Επιλογή θέσης εγκατάστασης μιας επιχείρησης

Το πρόβλημα της επιλογής θέσης εγκατάστασης μπορεί να προκύψει είτε στο αρχικό στάδιο, είτε ως προβλημα μετεγκατάστασης, σαν αλλαγή έδρας επειδή μια άλλη θέση παρουσιάζει στρατηγικά πλεονεκτήματα ή όταν η υπάρχουσα δυναμικότητα δεν αρκεί να καλύψει τη ζήτηση. Συνήθως ο επιχειρηματίας έχει κάνει μια πρώτη έρευνα αγοράς, αλλά υπάρχει περίπτωση η τελική απόφαση να έχει στηριχθεί σε λάθος ανάλυση δεδομένων ή κάποιος αστάθμητος παράγοντας να έθεσε εκτός στόχου τον προγραμματισμό.

Γενικότερα το πρόβλημα της εγκατάστασης ενός παραγωγικού συστήματος είναι ένα ζήτημα που προκύπτει από το

πλήθος των επιλογών που υπάρχουν και το σύνολο των περιορισμών που ικανοποιεί κάθε θέση. Σημαντικά κριτήρια επιλογής αποτελούν το κόστος εγκατάστασης και το κόστος λειτουργίας. Ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τεχνολογικοί ή μη τεχνολογικοί παράγοντες. Όπως μια επιχείρηση που απαιτεί προσβασιμότητα σε φυσικούς πόρους ή μια άλλη που κινείται με την παρουσία κόσμου. Οπότε η πρώτη πρέπει να βρίσκεται εκτός πόλης ενώ η δεύτερη σε κάποιο αστικό κέντρο. Ακόμα, ένα αρνητικό επενδυτικό κλίμα ή η αρνητικότητα του τοπικού πληθυσμού που δεν είναι ευνοϊκά διακείμενος όσο αφορά την εγκατάσταση ενός παραγωγικού συστήματος αναγκάζει τον επιχειρηματία να αναθεωρήσει τις αρχικές του εκτιμήσεις.

Οι εναλλακτικές επιλογές διαμορφώνονται από το νομικό και το διοικητικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό μπορεί να θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις ή, αντίθετα, να εξασφαλίζει προνομιακές ενισχύσεις. Ιδιαίτερη μεταχείριση δηλαδή στην επιχείρηση σε θέματα κόστους αλλά και σε εργασιακές συνθήκες και παροχές. Σημαντικά κίνητρα δίνονται στις επιχειρήσεις για εγκατάσταση σε συγκεκριμένες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.). Χαμηλό κόστος απόκτησης οικοπέδου, αυξημένο συντελεστή κάλυψης, τμηματική εξόφληση απόκτησης οικοπέδου, ενισχύσεις κλπ. Εδαφικές εκτάσεις με υποδομές (οδικό άξονα, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική ενέργεια κλπ).

Το πρόβλημα διογκώνεται όταν το είδος της επιχείρησης επηρεάζει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον. Εκεί πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος και να διασφαλίζει την ακεραιότητα του φυσικού κάλλους αποτρέποντας κάθε επένδυση που αποβλέπει στην καταστροφή του. Να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και να προλαμβάνει περιπτώσεις που ελλωχεύουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Η επένδυση δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αυτοσκοπό όταν διακυβεύονται σημαντικά δημόσια αγαθά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από θέση διαχειριστή και όχι ιδιοκτήτη. Η γεωγραφική χωροθέτηση μιας χώρας και ο φυσικός πλούτος της, για παράδειγμα, κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά. Ακέραια. Χωρίς υποθήκες και παρεμβάσεις αλλοίωσης. Ωφείλεται λοιπόν όλοι να ενεργούν με αυτό σαν γνώμονα, σε κάθε τους επιλογή!

Keywords
Αναζητήσεις
κριτήρια επιλογής για νέα επιχείρηση , κριτηρια επιλογης θεσης εγκαταστασης
Τυχαία Θέματα