Πρώτη φωλιά από τον Μάιο για τις χελώνες καρέτα

Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καθώς για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του «ΑΡΧΕΛΩΝ», βρέθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο.

Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν μέλη του Προγράμματος Ζακύνθου, τα οποία κατά την πρώτη τους επίσκεψη στις παραλίες ωοτοκίας διαπίστωσαν πως η πρώτη φωλιά της σεζόν είχε ήδη γίνει το προηγούμενο βράδυ στα Σεκάνια, την Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Θαλάσσιου

Πάρκου Ζακύνθου.

Διευκρινίζεται πως, όπως κάθε Μάιο από το 1984, οι ερευνητές και εθελοντές του «ΑΡΧΕΛΩΝ» ξεκινούν την αποστολή τους στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, όπου παραμένουν μέχρι τον Οκτώβριο, με σκοπό να καταγράψουν την αναπαραγωγική δραστηριότητα της θαλάσσιας χελώνας καρέτα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας.

Φωλιά της θαλάσσιας χελώνας καρέτα

Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες καρέτα, καθώς η χελώνα Γαία, πιστή στο… ραντεβού της, επέστρεψε στα τέλη Ιουνίου για 37η χρονιά στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου, προκειμένου να κάνει τη φωλιά της.

Στον κόλπο του Λαγανά

«Η αναδρομή σε χρονοσειρές δεδομένων από τα προηγούμενα έτη επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά βρέθηκε φωλιά τόσο νωρίς τον Μάιο στον κόλπο του Λαγανά», εξηγεί η Υπεύθυνη Ερευνητικών Θεμάτων του «ΑΡΧΕΛΩΝ» Αλίκη Παναγοπούλου. Στο μεταξύ, το πρωί της 15ης Μαΐου καταγράφηκαν οι πρώτες φωλιές καρέτα και στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου και στη Βόρεια Κρήτη, στο Ρέθυμνο, κι αυτές νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Η μετακίνηση της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη επιβεβαιώνει τις επιστημονικές προβλέψεις πως πίσω από αυτό το νέο δεδομένο βρίσκεται η κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες ήδη από το 2016 προέβλεπαν ότι η περίοδος ωοτοκίας θα μετακινηθεί νωρίτερα στη σεζόν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον σύλλογο, οι θαλάσσιες χελώνες είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. «Ειδικά η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο καθ’ όλο τον κύκλο ζωής των συγκεκριμένων ζώων, επηρεάζοντας σημαντικά και την αναπαραγωγή τους. Το ξεκίνημα της ωοτοκίας νωρίτερα μέσα στο έτος ίσως να λειτουργεί ως μηχανισμός προσαρμογής των χελωνών ώστε να αποφύγουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού», αναφέρει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Σημειώνεται πως η πρόσφατη έκθεση για την Κατάσταση του Κλίματος στην Ευρώπη το 2023 που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια όλου του έτους 2023 η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, σε όλες τις θάλασσες της Ευρώπης, ήταν η υψηλότερη που έχει ποτέ καταγραφεί. Είναι ενδεικτικό πως στη Μεσόγειο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καταγράφηκαν θαλάσσιοι καύσωνες, με τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας να φθάνει 5,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε ορισμένες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα