EE: Αναστέλλεται η λειτουργία τεσσάρων ρωσικών ΜΜΕ στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει την «κυκλοφορία» τεσσάρων μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τη Ρωσία στην ΕΕ, παρά την προειδοποίηση της Μόσχας αυτή την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα επέφερε γρήγορα αντίποινα. Η Ρωσία από τη μεριά της κάνει λόγο για λογοκρισία.

Η απαγόρευση ισχύει για την ιστοσελίδα Voice of Europe,

το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta, με την αιτιολογία ότι βρίσκονται «υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο» της Ρωσίας και έχουν συμβάλει «καθοριστικά» στην προώθηση της υποστήριξης για την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει εμπλακεί σε μια συστηματική, διεθνή εκστρατεία χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και της πληροφόρησης (…) για να δικαιολογήσει και να υποστηρίξει την πλήρους κλίμακας επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και για να ενισχύσει τη στρατηγική της αποσταθεροποίησης των γειτονικών της χωρών, καθώς και της ΕΕ και των κρατών μελών της»

Συνολικά 6 μέσα υπό τον άμεσο έλεγχο ή σχετιζόμενα με το Κρεμλίνο έχουν απαγορευτεί

Το μέτρο αποτελεί μέρος της σχεδιαζόμενης 14ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Το μπλοκ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik.

Η ΕΕ είχε σηματοδοτήσει την κίνηση αυτή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να προειδοποιήσει: «Θα απαντήσουμε με αστραπιαία ταχύτητα και εξαιρετικά επώδυνα για τους Δυτικούς». Δεν ήταν σαφές πώς θα αντεπιτεθεί η Μόσχα.

Συνολικά το ζήτημα της λογοκρισίας έχει επανέλθει σε Δυτικά κράτη ή σε κράτη που θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με τις χώρες της Δύσης. Ειδικά την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο Χάρκοβο, μια τέτοια κίνηση ήταν αναμενόμενη ακόμα και από τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε την κίνηση «μια ακόμη πράξη λογοκρισίας» της ΕΕ

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε τα εξής «Στις 17 Μαΐου, το Συμβούλιο της ΕΕ δημοσίευσε απόφαση για την απαγόρευση «ραδιοτηλεοπτικών δραστηριοτήτων» τριών ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο έδαφος των χωρών της ΕΕ. Το RIA Novosti, η Izvestia και η Rossiyskaya Gazeta έπεσαν κάτω από ένα ακόμη κύμα περιορισμών λογοκρισίας από τις Βρυξέλλες.

»Τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης διατάχθηκαν να σταματήσουν εντελώς τη διανομή οποιουδήποτε περιεχομένου στην ΕΕ μέσω ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρύβει ότι αυτή η κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και οι προσπάθειες φίμωσης της αλήθειας βασίζονται αποκλειστικά σε πολιτικά κίνητρα.

» Θεωρούμε το βήμα αυτό της ΕΕ ως συνέχιση της πρακτικής της πολιτικής λογοκρισίας και της πλήρους εκκαθάρισης του χώρου της πληροφόρησης από κάθε εναλλακτική άποψη σε σχέση με τις δυτικές αφηγήσεις. Πρόκειται για ένα ακόμη από τα πολλά παραδείγματα παραμέλησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της των διεθνών υποχρεώσεών τους να διασφαλίσουν τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και για ένα ακόμη παράδειγμα εκφυλισμού των δημοκρατικών κοινωνιών στις χώρες της «συλλογικής Δύσης».

»Έχουμε επανειλημμένα και σε διάφορα επίπεδα προειδοποιήσει ότι η χρήση κατασταλτικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και του προσωπικού τους δεν θα μείνει αναπάντητη από την πλευρά μας. Η αγνόηση αυτών των προειδοποιήσεων μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε αντίποινα, τα οποία αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν. Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή βαρύνει αποκλειστικά την ΕΕ και τις πρωτεύουσες της ΕΕ που υποστήριξαν αυτή την απόφαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα