Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για την ορκωμοσία Σιλιάνοφσκα: Βαρύτατη πρόκληση – Αναμένουμε αντίδραση της κυβέρνησης

«Πρόκληση» χαρακτηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, την αναφορά της νεοεκλεγείσας προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.  Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στην ορκωμοσία της αναφέρθηκε σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας προκαλώντας την αντίδραση και του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη.

«Αποτελεί μια, δυστυχώς, αναμενόμενη ενέργεια, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE

και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής», σχολιάζει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση  να αντιδράσει στην πρόκληση

Ο κ. Μάντζος σημειώνει πως ο «πρωθυπουργός μίλησε χθες για ‘’ζητήματα’’ που θα ανακύψουν, αν η προεκλογική ρητορική συνεχιζόταν και μετεκλογικά» και στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν πλέον «τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Για μία πράξη που «παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», μιλούσε νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα