Πέθανε η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου

Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η ποιήτρια και δοκιμιογράφος, Λύντια Στεφάνου, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Λύντια Γεωργούλη, όπως ήταν το πατρικό της, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Τελειώνοντας το Πειραματικό Γυμνάσιο φοίτησε στη Σχολή Ρυθμικής και Ορχηστρικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα, μαθητεία που την προίκισε με μια χάρη στην κίνηση που διατήρησε ως τα τελευταία της χρόνια. Ακολούθησαν σπουδές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

(1943-1946), στο Ελληνομερικανικό Κολέγιο Pierce (1946-1947), στη Νομική Αθηνών (1945-1949), αλλά και στο… πατάρι του Λουμίδη, όπου συζητούνταν οι λογοτεχνικές ανησυχίες της γενιάς της, δίπλα στο τραπέζι του Ελύτη και του Γκάτσου και των άλλων συγγραφέων του ελληνικού μοντερνισμού.

Το διάστημα 1953-1979, ακολουθώντας τον διπλωμάτη σύζυγό της Αλέξανδρο Στεφάνου, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες και έζησε στην Ιερουσαλήμ, στην Άγκυρα, στη Λευκωσία, στη Σόφια, στη Γενεύη, στο Λονδίνο και στην Καμπέρα.

Η ποιητική της εμφάνιση έγινε το 1944 με ποιήματα στα περιοδικά Νεανική Φωνή και Παλμός. Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Ποιήματα εκδόθηκε το 1958. Ακολούθησαν οι συλλογές Τοπία από την καταγωγή και την περιπλάνηση του Υκ (1965),Έξη επεισόδια από τον κύκλο των τεράτων (1971), Τα μεγάφωνα (1973), Οι λέξεις και τα πράγματα (1983) και τα δοκιμιακά κείμενα Το πρόβλημα της μεθόδου στη μελέτη της ποίησης (1972), Γενικά και ειδικά για την ποίηση (1993), για τα οποία τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο κριτικής-δοκιμίου το 1973 και το Κρατικό Βραβείο κριτικής-δοκιμίου το 1994.

Μετέφρασε έργα των Guillaume Apollinaire, C. M. Bowra, Claude Mossé, Jacqueline de Romilly, Dylan Thomas. Παράλληλα συνεργάστηκε με ποιητικές δημοσιεύσεις και δοκίμια με τα περιοδικά Τομές, Ζυγός, Νέα Ποίηση, Νέα Ελληνικά, Εποχές.

Η Εταιρεία Συγγραφέων, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο της Λύντιας Στεφάνου τονίζοντας ότι «Όσο κι αν ήταν κάτι το αναμενόμενο για όσους από εμάς βρισκόμασταν πιο κοντά της, η απώλειά της ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή».

Η κηδεία της Λύντιας Στεφάνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα