Αμερικανικά ΜΜΕ: Μια τρύπα στο νερό κάνει ο στρατός του Νετανιάχου

Τη στιγμή που Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται έντονη κριτική από την Ουάσιγκτον για την έλλειψη σχεδίου για τη Γάζα, ο στρατός του βρίσκεται αντιμέτωπος με μέτωπα που νόμιζε ότι τα είχε κλείσει μια και καλή.

Ακόμη και όταν ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα το περασμένο σαββατοκύριακο, παράλληλα έστελνε στρατεύματα και άρματα μάχης πίσω στη Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή που γνώρισε σφοδρές

μάχες στις αρχές του πολέμου και περιγράφηκε ως εκκαθαρισμένη από τη Χαμάς στο Δεκέμβριος.

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο ισραηλινός στρατός είχε μιλήσει επίσημα για νίκη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, λέγοντας ότι «έσπασε τον τσαμπουκά» της Χαμάς στο παραδοσιακό της προπύργιο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Η Τζαμπάλια δεν είναι η Τζαμπάλια που ήταν», είπε ο στρατηγός Ιτζικ Κοέν, διοικητής της Μεραρχίας 162, είπε τότε, προσθέτοντας ότι «εκατοντάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και 500 ύποπτοι συνελήφθησαν.

Ωστόσο, μήνες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις επιστρέφουν και με έναν συνδυασμό πυροβολικού και αεροπορίας επιχειρούν «εκ νέου εκκαθάριση» καθώς όπως φαίνεται οι μαχητές της Χαμάς δεν ηττήθηκαν.

«Ως μια μαχητική οργάνωση που προσαρμόζεται που έχει εύκολη πρόσβαση σε νεοσύλλεκτους, ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων και είναι βαθιά ενσωματωμένη στον ιστό της Γάζας, η Χαμάς έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει έναν παρατεταμένο και καταστροφικό πόλεμο» αναφέρει η Washington Post.

Ζόμπι που περιφέρονται οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Έτσι, όπως αναφέρουν αμερικανικκά ΜΜΕ η ταχέως εξελισσόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έδωσε τη θέση της σε μια σκληρή μάχη φθοράς, υπογραμμίζοντας πόσο απέχει από τον κύριο στρατιωτικό του στόχο – την πλήρη διάλυση της Χαμάς.

Ο στρατηγός Ισραέλ Ζιβ, εκτιμά ότι η χώρα του φαίνεται έτοιμη να συνεχίσει έναν πόλεμο επί μακρόν, που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί όπως αυτός που διεξήγαγε στο νότιο Λίβανο ξεκινώντας τη δεκαετία του 1980 — ο οποίος περιελάμβανε καταστροφικές μάχες και μια 15χρονη κατοχή, αλλά τελικά απέτυχε να εξαλείψει την απειλή της Χεζμπολάχ.

Τα προηγούμενα κέρδη τοy Ισραηλινού Στρατού έχουν «εξατμισθεί» λόγω έλλειψης πολιτικών σχεδίων, είπε. «Αν εργάζεσαι μόνο στρατιωτικά χωρίς καμία διπλωματική λύση, είσαι μέσα σε αυτόν τον βάλτο. Το Ισραήλ έχει κολλήσει στη Γάζα». Όπως σημείωσε χαρακτηριστική η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η αποστολή των Ισραηλινών στρατιωτών έχει χάσει την πυξίδα της. «Είναι σαν ζόμπι που περιφέρονται», είπε. «Δεν ξέρουν τι να κάνουν».

Οι μαχητές της Χαμάς αυξάνονται

Όταν τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την Τζαμπάλια πέρυσι, η Χαμάς ξεκίνησε μια προσπάθεια στρατολόγησης εξασφαλίζοντας βοήθεια και δημιουργώντας ένα νέο αρχηγείο εκεί, σύμφωνα με κατοίκους. «Υπάρχει η παρουσία αστυνομικών, αλλά χωρίς αστυνομική στολή, και είναι όλοι με πολιτικά ρούχα», είπε ένας 42χρονος κάτοικος Τζαμπάλια.

Έτσι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και αρκετοί Ισραηλινοί διατυπώνουν ωμές εκτιμήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα της Χαμάς και την αποτυχία του Νετανιάχου να σχεδιάσει τη μεταπολεμική Γάζα.

Οι αριθμοί των απωλειών της Χαμάς που αναφέρουν οι Ισραηλινοί δεν επιβεβαιώνονται. Ενώ ο Νετανιάχου είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ σκότωσε 14.000 μαχητές της Χαμάς, ο Ισραηλινός Στρατός υπολόγισε την εκτίμησή του σε 13.000 τον περασμένο μήνα!

Οι αριθμοί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα αλλά ακόμη και ο υψηλός αριθμός θα ήταν λιγότερο από το ήμισυ της εκτιμώμενης μαχητικής δύναμης της Χαμάς πριν από τον πόλεμο. Χιλιάδες άλλοι μαχητές ανήκουν σε μικρότερες ομάδες που συναγωνίζονται με τη Χαμάς για τοπική επιρροή.

Πάντως, ο Ισραηλινός απόστρατος στρατηγός Ισραέλ Ζιβ υπολόγισε ότι έχουν απομείνει τουλάχιστον 20.000 μαχητές της Χαμάς στη Γάζα που «θα στρατολογήσουν εύκολα τους επόμενους 40.000».

Δεν πλησιάζουν καν τη νίκη

«Θα ήταν εκπληκτικό για μένα αν δεν ήταν απίστευτα εύκολο για τη Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες στη Γάζα να στρατολογήσουν», είπε ο H.A. Hellyer, μελετητής που ειδικεύεται στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής στο Carnegie Endowment for International Peace και στο Royal United Services Institute.

Ενώ η Χαμάς έχει «υποβαθμιστεί σημαντικά και ουσιαστικά», είπε, μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Γάζα από τη δεκαετία του 1980 και την κυβερνά για περισσότερα από 15 χρόνια δεν πρόκειται «απλώς να εξαφανιστεί».

Μετά από επτά μήνες βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων από έναν από τους «πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου», είπε, «οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πλησιάσουν τη νίκη».

Όπως αναφέρει η The Wall Street Journal χωρίς να προχωρήσει σε ένα μεταπολεμικό σχέδιο, το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί βαλτωμένο σε μια ανεξάντλητη εξέγερση, βαθύνοντας τη διεθνή του απομόνωση και επιδεινώνοντας τον ήδη καταστροφικό απολογισμό για τους αμάχους, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal, Washington Post

Keywords
Τυχαία Θέματα