Βιώσιμο το Ασφαλιστικό έως το 2070

Την πεποίθηση ότι εάν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες τότε το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2070 εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, που μίλησε στα Παραπολιτικά FM 90,1. Σύμφωνα με τον Π. Τσακλόγλου, στη δημοσίευση Ageing Report της ΕΕ που εκδίδεται κάθε τρία χρόνια, διαπιστώνεται ότι αν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες τότε το ασφαλιστικό

μας σύστημα είναι βιώσιμο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδου, δηλαδή το 2070.

Συνεπώς, ισχύει το όριο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 62 έτη για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη σύνταξη με μικρή ποινή και 67 έτη ως γενικό όριο χωρίς πέναλτι ή ακόμα και για μειωμένες συντάξεις.

Ενιαία εγγύηση καταθέσεων

Την ανάγκη να προχωρήσει η εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο «Banking Resolution at Ten: Experiences and Open Issues». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλίσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος μιας τράπεζας από την αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο και να μη θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στον πρώτο πυλώνα της Τραπεζικής Ενωσης, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ο οποίος – όπως τόνισε – συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών με την εφαρμογή πολύ υψηλών κανόνων εποπτείας.

Δίκη για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Πέντε άτομα θα δικαστούν φέτος στην Ελλάδα κατηγορούμενα για συμμετοχή σε σκόπιμη διαρροή 3.800 βαρελιών πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017 κοντά στη Σαλαμίνα ώστε να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από την επιχείρηση καθαρισμού αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει δημοσίευμα του εξειδικευμένου ιστότοπου σε ναυτιλιακά θέματα, του Tradewinds. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εισαγγελείς στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το χωρητικότητας 3.200 dwt και ηλικίας 45 ετών «Aγία Ζώνη II» βυθίστηκε σε βάθος 35 μέτρων για να προκληθεί ρύπανση.

«Εννέα άτομα ερευνήθηκαν και τα πέντε που πρόκειται να δικαστούν περιλαμβάνουν τον πλοίαρχο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”, εκπροσώπους του πλοιοκτήτη, βασικό φορέα καθαρισμού και τα δύο μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το IOPC Funds – Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (International Oil Pollution Compensation) (…) με βάση ποινικό φάκελο που παρασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές. Οι πέντε δεν κατονομάζονται στο έγγραφο», αναφέρεται.

Νέες ασφαλιστικές καλύψεις από ΕΛΓΑ

Αλλαγές στο καθεστώς ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι νέες ανάγκες που προκύπτουν, καθώς οι καταστροφές που υπήρξαν τον τελευταίο χρόνο έκαναν σαφή την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του σχετικού πλαισίου. Ηδη ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης και συζητούνται νέες ασφαλιστικές καλύψεις και νέοι κίνδυνοι που πρέπει να εξεταστούν και να συμπεριληφθούν αναφορικά με την ασφάλιση και την κάλυψη κινδύνων στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα στο τραπέζι έχει πέσει και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ με στόχο τη διάφανη, δίκαιη, και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, μέσα από την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής, αξιοποιώντας την υπάρχουσα βάση δεδομένων του ΕΛΓΑ σε συνδυασμό με πρόσθετη γεωχωρική πληροφορία, και διαλειτουργώντας με άλλους φορείς του Δημοσίου.

Ανησυχία για διπλή φορολογία

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε διπλή φορολογία. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΥ το 84% των επαγγελματιών στον χώρο των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους αντιμετωπίζει κίνδυνο διπλής φορολογίας, λόγω των παγκόσμιων φορολογικών μεταρρυθμίσεων, με το 71% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι η εφαρμογή του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα έχει «μέτριο» ή «σημαντικό» αντίκτυπο στις πολιτικές ενδοομιλικών συναλλαγών που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα