Ο Μπλίνκεν στο Κίεβο, ο Πούτιν στο Πεκίνο

Στο Κίεβο μετέβη αιφνιδιαστικά χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ώστε «να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καθησυχάσει τους Ουκρανούς, οι οποίοι βρίσκονται σαφώς σε πολύ δύσκολη κατάσταση». Σε ομιλία του τόνισε πως όσα κατέστρεψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να πληρώσει η Ρωσία για να ξαναχτιστούν και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να κατάσχουν ρωσικά

περιουσιακά στοιχεία. «Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο G7 για να εξασφαλίσουμε ότι τα παγωμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της ζημιάς που συνεχίζει να επιφέρει ο Πούτιν» σημείωσε. Οι Ουκρανοί του περιέγραψαν ότι υπάρχει σταθεροποίηση στο μέτωπο του Χάρκοβου, έχουν εντοπίσει όμως μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Σούμι, πιο βόρεια.

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται για την επίσκεψή του στο Πεκίνο η οποία θα ξεκινήσει αύριο – θα έχει συζητήσεις με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και για την εμβάθυνση της ενεργειακής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θα είναι το πρώτο ταξίδι του αρχηγού του Κρεμλίνου στο εξωτερικό για τη νέα εξαετή θητεία του.

Συνεργασία άνευ ορίων

Κίνα και Ρωσία κήρυξαν μια «χωρίς όρια» συνεργασία τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο λίγες μέρες πριν στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, πυροδοτώντας τον πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Σι και ότι θα συζητήσουν επίσης την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας καθώς και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ο νέος υπουργός Αμυνας του Πούτιν, Αντρέι Μπελούσοφ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ θα παραστούν επίσης σε μια άτυπη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Σι αύριο. «Οι δύο ηγέτες θα έχουν μια ιδιωτική συνομιλία, θα περπατήσουν στο πάρκο δίπλα στο παλάτι, θα πιουν τσάι και στη συνέχεια θα γίνουν συνομιλίες κατά τη διάρκεια ενός άτυπου δείπνου με τη συμμετοχή ορισμένων μελών των αντιπροσωπειών και από τις δύο πλευρές» είπε ο Ουσάκοφ σε δημοσιογράφους επαινώντας την Κίνα για την «ισορροπημένη» θέση της απέναντι στην Ουκρανία.

Ο 71χρονος Πούτιν και ο 70χρονος Σι θα συμμετάσχουν σε μια βραδιά γκαλά για τον εορτασμό των 75 ετών από τη στιγμή που η Σοβιετική Ενωση αναγνώρισε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία ανακηρύχθηκε από τον Μάο Τσε Τουνγκ το 1949. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους και τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή έθνους-κράτους, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι αυτός ο αιώνας θα καθοριστεί από μια υπαρξιακή διαμάχη μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών. Ο Πούτιν και ο Σι μοιράζονται την άποψη ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή, με την Κίνα να αμφισβητεί την υπεροχή των ΗΠΑ στα πάντα, από τους κβαντικούς υπολογιστές και τη συνθετική βιολογία μέχρι την κατασκοπεία και τη σκληρή στρατιωτική ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ για να συζητήσουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία. Ο Πούτιν θα επισκεφθεί επίσης το Χαρμπίν στη Βορειοανατολική Κίνα, μια πόλη με ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία. Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας – Ρωσίας σημείωσαν ρεκόρ 240,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σημειώνοντας αύξηση 26,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Μαζί με τον Πούτιν θα φθάσει στην Κίνα μεγάλη εμπορική αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, ολιγάρχες όπως ο Ολεγκ Ντεριπάσκα και ο Αντρέι Κόστιν, ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν και ο πρόεδρος της Novatek Λεοντίντ Μίκελσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα