Τα μυστήρια του Λευκού Πύργου

Καθοριστικής σημασίας τόσο για την (ανα)διαμόρφωση δυναμικών στη δεξιά πολυκατοικία, μεταξύ του… νεοδημοκρατικού ρετιρέ και των χαμηλότερων διαμερισμάτων, όσο και για το μπρα ντε φερ ανάμεσα στα μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα είναι η Κεντρική Μακεδονία – η μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια και η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μετά την Αττική. Για την ακρίβεια, οι πιο καθοριστικοί και «απαιτητικοί» για όλους με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ο καθένας είναι οι 14 δήμοι της εκλογικής Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης,

εκεί όπου στράφηκαν διαδοχικά – με απόσταση έως και μερικών ωρών – ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Πρωθυπουργός ανηφορίζει εκ νέου σήμερα στην πόλη με ατζέντα έργων και καθημερινότητας (μετρό, ηλεκτρικά λεωφορεία ΟΑΣΘ), οικονομίας (εξαγωγές) και «υπεύθυνου πατριωτισμού» (με συμβολική επίσκεψη στο «Βέλος»), ενώ η κοινή εμφάνιση Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων δείχνει τη σημασία της πόλης για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οσο η Πειραιώς παλεύει πρωτίστως να ανακόψει τη δυναμική των δεξιότερων κομμάτων ιδίως στις δυτικές συνοικίες, η Κουμουνδούρου καλείται να κλείσει διαχρονικές πληγές και η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να συσπειρώσει στο μέγιστο τις δυνάμεις της.

Τα μηνύματα της κάλπης

Από τις θεσσαλονικιώτικες γειτονιές προέκυψαν άλλωστε για όλους πολλαπλά μηνύματα τον περασμένο Ιούνιο. Στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ κινήθηκε πολύ χαμηλότερα (35,28%) από το πανελλαδικό 40%+, με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ (17,52%) και τέταρτο κόμμα μετά το ΚΚΕ το ΠΑΣΟΚ (8,14%). Η ΝΔ είδε δυσάρεστες εκπλήξεις σε περιοχές, όπου οριακά ξεπέρασε ή έγραψε το «2» μπροστά στην εκλογική επίδοση, όπως στον Δήμο Παύλου Μελά (28,36%). Ταυτόχρονα με τις χαμηλές γαλάζιες πτήσεις ο Κυριάκος Βελόπουλος σκαρφάλωνε σε διψήφια, μια δυναμική που κατά τόπους μετριέται ακόμα, κατά πληροφορίες: αθροιστικά Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες πήραν 18,36% στην Α’ Θεσσαλονίκης και 19,73% στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Διόλου τυχαία εν όψει μιας παραδοσιακά χαλαρής κάλπης, ο Μητσοτάκης απευθύνεται ευθέως πια στους ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων. «Οι “πατριώτες του καναπέ” συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Η πολιτική, όμως, δεν είναι τηλεμάρκετινγκ. Ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί» είπε ο ίδιος (εφημερίδα «Μακεδονία»). Επιπλέον την Περιφέρεια χρεώθηκε ως επικεφαλής της εκστρατείας ο Νίκος Δένδιας, κρατώντας ζωηρή την ατζέντα της άμυνας και των εθνικών, που παραδοσιακά κινητοποιούν τις δεξιότερες ευαισθησίες.

Με «πατριωτική» ατζέντα

Με ένα προφίλ στα εθνικά που θυμίζει περισσότερο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» παίζει στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας παράλληλα την παρακαταθήκη της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί ένα από τα λίγα σημεία πολιτικής της περιόδου 2015-2019 που η σημερινή ηγεσία συνεχίζει να υποστηρίζει. Με ευρύτερες επαφές στην πόλη και κοινωνικές παρεμβάσεις, αυστηρότητα σε θέματα ασφάλειας και χρησιμοποιώντας γλώσσα ευθέως επικριτική στην κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου θέλει να απευθυνθεί στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, που αντιδρούν και στα κρούσματα ακροδεξιάς βίας και ομοφοβίας στην πόλη τους – γνωρίζοντας πως μπορεί μεν να είναι λιγότεροι, αλλά μπορούν να στείλουν εκλογικό μήνυμα.

Προσπάθεια συσπείρωσης

Στο ΠΑΣΟΚ τα απόνερα που άφησε η επιλογή Ανδρουλάκη για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης λειτούργησαν ευρύτερα αποσυσπειρωτικά – και όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε συστηματική προσπάθεια για αντιστροφή της κατάστασης. Το κόμμα πάντως (και παρά την ιδιότυπη σχέση που υπάρχει με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη και την ηγεσία) διαθέτει αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες που μπορούν να κινητοποιηθούν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Και, σε κεντρικό επίπεδο, η αυστηρή στάση στα εθνικά αλλά και η επίμονη «πόρτα» στη Συμφωνία των Πρεσπών (με το «όχι» Ανδρουλάκη στην κύρωση των μνημονίων) θεωρείται πολιτικά επικερδής στο κομματικό κοινό.

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το «τυράκι» των υποψηφίων, με πρόσωπα που έχουν έρεισμα στην πόλη. Μερίδιο από τον (κεντρο)αριστερό σαλωνικιώτικο πληθυσμό διεκδικεί και η Νέα Αριστερά, καθώς πολλοί από τους 63 πρώην βουλευτές και υπουργούς που δήλωσαν πως στηρίζουν τον σχηματισμό στις ευρωεκλογές έχουν αναφορά στην Κεντρική Μακεδονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα