Η “ανάλυση εργασίας” εργαλείο για κάθε μάνατζερ

Με την ευρύτερη έννοια του όρου, μάνατζερ θεωρείται αυτός που προΐσταται συγκεκριμένου τμήματος ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης. Από μια ιδιωτική επιχείρηση, έναν οργανισμό ή την ίδια . Όσο υψηλότερη θέση κατέχει στην ιεραρχία άλλο τόσο πρέπει να διακρίνεται και για την ηγετική του φυσιογνωμία. Ο κύκλος των ανθρώπων που επιλέγει για συμβούλος, πρέπει να στελεχώνεται από άτομα κατάλληλα. Ένα εργαλείο στον τρόπο επιλογής τους αποτελεί η ανάλυση εργασίας.

Με τον όρο Ανάλυση Θέσεως Εργασίας (Job Analysis) περιγράφουμε τη διαδικασία προσδιορισμού και καταγραφής τόσο των καθηκόντων

όσο και των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αποτελεσματική εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας. Η ανάλυση εργασίας αποτελείται από δύο κομμάτια. Την περιγραφή της θέσης εργασίας (job description) και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας (job specifications). To πρώτο ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη θέση. Οριοθετεί τις εξουσίες, προσδιορίζει ωράριο και αμοιβές. Αντίθετα θέτοντας ως ζητούμενο τα προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη μιας θέσης, τυπικά και ουσιαστικά, φωτογραφίζουμε τι τύπο ανθρώπου θέλουμε να προσλάβουμε για τη θέση που υπάρχει. Η σαφής περιγραφή της θέσης και τα δεδομένα κριτήρια επιλογής ανθρώπινου δυναμικού που θέτονται περιορίζουν το σφάλμα της επιλογής και σαν απώτερο σκοπό έχουν την τοποθέτηση του κατάλληλου ατόμου στην κατάλληλη θέση.

Η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Ειδικά όταν ακολουθείται η αντικειμενική μέθοδος. Αν απλά θέλουμε να ευχαριστήσουμε, πελατειακά, ορισμένους ανθρώπους και το μόνο που ενδιαφέρει έναν μάνατζερ είναι η δημιουργία ενός οικίου περιβάλλοντος γύρω του τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδανικότερο. Μια ιδιωτική επιχείρηση χρησιμοποιεί την ανάλυση εργασίας για την εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού. Ένας δημόσιος οργανισμός όμως λειτουργεί υποκειμενικά όταν δεν ακολουθούνται οι μέθοδοι αξιοκρατίας και σωστής αξιολόγησης. Ή επιτυχία φαντάζει μακρινό όνειρο όταν για μια θέση με συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες επιλέγονται ακατάλληλα άτομα με μοναδικό γνώμονα όχι τα εφόδια που διαθέτουν αλλά τις γνωριμίες τους.

Οι αποφάσεις είναι κρίσιμες. Αφορούν μετακινήσεις προσωπικού, προαγωγές, νέες προσλήψεις και απολύσεις. Αξιολόγηση απόδοσης προσωπικού και εκπαίδευσή του. Κρίσιμα ζητήματα που όταν αντιμετωπίζονται επιφανειακά οδηγούν σε λάθος εκτιμήσεις και άσχημα αποτελέσματα. Αυτό στις επιχειρήσεις μεταφράζεται σε ζημία γι’ αυτό και γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι αποφάσεις να είναι σωστές. Στο δημόσιο μεταφράζεται σε αποτυχημένες πολιτικές και ανέφικτα μέτρα που μεταφέρονται στην κοινωνία. Στρατηγικές επιλογές που καλούνται να ληφθούν από άτομα που βρέθηκαν σε κρίσιμες θέσεις αλλά στην ουσία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ελλείψη ικανοτήτων. Επιπτώσεις που πληρώνει και κουβαλά στη πλάτη της ολόκληρη η χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Keywords
Αναζητήσεις
αναλυση θεσης εργασιας, περιγραφη θεσεων εργασιασ
Τυχαία Θέματα