Τουρκική πρόκληση με παράτυπες ΝΟΤΑΜ μέχρι τον… Δεκέμβριο!

Η Τουρκία συνεχίζει τον χαβά της στο Αιγαίο αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες προς ναυτιλομένους ή ιπτάμενους και δεσμεύοντας περιοχές για ασκήσεις κατά το δοκούν. Στην προκειμένη περίπτωση με τρεις διαδοχικές παράτυπες ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία δεσμεύει αντίστοιχες περιοχές (βορείως της Λήμνου, ανατολικά της Σκύρου και νοτίως της Ικαρίας) για αεροναυτικές ασκήσεις από τις 15 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου!

Η Τουρκία είχε

υποβάλει και στην αρχή της χρονιάς αίτημα στην Αθήνα για τη δέσμευση αυτών των περιοχών αλλά ούτε και τότε είχε γίνει δεκτό, καθώς οι περιοχές που θέλει η Αγκυρα επικαλύπτουν και ελληνικό εναέριο χώρο. Εκτός αυτού δε το χρονικό διάστημα ενός χρόνου που ζητούσε η Τουρκία τον Φεβρουάριο, όπως και τώρα που ζήτησε έξι μήνες, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και προκαλεί προβλήματα στις εμπορικές και επιβατικές πτήσεις.

Γεμάτη ατζέντα με τον Σούκρι

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι με τον οποίο συναντάται σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Γεραπετρίτης με στόχο την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης Σίσι για τη διεξαγωγή του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ΕλλάδαςΑιγύπτου. Βασικά θέματα στην ατζέντα είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, η αναβάθμιση της σχέσης Αιγύπτου – Ευρώπης, η τριμερής συνεργασία με Κύπρο για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό και, βέβαια, η συνεργασία σε θέματα οικονομίας και ενέργειας. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο αιγύπτιος πρόεδρος δεν αναμένεται στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Βιβλιοθήκη στα Βριλήσσια

Ο γαλάζιος συγκεντρωσιάρχης των Βριλησσίων είχε όντως μια πρωτοποριακή ιδέα για να προβάλει την προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατεία Ελευθερίας, το Σάββατο το πρωί. Εστησε μια ολόκληρη υπαίθρια… βιβλιοθήκη στην πλατεία, γεμάτη από βιβλία, ώστε ο Πρωθυπουργός να έχει πλάνο τα βιβλία και όχι το άγαλμα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, αν και ο Πρωθυπουργός πάλι μίλησε για τουρκοφάγους. Ο εν λόγω συγκεντρωσιάρχης φρόντισε να φέρει κόσμο και στα γύρω καφενεία και μεζεδοπωλεία για να χαιρετήσουν τον Πρωθυπουργό και να ανταλλάξουν μαζί του δυο-τρεις κουβέντες.

Πάντως η συγκέντρωση είχε… ώρα ΠΑΣΟΚ, αφού ο Μητσοτάκης άργησε μία ώρα για να εμφανιστεί, δίνοντας έτσι χρόνο, όχι τόσο στους υποψήφιους ευρωβουλευτές, όσο στους υπουργούς να βγάλουν σέλφι με τον κόσμο, ωσάν αυτών η τύχη να κρινόταν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Ορισμένοι έλεγαν πως καθυστέρησε επειδή έγραφε την επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα της ακρίβειας.

Γούνα και ανθοδέσμη

Ξεχώριζες τους ορίτζιναλ κατοίκους των Βριλησσίων κυρίως από το ντύσιμό τους και από τα σκυλάκια που έφεραν μαζί τους, εντύπωση ωστόσο προκάλεσε μια κυρία που ήρθε στη συγκέντρωση φορώντας στον λαιμό… γούνα (μέσα σε τέτοια ζέστη και σκόνη), κρατώντας μια μεγάλη ανθοδέσμη αφιερωμένη στον Πρωθυπουργό. Ουδείς έδωσε σημασία στη βιβλιοθήκη (πήγε τζάμπα το ντεκόρ), ενώ πέντε-έξι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που βρέθηκαν εκεί μοίραζαν προεκλογικά φυλλάδια στον κόσμο, κυρίως για να γνωριστούν μαζί τους.

Στο Μέγαρο για την 4η Ιουλίου

Στο Μέγαρο Μουσικής – και όχι στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ, όπως είθισται – θα εορταστεί φέτος στην Αθήνα η 4η Ιουλίου. Για τη φετινή εκδήλωση, που θα έχει ως βασικές θεματικές την προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οποία θα λάβει χώρα περί τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να λάβουν πρόσκληση 1.200 με 1.500 άτομα.

Αποχαιρετισμός στα «Φάντομ»

Μια γιορτή (που θα μοιάζει με μελλοντικό αποχαιρετισμό) θα γίνει στις 5 Ιουνίου. Η Πολεμική Αεροπορία θα τιμήσει τα 50 χρόνια από την προσφορά των Phantoms. Η τελετή θα γίνει στην Ανδραβίδα και θα κληθούν να παραστούν όσοι βρίσκονται εν ζωή και έχουν διατελέσει μοίραρχοι και πιλότοι των Phantoms, του «αρσενικού» αεροσκάφους, όπως το ονομάζουν οι πιλότοι «Φαντομάδες». Και γιατί το χαρακτηρίζουν αρσενικό μαχητικό; Γιατί… πίνει (από τη μεγάλη ποσότητα κηροζίνης που καταναλώνει), καπνίζει (από τα καυσαέρια που εκπέμπει) και βρίζει (από τον χαρακτηριστικό ήχο που βγάζουν οι δύο κινητήρες του). Τα πρώτα αμερικανικά Phantoms επιχείρησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και η Ελλάδα τα προμηθεύτηκε το 1974. Τα εναπομείναντα Phantoms είναι πρώτα στον κατάλογο προς πώληση, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν αγοραστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα