Αλλος ΦΠΑ για αναψυκτικά στο χέρι, άλλος για το τραπέζι

Μετά τη βροχή ερωτημάτων που δέχθηκε, η ΑΑΔΕ επανήλθε με νέα εγκύκλιο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο του ΦΠΑ στη διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Οπως αναφέρει αν ο πελάτης παραγγείλει ένα χυμό και τον καταναλώσει στο κατάστημα επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, αν τον πάρει «πακέτο» ή ντελίβερι έχει ΦΠΑ

13%. Με τις τελευταίες αλλαγές, στη διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στη διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% έως 30 Ιουνίου 2024.

Ναι στο μέρισμα, όχι στα κόκκινα

Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε σαφώς καλύτερη θέση από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή της στο capital.gr. «Θα έλεγε κανείς ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, μέρος της οποίας είναι και η διανομή μερίσματος στους μετόχους των τραπεζών». Η απόφαση αυτή θα ληφθεί αφού υπάρξει πλήρης εικόνα για τα μεγέθη του 2023, συνεκτιμώντας και το τριετές κεφαλαιακό πλάνο των τραπεζών.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες και αφορούν κυρίως στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εκπλήρωση των φιλόδοξων στόχων που έχουν θέσει σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης. Αναφερόμενη στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι οι οι ελληνικές τράπεζες ευνοήθηκαν.

Μάχη στις αγορές με δόσεις

Ενα νέο τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τα τελευταία δύο χρόνια στην καταναλωτική πίστη, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δανείζονται τα νοικοκυριά για την ικανοποίηση προσωπικών τους αναγκών. Οπως διαβάζουμε στον ot.gr, το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται με γρήγορους ρυθμούς από τα πιστωτικά ιδρύματα στο γήπεδο της πραγματικής αγοράς, δηλαδή στις επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες online ή μέσω των καταστημάτων τους. Στην προκειμένη περίπτωση η πίστωση παρέχεται τη στιγμή της συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής έχει αποφασίσει τι θα ψωνίσει. Στο ταμείο, ηλεκτρονικό ή φυσικό, του δίνεται η δυνατότητα αντί της εφάπαξ πληρωμής, να εξοφλήσει το ποσό σε δόσεις. Η πίστωση παρέχεται από τράπεζα και εγκρίνεται την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση της πληρωμής στην επιχείρηση.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για τη «μάχη των δόσεων, που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους λιανικής. Η αγορά μιας τηλεόρασης, ενός ενδύματος, ενός αυτοκινήτου, ακόμη και το κόστος της επίσκεψης σε οδοντίατρο ή το σέρβις ενός οχήματος, μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί με ευκολίες πληρωμής. Κι αυτό χωρίς να διαθέτει ο καταναλωτής πιστωτική κάρτα ή να έχει λάβει προηγουμένως δάνειο».

Πλαστά χαρτονομίσματα

Τις 467.000 έφτασαν τα πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2023, από τα λιγότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ κατ’ αναλογία προς το σύνολο των χαρτονομισμάτων που είναι σε κυκλοφορία. Πάνω από το 70% των πλαστών που αποσύρθηκαν αφορούσαν χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ. Ωστόσο, παραμένουν τα πιο ασφαλή χαρτονομίσματα καθώς το 2023 εντοπίστηκαν μόλις 16 πλαστά ανά εκατομμύριο γνήσιων ευρώ σε κυκλοφορία.

Το 97,2% των πλαστών χαρτονομισμάτων εντοπίστηκε σε χώρες της ευρωζώνης, το 1,9% σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και μόλις το 0,9% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ανασφάλεια στους εφήβους

Ανήσυχοι για το μέλλον τους, προβληματισμένοι για την κρίση ψυχικής υγείας, αλλά και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και την κατεύθυνση της χώρας φαίνεται να είναι οι έφηβοι στις ΗΠΑ. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Common Sense Media, μια ομάδα προάσπισης των συμφερόντων των παιδιών, μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ηλικίας 12 έως 17 ετών δήλωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά γι’ αυτούς σήμερα. Μια διαφορετική έρευνα, πολυετής, από την Gallup και το Walton Family Foundation, έθετε ερωτήματα και εξέταζε τις αλλαγές στις απαντήσεις στην πάροδο των ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα