Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Μετρούν οφέλη στα ήρεμα νερά

Την αποδραματοποίηση των συναντήσεων μεταξύ των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας και τη διαχείρισή τους ως τυπικές επισκέψεις εργασίας διαμηνύει πως επιθυμεί η Αθήνα ενόψει του επικείμενου τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Αγκυρα, που αναμένεται να λάβει χώρα το απόγευμα της Δευτέρας.

Η Ελλάδα που έχει προετοιμαστεί

για κάθε πιθανό σενάριο, προσχεδιάζοντας τη χωροταξία της συνάντησης και το περιεχόμενο της ατζέντας χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη, προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασικό ζητούμενο τη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα.

«Και μόνο που πραγματοποιούνται αυτές οι συναντήσεις είναι σημαντικό», επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο που ωφελούν, όπως όλα δείχνουν έως τώρα, και τις δύο πλευρές είναι σίγουρα για την Αθήνα ένα από τα κέρδη που θέλει να αποκομίσει από τη συνέχιση των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων ενώ η ανακοίνωση νέων συνεργασιών και ο προγραμματισμός για νέα πεδία συνεργασίας, που θα γίνουν γνωστά μετά το πέρας της συνάντησης, αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο μέλλον.

Από την έως τώρα προσπάθεια και των δύο πλευρών για διαχείριση των όποιων διαφωνιών προκύπτουν προτού αυτές γίνουν κρίσεις και από την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών, έχει προκύψει όφελος σημαντικό σε τρία επίπεδα.

Αρχικά, στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έχουν σχεδόν, για το 2024 μηδενιστεί, ενώ το 2022 είχαν αγγίξει σε κόστος τα 27,6 εκατ. ευρώ (20,7 εκατ. ευρώ το 2020/ 13 εκατ. ευρώ το 2021 / 4,3 εκατ. ευρώ το 2023). Δεύτερον, στο Μεταναστευτικό όπου οι μεταναστευτικές ροές πλέον από την Τουρκία είναι εξαιρετικά μειωμένες.

Και τρίτον, στο ζήτημα της τουρκικής βίζας εξπρές για τα 10 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο εφαρμογής του προγράμματος στα 5 πρώτα νησιά σημειώθηκε τριπλασιασμός των τούρκων επισκεπτών, με αντίστοιχο οικονομικό αποτύπωμα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ζήτηση και από τα υπόλοιπα νησιά να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στο τραπέζι οι εστίες κρίσης

Τη Δευτέρα, σε επίπεδο ηγετών είναι βέβαιο ότι θα τεθούν επί τάπητος οι εστίες κρίσης στην ευρύτερη περιοχή ενώ ο έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι σκοπεύει να εκφράσει στον τούρκο πρόεδρο την εντονότατη δυσαρέσκειά του για την απόφασή του να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί.

Η τρέχουσα συγκυρία δεν μοιάζει να είναι ευνοϊκή ώστε να ανοίξει στη συγκεκριμένη συνάντηση κορυφής και το ακανθώδες ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές πως είναι στις προθέσεις της να τεθεί κάποτε προκειμένου να εγκαθιδρυθεί μια περίοδος μακράς ειρήνης στην περιοχή.

Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ειδικά στη διευρυμένη συνάντηση όπου θα συμμετέχουν και τα υπόλοιπα μέλη των δύο αντιπροσωπειών (από το ελληνικό ΥΠΕΞ οι Γεραπετρίτης, Παπαδοπούλου, Φραγκογιάννης), που διατηρούσαν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας όλο το προηγούμενο διάστημα, θα γίνει πλήρης επισκόπηση της υλοποίησης των συμφωνιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και απορρέουν από τον γύρο διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, στη βάση των τριών πυλώνων διαλόγου (Πολιτικός Διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, Θετική Ατζέντα).

Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να δώσουν εντολή να δρομολογηθεί, πιθανώς από το φθινόπωρο, νέος γύρος που θα περιλαμβάνει τους τρεις πυλώνες χαμηλής ατζέντας, οι οποίοι απεδείχθησαν έως τώρα εξαιρετικά αποδοτικοί σε επίπεδο πρόληψης κρίσεων αλλά και σε επίπεδο διατήρησης ενός θετικού κλίματος, το οποίο κατάφερε τελικά να επισκιάσει τις όποιες κρίσεις προέκυψαν από πλευράς Τουρκίας.

Αλλα θέματα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα στην Αγκυρα αφορούν στο Μεταναστευτικό, στην Πολιτική Προστασία ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνιών που κινούνται γύρω από τη θεματική Νέες Τεχνολογίες – Νέοι Ανθρωποι το οποίο θα στοχεύει στο να φέρνει νέους επιστήμονες και νέα παιδιά από τη μία χώρα στην άλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα