Χριστόφιας: Κάνει θυσίες ο κυπριακός λαός για να αποτραπούν τα χειρότερα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επισήμανε στο Πρωτοχρονιάτικό μήνυμά του ότι ο κυπριακός λαός επιβάλλεται να κάνει θυσίες για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Παράλληλα επισήμανε ότι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του Δημοσίου σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση δημιούργησαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Κύπρος να απευθυνθεί στον Μηχανισμό Στήριξης.

Δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στον πρώην διοικητή της, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει αρκετά πράγματα για τους πολίτες.

Αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, ο Χριστόφιας επισήμανε:

«Το αδιέξοδο έχει προκληθεί με αποκλειστική ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας και του κ. Έρογλου, οι οποίοι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις. Παρόλα αυτά, μέσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τη δική μας πλευρά».

Ο Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως πρέπει να αποφευχθούν «επικίνδυνοι ακροβατισμοί στο Κυπριακό, οι οποίοι όχι μόνο θα οδηγήσουν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης, αλλά θα δημιουργήσουν και νέους κινδύνους για νέα δεινά στην Κύπρο και το λαό μας» και τόνισε:

«Το κυπριακό πρόβλημα, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, παραμένει το μείζον ζήτημα για τον κυπριακό λαό. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του λαού μας. Δεν είμαστε σίγουροι εάν οι επόμενες γενιές θα ενθυμούνται τις οικονομικές δυσκολίες που σήμερα ο λαός αντιμετωπίζει. Σίγουρα, όμως, η ιστορία θα καταγράψει στις μελανότερες της σελίδες μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της μισής κατεχόμενής μας πατρίδας και την πρόκληση νέων κινδύνων για την άλλη μισή».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «αξιοποιώντας τα όσα έχουμε επιτύχει κατά τη διάρκεια της 52χρονης ύπαρξης της Δημοκρατίας μας, ο κυπριακός λαός θα καταφέρει και πάλι να σταθεί όρθιος παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ξεπερνώντας την οικονομική κρίση, και να απελευθερώσει και να επανενώσει την πατρίδα του και αξιοποιώντας το φυσικό της πλούτο να την κάνει τόπο ευημερίας».

«Για την επίτευξη των μεγάλων οραμάτων είναι αναγκαία η συμβολή όλων: πολιτικής ηγεσίας, κοινωνικών εταίρων, του λαού στο σύνολό του. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε!» κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα