Τουρκία: Είναι προάγγελος μεγάλου σεισμού οι υπόκωφοι ήχοι που ακούστηκαν; Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Πανικό στους πολίτες στην ανατολική Τουρκία προκάλεσαν απόκοσμοι ήχοι που έρχονταν από τα έγκατα της γης με αρκετούς να ανησυχούν για το αν αυτό αποτελεί προάγγελο κάποιου μεγάλου σεισμού.

Ο δρ. Νατζί Γκιορούρ, είναι ένας εκ των κορυφαίων σεισμολόγων της Τουρκίας και μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Ένας χρήστης του Χ, ανησύχησε από τους ήχους και θέλησε να μάθει αν οι συγκεκριμένοι υπόκωφοι ήχοι είναι σημάδι επικείμενου σεισμού. Έτσι ρώτησε τον πλέον ειδικό επί του θέματος τον δρ. Νατζί Γκιορούρ.

Ο χρήστης δημοσίευσε κάποια βίντεο από αγροτική περιοχή στο χωριό Γιενιντάλ στην περιοχή Σολχάν στη Μπινγκιόλ της ανατολικής Τουρκίας, όπου ακούγονται κάποιοι απόκοσμοι ήχοι.

«Τέτοιοι ήχοι προκύπτουν σε διαστήματα 3-4 λεπτών, άλλοτε δυνατά και άλλοτε κανονικά», σημείωσε στη λεζάντα του βίντεο με αποδέκτη τον γνωστό σεισμολόγο.

Hocam videoyu ben çektim.

3-4 dakika aralıklarla bazen şiddetli bazen normal şekilde böyle sesler yükseliyor . pic.twitter.com/lR5S3GJTEm

— Furkan (@Furkanrocakk) May 14, 2024

Ο δρ. Νατζί Γκιορούρ, είναι ένας εκ των κορυφαίων σεισμολόγων της Τουρκίας και μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος όπως εκτίμησε θα μπορούσε να φτάσει και «τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ».

Ο καθηγητής απάντησε εξηγώντας πως «είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η αιτία των υπόκωφων ήχων στο Σολχάν από απόσταση χωρίς να τους εξετάσεις. Από όσο υποθέτω από την ηχογράφηση σας, αυτός ο ήχος δεν υποδηλώνει το σπάσιμο ή την τριβή των βράχων βαθιά κάτω από τη γη. Μοιάζει με αέριο που διαφεύγει από μεγάλη επιφάνεια».

Μάλιστα εκτίμησε με βάση το βίντεο ότι «ειδικά στις σεισμογενείς ζώνες απελευθερώνονται από το έδαφος διάφορα αέρια, ιδιαίτερα το ραδόνιο. Ακούγεται σαν ο ήχος να απελευθερώνει κάποιο αέριο».

Ξεκίνησαν έρευνες

Μάλιστα οι ήχοι έκαναν τους κατοίκους να απευθυνθούν στη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), κλιμάκια της οποίας διεξήγαγαν έρευνα στην περιοχή.

Οι έρευνες σύμφωνα με τη Milliyet κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν βρέθηκε δηλητηριώδες αέριο, ενώ έγινε γνωστό ότι ζητήθηκε εξοπλισμός και ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διερευνήσει λεπτομερέστερα την κατάσταση στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα