Ημέρα Natura 2000 – Όταν η Ευρώπη… γιορτάζει τη φύση [εικόνες]

Ασπροπάρης στο δάσος της Δαδιάς, άλογα στην Πίνδο, κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη της Καστοριάς, αργυροπελεκάνος στην λίμνη Κερκίνη, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο.

Μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι του WWF Ελλάς στις περιοχές Natura 2000 απολαύσαμε

μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ, αλλά και σημεία στον χάρτη που είναι ακριβώς δίπλα μας. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός «Click στη φύση» έδωσε την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τις ομορφιές των περιοχών Natura 2000 και να μάθουν την αξία τους.

Άγριες μέλισσες, κίτρινοι κρίνοι, πεταλούδες, όρνια, αργυροπελεκάνοι και αλκυόνες είναι μόνο μερικά από τα είδη που βρέθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό και μας κάνουν κάθε μέρα -και ειδικά σήμερα- να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της φύσης.

Πριν ακριβώς 32 χρόνια δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, και κάθε χρόνια τέτοια μέρα είναι για όλους μας ευκαιρία για γιορτή αλλά και προβληματισμό.

Ελάχιστα ζευγάρια του γύπα ασπροπάρη απομένουν στην Ελλάδα (Νάσος Ναλμπάντης)

Γιατί για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη των προστατευόμενων περιοχών πρέπει να μάθουμε να τις εκτιμούμε και να τις προστατεύουμε. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του έργου LIFE-IP 4 NATURA που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο και, υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, 12 εταίροι αναδεικνύουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

«Μέσα από έργα όπως το LIFE-IP 4 NATURA, επιχειρούμε να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον πλούτο ζωής που φιλοξενούν οι περιοχές Natura, την απαράμιλλη ομορφιά τους αλλά και την ανάγκη για αποτελεσματική θωράκιση και λειτουργία τους. Και τι καλύτερο για να μπορέσουμε, κατ’ αρχάς, να αναδείξουμε αυτόν τον πλούτο ζωής από το υψηλής ποιότητας φωτογραφικό υλικό, με το οποίο η δυναμική κοινότητα των φωτογράφων φύσης στη χώρα μας τίμησε τους φωτογραφικούς μας διαγωνισμούς κατά τα προηγούμενα χρόνια, αποτυπώνοντας την ελληνική φύση ‘στα καλύτερά της’» αναφέρει στο in ο Γιώργος Μελισσουργός, υπεύθυνος πολιτικής για τη βιοποικιλότητα και τον χωρικό σχεδιασμό στο WWF Ελλάς.

Αργυροπελεκάνος στην λίμνη Κερκίνη (Βασίλης Θεοδωρίδης)

Η χώρας μας, αν και μικρή σε μέγεθος, ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλούσια βιοποικιλότητά της. Χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, αλλά και δεκάδες διαφορετικοί τύποι οικοτόπων, συνθέτουν το εντυπωσιακό «μωσαϊκό» της ελληνικής φύσης.

Στην Ελλάδα το δίκτυο εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας έναν μεγάλο αριθμό ειδών και οικοτόπων, από τα οποία 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικοί τύποι οικοτόπων περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη φύση.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επιδιώκοντας συγχρόνως την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Άλογα στην Πίνδο (Γιάννης Σαπνάς)

Τα οφέλη που προκύπτουν για τον άνθρωπο από την ορθή διαχείριση των περιοχών Natura 2000 είναι ανεκτίμητης αξίας. Η προστασία της βιοποικιλότητας μάς εξασφαλίζει τα υγιή εδάφη στα οποία καλλιεργούμε τροφή, την επικονίαση των φυτών, τις πρώτες ύλες για τις κατασκευές, τα ρούχα, και τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι η φύση θα συνεχίσει να μας προστατεύει από ασθένειες και από τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura, όπως και άλλα αντίστοιχα εορταστικά ορόσημα, έχει διπλό ρόλο: Από τη μια είναι μια αφορμή για να ενημερωθούμε σχετικά με σημαντικούς περιβαλλοντικούς θεσμούς όπως οι προστατευόμενες περιοχές. Συγχρόνως όμως είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι έχουμε πετύχει και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διαφυλάξουμε την πολύτιμη φυσική μας κληρονομιά. Έχοντας πάντα κατά νου ότι όλοι έχουμε έναν ρόλο στο μεγάλο εγχείρημα που λέγεται προστασία της φύσης» εξηγεί ο κ. Μελισσουργός.

Δείτε ΕΔΩ την online έκθεση με τις βραβευμένες φωτογραφίες του 3ου φωτογραφικού διαγωνισμού.

Κεντρική εικόνα: Θωμάς Ιωαννίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα