Πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατακεραυνώνει Μπάιντεν-Μπλίνκεν: «Δεν είναι σοβαροί»

O Λίνκολν έμεινε γνωστός για τη χειραφέτηση των μαύρων, ο Ρούσβελτ για το New Deal και ο Νίξον για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Άραγε, ποιο θα είναι το αποτύπωμα του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ;

Για το πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέημς Κάρντεν, τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρωτοκλασάτος υπουργός Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν, θα συνδεθούν με την μετατροπή της Γάζας σε «σφαγείο» από το Ισραήλ αφήνοντας μια τόσο αιματοβαμμένη κληρονομιά όσο και εκείνη που άφησε το δίδυμο Νίξον-Κίσινγκερ.

Τα νέα ευρήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εις βάρος του Ισραήλ ήταν η αφορμή για την σκληρή τοποθέτηση του Κάρντεν με παρέμβασή του στο περιοδικό «The Conservative».

Ειδικότερα,  τη Δευτέρα 29 Απριλίου,το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον πέντε ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες ενεπλάκησαν σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι παραβιάσεις είναι συγκεκριμένες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη πριν την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, με τον ομοσπονδιακό νόμο Leahy, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύεται να παρέχει όπλα σε ξένους στρατούς ή μονάδες ασφαλείας που διαπιστώθηκε ότι έχουν εμπλακεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Παρ’ όλα αυτά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ.

Τζο Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάλ Πατέλ, παρέχοντας κάλυψη στους Ισραηλινούς, ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πλέον ακολουθούσαν τα πρότυπα του νόμου Leahy και έτσι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.

Για τον Τζέημς Κάρντεν η κυβέρνησή του έχει διαπράξει μια σειρά ατοπήματα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ακόμα και αν ενεργοποιούνταν αυτός ο νόμος, θα θεωρούνταν χάιδεμα δεδομένων των εκτεταμένων και τεκμηριωμένων εγκλημάτων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Lavender AI για τη συστηματική τρομοκρατία του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Ωστόσο, ούτε αυτόν τον νόμο δεν τόλμησε να αξιοποιήσει η Ουάσινγκτον.

«Αν ο Μπλίνκεν και ο Μπάιντεν ήταν σοβαροί για να σταματήσουν τη σφαγή» λέει ο Κάρντεν, «θα μπορούσαν να είχαν εφαρμόσει το άρθρο 6201 του Νόμου περί Εξωτερικής Βοήθειας, που απαγορεύει τη βοήθεια ασφαλείας σε χώρες που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια».

Δημοκρατικοί ζητούν μέτρα κατά του Ισραήλ

Είχε ήδη είχε προηγηθεί στα τέλη Μαρτίου, επιστολή μιας ομάδας Δημοκρατικών γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου στην κυβέρνηση στην οποία ανέφεραν: «Ο ομοσπονδιακός νόμος είναι σαφής και, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κρίσης στη Γάζα και της επανειλημμένης άρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ζήτημα, απαιτείται άμεση δράση για να διασφαλιστεί μια αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνησή του».

Πιο πρόσφατα, μάλιστα, στις 29 Απριλίου, 90 δικηγόροι εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν απέστειλαν επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland καλώντας τον για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Αν ήταν σοβαροί, θα ζητούσαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Το Ισραήλ πιθανότατα παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων και των νόμων Leahy, καθώς και τις Συμβάσεις της Γενεύης που απαγορεύουν τις δυσανάλογες επιθέσεις σε άμαχους πληθυσμούς».

Tην ημέρα της Πρωτομαγιάς, 77 Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν να σταματήσει άμεσα τα σχέδια των Ισραηλινών για την επίθεση στη Ράφα.

«Σας προτρέπουμε να επικαλεστείτε την υφιστάμενη νομοθεσία και την πολιτική για την άμεση αναστολή ορισμένης επιθετικής στρατιωτικής βοήθειας προς την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που προέρχεται από νομοθεσία που έχει ήδη γίνει νόμος, προκειμένου να προλάβετε μια ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα», ανέφερε η επιστολή.

Αν ήταν σοβαροί

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έχει υποταχτεί πλήρως στο ισραηλινό λόμπι, δίχως να μπορεί να πράξει ορθά, γι’ αυτό και ο Κάμντεν δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση τους Μπάιντεν και Μπλίνκεν σοβαρούς.

«Αν ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν ήταν σοβαροί, θα είχαν εφαρμόσει τον Leahy και θα είχαν επιβάλει τους όρους του Νόμου για τον Έλεγχο Εξαγωγών Όπλων, του Νόμου των ΗΠΑ για τα Εγκλήματα Πολέμου και του Νόμου για την Εφαρμογή της Σύμβασης για τη Γενοκτονία» προσθέτει ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος.

«Αν ήταν σοβαροί, θα είχαν υποστηρίξει την υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης».

«Αν ήταν σοβαροί, δεν θα είχαν δώσει επανειλημμένα οδηγίες στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ να ασκήσει βέτο σε μέτρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούν κατάπαυση του πυρός».

«Αν ήταν σοβαροί, θα ζητούσαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ και άλλους».

Η ανεπάρκεια και η εμπλοκή των τιμονιέρηδων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι τέτοια, που για τον Κάρντεν, ακόμα και οι Νίξον και Κίσινγκερ ήταν πολύ καλύτεροι, διότι, εκείνοι τουλάχιστον δούλευαν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι του Ισραήλ.

«Για να είμαστε δίκαιοι, ο Νίξον και ο Κίσινγκερ γνώριζαν ποια χώρα ήταν η δική τους και κατάλαβαν ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν πολύ διαφορετικά συμφέροντα» καταλήγει ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας.

Keywords
Τυχαία Θέματα