Μια δολοφονία με συνεργασία ποινικών και αντιεξουσιαστών

Σαφείς ενδείξεις – χωρίς αποδείξεις – ότι η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, την 1η Νοεμβρίου 2013, τελέστηκε από την ίδια ομάδα ενόπλων που έχει προχωρήσει σε τρεις ακόμη ανεξιχνίαστες αιματηρές επιθέσεις, την περίοδο 2009-2015 σε Αγία Παρασκευή, Πάρο και Φθιώτιδα, διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. που επιχειρεί να διαλευκάνει την ενέργεια. Οι Αρχές ασφαλείας έχουν αποκλείσει ένα σενάριο που είχε αναπτυχθεί έντονα,

σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη διπλή δολοφονία συνδέεται με «πυρήνα» ποινικών από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με κεντρικό πρωταγωνιστή 21χρονο που δολοφονήθηκε μερικά χρόνια αργότερα στον Κορυδαλλό.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που είχαν αρχικά συλλεγεί από τον τόπο της επίθεσης, τη μοτοσικλέτα των δραστών, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και τις σαρώσεις τηλεφωνικών κλήσεων δεν είχαν οδηγηθεί σε οποιοδήποτε σαφές συμπέρασμα, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για εκτελεστές που ήξεραν να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους. «Ομως, πιθανότατα, ο ένας εξ αυτών δεν ζει και ο δεύτερος έχει συλληφθεί για άλλη υπόθεση», προσθέτουν.

Η αιματηρή επίθεση της 1ης Νοεμβρίου 2013

Το απόγευμα εκείνης της ημέρας δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή μάρκας Honda, φορώντας άσπρο και μαύρο κράνος, προσέγγισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Ηρακλείου και στάθμευσαν έξω από γειτονικό κατάστημα. Ο συνεπιβάτης της μηχανής κατέβηκε από το δίκυκλο και αφού πλησίασε άνοιξε πυρ εναντίον τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από τα γραφεία του νεοναζιστικού μορφώματος, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας άλλον έναν.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξαν 12 κάλυκες διαμέτρου εννέα χιλιοστών, ενώ το δίτροχο των δραστών βρέθηκε σε ρέμα διαποτισμένο με χλωρίνη ώστε να εξαφανιστούν ίχνη DNA, αποτυπώματα κ.λπ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις με προκήρυξη που είχε βρεθεί σε στικάκι μέσα σε σακούλα σκουπιδιών έξω από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στην προκήρυξη η εν λόγω οργάνωση ανέφερε ότι «η ένοπλη επίθεση – απάντηση στα γραφεία στο Νέο Ηράκλειο είναι η αφετηρία της λαϊκής εξόρμησης για να σταλούν τα νεοναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής εκεί όπου τους αρμόζει, στα σκουπίδια της Ιστορίας». Αυτή, ωστόσο, ήταν η πρώτη και τελευταία ενέργεια της οργάνωσης, η οποία, μάλιστα, στο κείμενό της δεν προχώρησε σε ανάλυση των κινήσεων των δύο εκτελεστών.

Οι οργανώσεις «μιας χρήσης»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, από τις περαιτέρω συνδυαστικές έρευνες, τις αναλύσεις προκηρύξεων, τη δραστηριότητα διαφόρων προσώπων και νεότερες μαρτυρίες εξετάζουν τα τελευταία χρόνια (επισήμως ο φάκελος στάλθηκε το καλοκαίρι του 2017 στην Εισαγγελία) το ενδεχόμενο η προ δεκαετίας επίθεση να τελέστηκε από μεικτό σχήμα ποινικών και αντιεξουσιαστών που σχετιζόταν με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα και το οποίο προχώρησε την περίοδο 2012-2015 σε τουλάχιστον 15 ληστείες σε Βελεστίνο, Σπέτσες, Μέθανα, Ωρωπό, Ακράτα, Κλειτορία και αλλού. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των ενόπλων, ωστόσο, εξαρθρώθηκε πριν από οκτώ χρόνια. Η ΕΛ.ΑΣ. συνδέει τη δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο με τη ληστεία στις 10 Αυγούστου 2012 σε υποκατάστημα της Αlpha Bank στη Νάουσα της Πάρου και τη δολοφονία ενός 53χρονου οδηγού ταξί που είχε επιχειρήσει να ακινητοποιήσει τους δράστες – μία επίθεση που αρχικά αποδόθηκε εσφαλμένα σε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Μία άλλη αιματηρή ενέργεια που πιθανόν συνδέεται με τη διπλή εκτέλεση στο Νέο Ηράκλειο είναι η επίσης ανεξιχνίαστη δολοφονία, στις 21 Φεβρουαρίου 2015, στην περιοχή Κούβελα Στυλίδας, του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη με 43 σφαίρες. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε τότε η Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη, η οποία επίσης δεν εμφανίστηκε ξανά, ενώ ομοίως στο κείμενο για τον τρόπο δράσης των εκτελεστών δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για το mondus operandi. Σημειώνεται ότι το θύμα είχε κατηγορηθεί από τον Βασίλη Παλαιοκώστα για βιαιοπραγίες εις βάρος του τον καιρό που ήταν κρατούμενος.

Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι στη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών συμμετείχαν και άτομα που σχετίζονταν με την αιματηρή ένοπλη επίθεση, στις 27 Οκτωβρίου 2009, κατά του ΑΤ Αγίας Παρασκευής από τέσσερις ενόπλους, με απολογισμό έξι τραυματίες αστυνομικούς – δύο εξ αυτών σοβαρά. Και τότε την επίθεση είχε αναλάβει οργάνωση «μιας χρήσης», οι Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας, η οποία επίσης δεν ανέφερε τίποτα για τον τρόπο δράσης της.

Keywords
Τυχαία Θέματα