Αυστραλία: Γιατί η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας ζητά να αποσυρθεί το πορτρέτο της από γκαλερί

Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας Gina Rinehart φέρεται να ζήτησε να αφαιρεθεί το πορτρέτο της από μια έκθεση.

Το πορτρέτο εκτίθεται επί του παρόντος στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας μαζί με μια συλλογή άλλων έργων του βραβευμένου καλλιτέχνη Βίνσεντ Ναματζίρα.

Η γυναίκα ζήτησε να αφαιρεθεί επειδή την απεικονίζει με διπλό πιγούνι, σε ένα φως που κάποιοι μπορεί να λένε ότι δεν είναι κολακευτικό.

Απαντώντας στις αναφορές, ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι «ζωγραφίζει τον κόσμο όπως τον βλέπει», σύμφωνα με το Sky News.

Τι λέει η Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη απέρριψε τις προσπάθειες να αφαιρεθεί το πορτρέτο και σε ανακοίνωσή της τόνισε πως καλωσορίζει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη συλλογή και τις εκθέσεις της.

Τα πορτρέτα διάσημων ανθρώπων, με τα μάτια του καλλιτέχνη. Πηγή φωτό: National Gallery of Australia, Kamberri/Canberra, 2024

«Από το 1973, όταν η Εθνική Πινακοθήκη απέκτησε το έργο Blue Poles του Τζάκσον Πόλοκ, διεξάγεται μια δυναμική συζήτηση σχετικά με την καλλιτεχνική αξία των έργων που βρίσκονται στην εθνική συλλογή ή και εκτίθενται στην Πινακοθήκη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

“The mining billionaire Gina Rinehart has demanded the National Gallery of Australia remove her portrait from an exhibition by the award-winning artist Vincent Namatjira.” [The Guardian 15.05.24] Time for a touch of the #StreisandEffect? pic.twitter.com/3D5DVYDNjt

— no_filter_Yamba (@no_filter_Yamba) May 15, 2024

«Παρουσιάζουμε έργα τέχνης στο αυστραλιανό κοινό για να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να εξερευνήσουν, να βιώσουν και να μάθουν για την τέχνη», σημειώνεται επίσης. Το πορτρέτο της Τζίνα Ράινχαρτ, είναι δίπλα σε εκείνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του ποδοσφαιριστή Άνταμ Γκούντες και θα εκτίθεται μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα