρίου του Σταύρου Θεοδωράκη. Η διαρροή προήλθε μέσα από τη μονταζιέρα, όχι της υπόγας της οδού Πειραιώς, αλλά του Alpha (αν δεν μπέρδεψα τα προπύργια του Πετσιστάν), όπου κατέφυγε ο Μητσοτάκης για να αγιογραφηθεί.

Όπως γράφει μάλιστα ο συνάδελφος Μηνάς Κωνσταντίνου στην ιστοσελίδα του Documento,  η εκπομπή του Μέγκα είχε αρχικά γυριστεί πριν την τραγωδία των Τεμπών, «οπότε ο Μητσοτάκης επρόκειτο να ανακοινώσει από τηλοψίας εκλογές για τον Απρίλιο. Τα τραγικά γεγονότα των Τεμπών ανάγκασαν τον ίδιο και τον Σταύρο Θεοδωράκη να την ξαναγυρίσουν, με τον βασικό σχεδιασμό όμως να μένει ίδιος»!

Ο σιτεμένος ζιγκολό

Συγγνώμη, ο Θεοδωράκης δεν είναι αυτός που παρίστανε τον εναλλακτικό και ίδρυσε ολόκληρο κόμμα λαϊφστάιλ εναλλακτικής ρητορείας (και με ορισμένα πράγματι αξιόλογα στελέχη), ξεγελώντας 370.000 συνεπαρμένους από τη γοητεία του χριστιανούς και συγκεντρώνοντας το 6% του εκλογικού σώματος;

Νυν υπέρ πάντων ο αγών, στα χαρακώματα της συστημικής κουλτούρας. Κοινός εχθρός της πολυκατοικίας δεν είναι φυσικά η Δεξιά (που άλλωστε απορρόφησε στη ΝΔ μία στρατιά από «Ποταμίσιους»), αλλά ο Τσίπρας που θα μας πάρει τα σπίτια, ο Παππάς που θα μας πάρει τα κανάλια και ο Πολάκης που θα μας πάρει τα παιδιά και θα τους φορέσει στιβάνια.

Στην τηλεοπτική ψευδοδημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν μετράει η ουσία, αλλά η επικοινωνία: οι σκηνοθετημένες μούτες της τάχα ανείπωτης τάχα θλίψης, οι αισθησιακές πόζες σιτεμένου ζιγκολό, οι ανέμελες συνεντεύξεις σε μεσημεριανά και βραδυνά μεσημεριανάδικα, τα μακροβούτια στα νησιά με τις ρώγες τούμπανο και φυσικά οι «σκηνές από εκπομπή  προσεχώς».

Μη χάσετε την εκπομπή του Σταύρακα, για να μάθετε την ημερομηνία των εκλογών! Στηθείτε όλοι μπροστά στις οθόνες για να δείτε τους «Πρωταγωνιστές», του παρουσιαστή που έγινε πολιτικός και κατόπιν ξανάγινε παρουσιαστής! Με την ευκαιρία, θα δείτε με τα ίδια σας τα μάτια πόσο καλός άνθρωπος, εκλεκτός οικογενειάρχης και αμέτοχος των ανύπαρκτων σκανδάλων είναι ο πρωθυπουργούκος μας!

Τέτοιο τρέιλερ, οι Θεοδωράκηδες δεν μπορούσαν ούτε να διανοηθούν. Θα ρίξουν και μία πρόσκληση στον Τσίπρα μεθαύριο για ξεκάρφωμα και όξω απ’ την πόρτα. Το σημαντικό είναι, που βρήκε ο Μητσοτάκης φιλόξενο βήμα για να καταλαγιάσει αβρόχοις ποσίν την οργή του λαουτζίκου. «Κύριε πρωθυπουργέ, αληθεύει ότι είστε τόσο καλός και τίμιος όσο λένε;»

Φυσικά όλοι οι τηλεθεατές θα βλαστημάνε πατόκορφα καλεσμένο και οικοδεσπότη, μόλις 36% θεωρούν τον Μητσοτάκη έντιμο και ειλικρινή λένε οι μετρήσεις, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Οι βρισιές δεν απεικονίζονται στα νούμερα της τηλεθέασης και άλλωστε τα νούμερα δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Μία ψήφο εγώ, μία ψήφο εσύ που βρίζεις, μία και τα νούμερα που θα ξαναψηφίσουν νούμερα.

Νατούρα να φύγουνε 

Στη Βουλή, οι «άριστοι» ιδρωκοπάνε για να προλάβουν να περάσουν το «κατεπείγον» πολυνομοσχέδιο Σκρέκα που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού και άλλα τέρατα, πριν κατεβάσει ρολά το μαγαζί για τις εκλογές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για νομοθετικό έκτρωμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας μοιράζει ηχηρά χαστούκια στους εμπνευστές του ανοσιουργήματος, το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής έγραψε έκθεση 64 σελίδων για να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του για την κατάργηση της Εθνικής Ειτροπής Υδάτων, ενώ τα πακέτα των «νομοτεχνικών βελτιώσεων» πάνε κι έρχονται για να βελτιώσουν τα αβελτίωτα.

«Τρεις αλλαγές στο παρά πέντε», γράφει η χθεσινή Καθημερινή στο πρωτοσέλιδό της. Και εννοεί τις προβλέψεις για περιοχές Natura, τις περιβαλλοντικές μελέτες και τα όρια των παραδοσιακών οικισμών. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έκανε λόγο για επιτελική αχρηστία και ξεσπάθωσε ενάντια στους αρχιερείς της:

«Πέρα από τη ξεκάθαρα αντικοινοβουλευτική διαδικασία να ενημερώνεται η Ολομέλεια από ένα πρωτοσέλιδο, ήθελα να ρωτήσω τον υπουργό αν είναι ενήμερος για την απόσυρση των άρθρων. Και επειδή η εφημερίδα αναφέρεται σε παρέμβαση Μητσοτάκη, τα άρθρα αυτά δεν είχαν περάσει από υπουργικό συμβούλιο; Δεν τα ήξερε ο πρωθυπουργός; Δεν τα αναρτήσατε στη διαβούλευση; Ούτε τότε το κατάλαβε;»

Αλίμονο, καημένε, εδώ ο άνθρωπος δεν είχε ιδέα για τις υποκλοπές, για τα τρένα, για τους παιδεραστές, για τις απ’ ευθείας αναθέσεις και για τόσες άλλες παρασπονδίες. Οι περιοχές Νatura τον μάραναν; Του αρκεί να υπάρχουν ξενοδοχεία μέσα στα δάση για να φιλοξενήσουν τη μεγαλειότητά του και την υπέρκομψη, όποτε ξεκινάνε για χειμωνάτικο τριήμερο στο Πάπιγκο και στα Τζουμέρκα…

Να κάνει λίγη δροσιά

Το πολύκροτο πολυνομοσχέδιο Σκρέκα ξηλώνεται και φυλλορροεί, αλλά οι κρίσιμες διατάξεις για ιδιωτικοποίηση του νερού παραμένουν αμετακίνητες, παρά την όψιμη δυσανεξία της κοινής γνώμης (λόγω ΟΣΕ) για τέτοιου είδους θεσμικά ατοπήματα. «Οι κυβερνήσεις έχουν μόνο μία δουλειά», τη συνταγματική κατοχύρωση της ύδρευσης, γράφει ο Αντώνης Ρηγόπουλος στο ωραίο άρθρο του στο Κουτί της Πανδώρας:

«Η κλιματική κρίση δεν είναι θεωρία. Είναι εδώ, παρούσα και μας επηρεάζει ήδη. Ας αφήσουμε προς ώρας στην άκρη το τι πιστεύει ο καθένας μας για τα τα αίτιά της. Οι επιστημονικές μελέτες εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού τις επόμενες δεκαετίες.

Εκτός λοιπόν από τα έργα που χρειάζονται να γίνουν υπάρχει αναγκαιότητα να διαπαιδαγωγηθεί ο πληθυσμός σχετικά με τη χρήση του νερού. Θα πρέπει εξαφανιστούν οι εικόνες του τύπου που πλένει το αυτοκίνητό του με το λάστιχο την ώρα που βρέχει (έλεος!), της κυρίας που πλένει με το λάστιχο το πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι της μέσα στο κατακαλόκαιρο και του “πατεντιάρη” που βρέχει την ταράτσα του σπιτιού του στους καύσωνες “για να κάνει λίγο δροσιά”.

Αυτά είναι τα εύκολα. Θα πρέπει να κάνουν και τα δύσκολα. Δηλαδή να τελειώνουμε με τις πισίνες στα Κυκλαδονήσια που όπου κάθε παλιός μπαξές έχει γίνει infinity pool για instagram-ικές πόζες. Να μπουν μόνιμοι κανονισμοί για τη χρήση του νερού το καλοκαίρι και όχι μόνο έκτακτοι όταν κάποια περιοχή έχει φτάσει στα όριά της. Οι περιορισμοί να ισχύσουν και στις τουριστικές περιοχές και αν αυτό δεν βοηθάει στο experience των τουριστών, τότε ας μείνουν παραπονεμένοι και αυτοί και ο μύθος τους για να μην έχουμε περιοχές όπου οι πισίνες θα είναι γεμάτες και τα ποτήρια των κατοίκων άδεια.

Γίνονται αυτά με μια ιδιωτικοποιημένη εταιρεία ύδρευσης; Προφανώς και όχι. Αυτό άλλωστε φαίνεται να πιστεύουν πολλοί, καθώς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα κύμα “επαναδημοτικοποιήσεων” και επανακρατικοποιήσων των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών ύδρευσης, αφού “success stories” από αυτόν τον τομέα δε θα βρει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η πρόσβαση σε αυτό είναι ανθρώπινο και θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε κατοίκου (ούτε καν πολίτη). Οι πολίτες, τα κόμματα και τελικά οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να το εξασφαλίσουν μια και καλή και όχι να το παζαρεύουν με εταιρείες που εξ’ ορισμού “δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό”. Ας το λύσουμε συνταγματικά μια και καλή το θέμα, για να μην μπαίνουν σε… ιδεολογικά διλήμματα οι κυβερνήσεις του μέλλοντος».

Διαβάστε εδώ και την εκπληκτική ανάρτηση του ακοίμητου Θανάση Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ίδιο θέμα, για να μην αδικούμε τους καλλιτέχνες με τα περί σιωπής και αδιαφορίας. «Θα κάνετε μια τρύπα στο νερό», είναι ο τίτλος της. «Θανάσης, κατά 50 τοις εκατό νερό», η υπογραφή. Περισσότερα, στο πολιτιστικό ένθετο Docville στο Documento του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Η πλούσια πεθερά

Στον …αδιάφθορο Ανδρέα Πάτση ασκήθηκε ποινική δίωξη για το διάτρητο Πόθεν Έσχες του, ενώ ένας από τους αντιδημάρχους του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, ο Χρήστος Τεντόμας, φαίνεται και από τη φάτσα αυτός ότι είναι τίμιος, βρίσκεται υπό διερεύνηση για αδιευκρίνιστο ποσό 800.000 ευρώ.

«Είναι λεφτά της γυναίκας μου και της πεθεράς μου», ισχυρίζεται ο ίδιος, ως νέος Αβραμόπουλος. Να μη το ξέρω κι εγώ, να παντρευτώ κόρη ζάπλουτης μεγιστάνισσας; Πού τις βρίσετε τις πελούσιες εσείς οι Δεξιοί, μου λέτε; Αλήθεια, εκείνο το Πόθεν Έσχες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιος εισαγγελέας θα βρεθεί να το ξεψαχνίσει; Υποθέτω όχι ο Ισίδωρος Ντογιάκος…

Αντίθετα με τα στελέχη της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης που βρέθηκαν επί χρόνια στο μάτι των κοριών της ΕΥΠ, αυτών για τους οποίους ο Μητσοτάκης δεν είχε ιδέα ντε, η Άρτεμις Σίφορντ διαμαρτύρεται σε όλους τους τόνους επειδή βρισκόταν υπό παρακολούθηση με το Predator.

«Είναι πλέον αναγκαίο να βγει στο φως η πραγματική ιστορία της αλληλουχίας ΕΥΠ και Predator», γράφει η ειδικός της κυβερνοασφάλειας, στη σχετική ανάρτησή της. «Τα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων έχουν ηθικό δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια και να βρουν το δίκιο τους. Πολλά από τα θύματα αυτής της υπόθεσης είναι φοβισμένα, ματαιωμένα και αισθάνονται ότι το κράτος δικαίου δεν έχει λειτουργήσει για να τους προστατεύσει».

Η υπόθεση της Σίφορντ (που υπήρξε στέλεχος του Facebook και ζει στην Ελλάδα) φιλοξενήθηκε σε ειδικό αφιέρωμα των New York Times, που εσχάτως έχουν κρεμάσει κουδούνια στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μάλιστα, το κινητό της «μολύνθηκε» από μήνυμα που της εστάλη τις μέρες του εμβολιασμού της.

Δεν ρωτάω πώς φαίνονται τα παραπάνω στον αγλαό Κυριάκο Πιερρακάκη, γιατί υποθέτω ότι ο γκουρού της νεοδημοκρατικής τεχνολογίας είναι απασχολημένος, να δείχνει σε Ιάπωνες και Άγγλους τα μυστικά του ελληνικού θαύματος…

Σεισμόπληκτα στο σφυρί

Στο μαρτυρικό Αρκαλοχώρι, κάτω στη λεβεντογέννα πατρίδα μου, βγάζουν στο σφυρί περιουσίες σεισμοπλήκτων Κρητών, οι οποίοι 18 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό βρίσκονται αντιμέτωποι με το ανθρωποφάγο τέρας της γραφειοκρατίας. Προηγουμένως είχαν μπλοκαριστεί τραπεζικοί λογαριασμοί κρατικής αρωγής, μολονότι ήταν θεωρητικά ακατάσχετοι και αφοορολόγητοι.

Παρασκευή , έχει προγραμματιστεί να γίνει ο πρώτος πλειστηριασμός, μίας αποθήκης που βρίσκεται εντός του οικισμού, τον οποίο ρήμαξαν τα 5,8 Ρίχτερ τον Σεπτέμβριο του 2021. Θα γίνει σχετική κινητοποίηση και θα επιδοθεί ψήφισμα από τους σεισμοπλήκτους, αλλά η τυφλή κυρία με το γουνάκι δεν χαμπαριάζει από τέτοια. Ιδίως όταν έχει τις πλάτες της εξουσίας για στήριγμα.

«Χάνονται περιουσίες και δεν υπάρχει μέριμνα. Είναι στο έλεος του Θεού και στα νύχια των funds περιουσίες σεισμόπληκτων και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα», τόνισε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος. «Ζητάμε να γίνει ό,τι έγινε στο Μάτι, όπου είχαμε από το 2018 τέσσερις νομοθετικές ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών»..

Μιάς και οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο στην αληθινή ζωή…), ακόμα και στην Κρήτη αν αγαπάτε, απτόητος ο Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε πλήρης κυνισμού να προαναγγείλει νέες αυξήσεις των ήδη πανάκριβων καταναλωτικών αγαθών. Σου λέει, οι ψηφοφόροι μας είναι πρόβατα, δέχονται τα πάντα και δεν καταλαβίνουν πολλά πολλά.

«Αυτό που βλέπουμε και θα δούμε, είναι με μειωμένο ρυθμό να αυξάνονται οι τιμές. Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε. Ουσιαστική μείωση των τιμών δεν θα δούμε, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε», υποσχέθηκε τρυφερά ο τσάρος των Οικονομικών, μιλώντας φυσικά στον Σκάι. Ανατιμήσεις, αλλά …με μειωμένο ρυθμό! Άραγε το φούμο θα πέσει με μειωμένο ρυθμό ή μονοκοπανιά; Τις προάλλες μου είπε κάποιος ότι μοιάζω φυσιογνωμικά με τον Σταϊκούρα και του έκοψα την καλημέρα.

Keywords
θλίψη, θλίψη, το φως, νεα δημοκρατια, twitter, οφείλω, συριζα, τσιπρας, δημοσκοπηση, φως, εκλογες, μαΐου, ελλαδα, βουλη, natura, ρωτήσω, αποσυρση, ΟΣΕ, επηρεάζει, infinity, pool, καλοκαιρι, εταιρεία, χρεος, διλήμματα, αθηνα, αβραμοπουλος, ευπ, funds, ΕΡΤ, νέα, κρητη, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, αποσυρση αυτοκινητων 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εσπα 2021, δουρου, κομματα, instagram, ημερομήνια, πολυνομοσχεδιο, χωρες, το θεμα, αδεια, αυτοκινητο, βημα, βρισιες, δημοκρατια, δυσανεξια, εικονες, ευπ, ζιγκολο, θεμα, καθημερινη, μεγκα, νησια, νυχια, ξενοδοχεια, οθονες, πειραιως, σκαι, σωκρατης, φατσα, φως, ωρα, αρθρα, αρθρο, ελεος, ανθρωπος, αρτεμις, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γοητεια, δειτε, δηλωση, διλήμματα, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελευθερια, εργα, επικοινωνια, επηρεάζει, ερντογαν, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, εχθρος, ιδεα, ιδια, ιδιο, υποθεση, θεοδωρακης, θεωρια, ηθικο, καλημερα, κυβερνηση, κυμα, κινητο, κυρια, κομμα, λεφτα, λογο, μαΐου, ματια, ματι, μεριμνα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μυθος, μυστικα, νερο, παντα, οξω, ορια, ουσια, οφείλω, παιδια, παπακωνσταντινου, πισινες, προβατα, υπογραφη, ποθεν εσχες, πολεμικη αεροπορια, ποτηρια, προβληματα, πορτα, ρυθμισεις, ρωτήσω, σπιτι, σπιτια, σφυρι, τυπος, τοις εκατο, το φως, τρειλερ, τρενα, τριημερο, τιτλος, φαμελλος, φαινονται, φυσικα, χερια ψηλα, χρηστος, δικαιωμα, δικιο, η εφημεριδα, κωστας, κυριακου, μπροστα, natura, infinity, οργη, pool, ποζες, ριχτερ, funds, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα