Famagusta: Πλησιάζει η αποκάλυψη της αλήθειας για το χαμένο βρέφος

Με νέο επεισόδιο επιστρέφει μετά τις γιορτές του Πάσχα, η μεγάλη παραγωγή του MEGA, «Famagusta», με τις εξελίξεις γύρω από την κεντρική ιστορία της σειράς να μοιάζουν καταιγιστικές.

Η σειρά που εμπνέεται από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, περιστρέφεται γύρω από την απώλεια ενός βρέφους κατά τον βομβαρδισμό της Αμμοχώστου το 1974. Η μητέρα του αγοριού, η Χριστίνα δεν ξεπέρασε

ποτέ εκείνη την απώλεια και δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει πως θα συναντήσει ξανά τον γιο της.

Πενήντα χρόνια μετά, ένας δημοσιογράφος φτάνει στο νησί για να καταγράψει μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων και ανθρώπων που βίωσαν τον πόλεμο στο νησί. Εκείνο που δεν γνωρίζει ο Μάικλ, όπως είναι το όνομά του, είναι πως εκείνος είναι το χαμένο μωρό της οικογένειας Σέκερη.

«Ο σκοπός ήταν να παρακινηθεί ο κόσμος να ψάξει τι σημαίνει Αμμόχωστος, τι σημαίνει Famagusta. Και νομίζω αυτό το πετύχαμε 100%» έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης της σειράς του MEGA, Αντρέας Γεωργίου ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Αμμοχώστου και όπως έχει πει έχει μεγαλώσει με πολλές ιστορίες για την πόλη.

Πιο κοντά στην αποκάλυψη της αλήθειας στη Famagusta

Όπως θα δούμε στο επεισόδιο της Κυριακής, ο Μάικλ ανακαλύπτει πως είναι υιοθετημένος τη στιγμή που η βιολογική του μητέρα πείθεται να του μιλήσει για την εμπειρία του στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει. Πολύ σύντομα μητέρα και γιος θα έρθουν αντιμέτωποι με την μεγάλη αλήθεια που αναμένεται να αλλάξει μια για πάντα τις ζωές τους.

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, το τρίδυμο των επιτυχιών Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου, Κούλλης Νικολάου έφεραν στην οθόνη του MEGA μία σειρά 24 επεισοδίων, το «Famagusta», εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα με επίκεντρο μία ιστορία αγάπης, που θα μας συγκινήσει.

Πλαισιωμένη από ένα λαμπερό καστ καταξιωμένων, αλλά και νεότερων ηθοποιών, η δραματική σειρά του MEGA, έρχεται να φωτίσει τον πόνο χιλιάδων Κυπρίων που έχασαν τη γη τους, τα σπίτια τους και κυρίως τους δικούς τους ανθρώπους. Σε μια αριστοτεχνική αλληγορία, ο πυρήνας της σειράς Famagusta, συνοψίζεται στην εξής φράση: Μία πατρίδα κομμένη στα δύο, σαν μάνα που το παιδί της αγνοείται στον πόλεμο, στοιχειωμένη από το πένθος και την ακατάσχετη νοσταλγία, αναζητά την επανένωση με το άλλο της μισό.

Τα αγνοούμενα παιδιά του πολέμου

Η σειρά του MEGA προσεγγίζει το θέμα της κυπριακής τραγωδίας με σκοπό να αφηγηθεί ιστορίες και όχι να μιλήσει με πολιτικούς όρους. Στα επεισόδια που έχουν ήδη προβληθεί, έχουμε παρακολουθήσει δεκάδες μαρτυρίες ανθρώπων, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, που μεταφέρουν την φρίκη του πολέμου με τον πιο ανθρώπινο και συναισθηματικό τρόπο.

Καθώς ο χαρακτήρας της σειράς φέρεται να είναι ένα από τα αγνοούμενα παιδιά μετά την εισβολή, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως υπήρξαν πράγματι παιδιά που δηλώθηκαν στη μακρά λίστα των ανγοουμένων μετά το ’74. Για την ακρίβεια, 36 παιδιά εμφανίζονταν για χρόνια στη λίστα των αγνοουμένων.

Ο μικρότερος αγνοούμενος, ονόματι Ανδρέας Κυριακού, μόλις 6 μηνών την ημέρα της τουρκικής εισβολής. Βρέθηκε νεκρός 41 χρόνια μετά τα γεγονότα, σε ομαδικό τάφο μαζί με άλλα πέντε μέλη της οικογένειάς του. Δίπλα στον μικρό Ανδρέα, βρέθηκε η πιπίλα του…

Σύμφωνα με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων της Κύπρου καταγράφτηκαν 1.619 περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών Αγνοουμένων. Στους 1.619 αγνοουμένους, συμπεριλαμβάνονται 992 στρατιωτικοί, μέλη της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, κληρωτοί και έφεδροι και 627 άμαχοι, γέροντες, γυναίκες και παιδιά. Υποβλήθηκαν επίσης 503 περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Σήμερα, έχουν ανευρεθεί τα οστά 752 Ελληνοκυπρίων και 293 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα