Τετραπλασιάζει τους δασμούς στα ηλεκτρικά ΙΧ από Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πολύ μεγάλες αυξήσεις δασμών σε προϊόντα αξίας 18 δισ. δολ. που εισάγονται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και μικροτσίπ υπολογιστών και ιατρικών προϊόντων. Η κίνηση αυτή, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μεγάλη αντιπαράθεση με το Πεκίνο, θεωρείται ότι γίνεται κυρίως στο πλαίσιο της προεκλογικής

περιόδου των ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Η Κίνα υποσχέθηκε αμέσως ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε άμεσα αντίθετο στις αυξήσεις των δασμών και προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της χώρας, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να ακυρώσουν τα μέτρα. Ουσιαστικά ο Μπάιντεν θα διατηρήσει τους δασμούς που έθεσε σε ισχύ ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα βάλει κι άλλους. Τετραπλασιάζει τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 25% στο 100% και διπλασιάζει (στο 50%) τους δασμούς στους ημιαγωγούς. Στην ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για μεγάλους κινδύνους για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ από τις αθέμιτες κινεζικές πρακτικές, όπως τις χαρακτήρισε, που θεωρεί ότι κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά αγαθά. Οι δασμοί επηρεάζουν εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων χάλυβα και αλουμινίου, ημιαγωγών, ηλεκτρικών οχημάτων, ορυκτών ζωτικής σημασίας και ηλιακών πάνελ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αλμα επιτοκίων για ρύθμιση οφειλών

«Αλμυρότερα» έγιναν τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης των 12-48 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία. Οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το επιτόκιο για τις 12 δόσεις της ρύθμισης αυξήθηκε στο 6,68% από 4,35% που ήταν, ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) βλέπουν το επιτόκιο να έχει εκτοξευτεί στο 8,18% από 5,87%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο έχει τεθεί στον Κωστή Χατζηδάκη και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Η νέα ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Τους κλάδους της οικονομίας που καταγράφουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον απαρίθμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Ετσι οι κλάδοι των logistics, της μεταποίησης, του φαρμάκου και των ναυπηγείων καταγράφουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, προσελκύοντας διεθνές ενδιαφέρον. Οι τομείς αυτοί, σε συνδυασμό με τους τρεις παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (ναυτιλία, τουρισμός, κατασκευές), μπορούν να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία έχει ανάγκη από σταθερή αύξηση επενδύσεων κατά 6,7% ετησίως κατά μέσο όρο για δέκα χρόνια. Ο ίδιος απέρριψε την κριτική που θέλει τις τράπεζες να είναι υπέρμετρα αυστηρές στην εκταμίευση δανείων, λέγοντας πως «δεν υπάρχει επιχείρηση με οικονομική βάση που να φέρει ένα αξιόπιστο business plan και να μη λάβει δάνειο».

«Ευρώπη, negative. Ελλάδα, positive»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTΙLINEOS, Ευ. Μυτιληναίος, ρωτήθηκε χθες κατά τη συζήτηση στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών και για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη βιομηχανία. Η απάντηση; «Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αρνητικό. Το momentum για την Ελλάδα διεθνώς είναι θετικό, όχι για την Ευρώπη. Ευρώπη, negative. Ελλάδα, positive (…) Να μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, για να μην ανεβάσω περισσότερο το νούμερο, για αμυντικές δαπάνες οι οποίες πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχαν στον ορίζοντα αλλά τώρα μπαίνουν, και μπαίνουν επιτακτικά, και επίσης θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με το κόστος της πράσινης μετάβασης εάν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν την ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση, με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Πρώτες ενστάσεις για το ελάχιστο εισόδημα

Τον χορό των ενστάσεων για το ύψος του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει με βάση το πλέγμα των νέων τεκμηρίων άνοιξαν οι πρώτοι περίπου 30 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 15.765 που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση. Οι επαγγελματίες συμπλήρωσαν τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου για να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό. Βέβαια ο αριθμός των «αμφισβητιών» είναι εξαιρετικά μικρός, αλλά ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι τελικά θα επιλέξουν τον δρόμο του ελέγχου με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων από 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του.

Σήμα από Πάουελ για τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε χθες ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πιο αργά από το αναμενόμενο και πως θα κρατήσει τα επιτόκια του δολαρίου στα ίδια επίπεδα για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Μιλώντας σε εκδήλωση τραπεζιτών στο Αμστερνταμ, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η ταχεία μείωση του πληθωρισμού που καταγράφηκε το 2023 έχει επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος και πως αυτό προκάλεσε επανεξέταση του πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική. Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. «Πιστεύω ότι είναι πραγματικά θέμα διατήρησης της (νομισματικής) πολιτικής στον τρέχοντα ρυθμό για περισσότερο από όσο πιστεύαμε», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα