Τα 10 καλύτερα survival horror games της δεκαετίας (και κάτι…)!

Το 2016 κάποιος που ψάχνει για οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να βρει κάτι για κάθε γούστο, και ακόμα κι όταν η αναζήτηση αυτή εξειδικευτεί στα παιχνίδια τρόμου, η ποικιλία αυτή παραμένει. Παιχνίδια που επικεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, στη δράση, στα γραφικά ή την ιστορία τους, παιχνίδια που παίζουν με τις σκέψεις του παίκτη ή τον βομβαρδίζουν με εχθρικές οντότητες κάθε είδους, παιχνίδια που στόχο έχουν να δώσουν τροφή για σκέψη.
Δεδομένου ότι υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα concepts, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν

είναι δυνατό να διαλέξει κάποιος από όλα αυτά πέντε ή δέκα παιχνίδια ως καλύτερα, αλλά υπάρχουν ιδέες οι οποίες καταφέρνουν να μαγέψουν το σύνολο της gaming κοινότητας. Πόσο μάλλον των horror junkies, που αφιερώνουν εργατοώρες αποκλειστικά στην ανεύρεση τέτοιων παιχνιδιών στο είδος των survival horror. Προσπαθώντας να αποφύγω τη μακρυγορία, λοιπόν, δημιούργησα μία λίστα με τα καλύτερα παιχνίδια survival horror που έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το 2000 και ύστερα:

10. Fatal Frame

Fatal Frame ή Zero ή Project Zero, ένα παιχνίδι στο οποίο δύο αδέρφια έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται παραφυσικά φαινόμενα. Δεδομένου ότι το παιχνίδι προέρχεται από την Ιαπωνία, οι πιθανότητες αυτό να μην οδηγήσει σε κάτι απόλυτα φρικιαστικό αγγίζουν το… 0! Ο παίκτης έχει κατά κύριο λόγο τον έλεγχο της Miku Hinasaki, η οποία ταξιδεύει μέχρι μια απομακρυσμένη έπαυλη όταν ο αδερφός της χάνεται σε αυτήν. Ένα πολύ ωραίο σενάριο, με μια εξαιρετική, αν και προβλέψιμη πια κατάληξη. Αν και κυκλοφορία του 2001, σίγουρα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στα παλαιότερα παιχνίδια του είδους.

9. Silent Hill 2

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή τη σειρά… Με το πρώτο παιχνίδι να εμφανίζεται το 1999 και το τέταρτο να κλείνει τον πρώτο κύκλο ζωής του franchise το 2004, κερδίζοντας σε πέντε χρόνια ένα πιστό κοινό από fans και μαγεύοντας το σύνολο των gamers με την ατμόσφαιρα και την απολαυστικά πολύπλοκη ιστορία του. Το δεύτερο παιχνίδι της σειράς έχει αποκτήσει τη θέση του στο μύθο με ένα απίστευτα καλοδουλεμένο σενάριο που τίποτα δεν είναι δεδομένο, μια ατμόσφαιρα που βυθίζεσαι γλυκά και βασανιστικά, κι ένα ιδιοφυές soundtrack δια χειρός Akira Yamaoka. Στο παιχνίδι ο παίκτης παίρνει τη θέση του James Sunderland, ενός άντρα που πρόσφατα έχασε τη σύζυγό του από μια ανώνυμη ασθένεια και ο οποίος μυστηριωδώς παρέλαβε ένα γράμμα που φαίνεται να του έστειλε η ίδια, ζητώντας του να τη συναντήσει στο «ξεχωριστό μέρος» τους. Ο ίδιος καταφθάνει στο Silent Hill όπου πέρασαν το μήνα του μέλιτος μετά το γάμο τους, δίχως να γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια. Στην πόλη αυτή ο παίκτης βρίσκει μυστηριώδη τέρατα, μια γυναίκα που θα μπορούσε να είναι η δίδυμη της συζύγου του και ανεξιχνίαστα ίχνη τα οποία αντί να δίνουν απαντήσεις τον ωθούν ακόμα βαθύτερα στα μυστήρια της πόλης, που οδηγούν σε μία απροσδόκητη και άκρως ανατριχιαστική κορύφωση όπου ο πρωταγωνιστής βλέπει πάλι τη σύζυγό του. Οτιδήποτε άλλο για αυτό το παιχνίδι του 2002 που έγραψε ιστορία στο είδος των survival horror θα ήταν μάλλον πλεονασμός, πάντως σίγουρα κατέχει μια θέση στα καλύτερα παιχνίδια που έχουν βγει ποτέ στο συγκεκριμένο είδος!

8. Siren

Ένα παιχνίδι (που είναι γνωστό και ως Forbidden Siren) με ρίζες από την Ιαπωνία, ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν άκρως τρομακτικό. Η ιστορία θυμίζει λίγο Silent Hill (δεδομένου ότι και τα δύο προέρχονται από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου) και υπάρχει μία ομοιότητα στο σενάριο, καθώς κεντρικό concept του story είναι η ιεροτελεστία που θα φέρει στη ζωή κάποιου είδους σατανική θεότητα. Παρόλα αυτά, οι ομοιότητες σταματούν εκεί! Το Siren εκτυλίσσεται στο χωριό Hanuda/Hanyūda, όπου ο παίκτης έχει τον έλεγχο συνολικά 10 επιζώντων, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν μέρος στην ιεροτελεστία και προσπαθούν να αποφύγουν τους υπόλοιπους κατοίκους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε shibito (άνθρωποι-πτώματα). Κυκλοφορία του 2003, είναι ένα παιχνίδι με πολύ απολαυστικό concept, χάνοντας μόνο στη δυσκολία του gameplay (βέβαια αυτή είναι η γνώμη μιας δυτικής, όπου η δυσκολία των games είναι συνηθισμένο να είναι πιο χαμηλή απ’ό,τι στην Ιαπωνία).

7. Resident Evil 4

Άλλη μία σειρά που από την εμφάνισή της το 1996 έχει αφήσει το στίγμα της στο survival horror genre, το Resident Evil είναι αυτό που εδραίωσε τα παιχνίδια όπου κύριος αντίπαλος είναι ανθρωποφάγοι απέθαντοι (κοινώς… ζόμπι). Δίνοντας έμφαση στη δράση, η σειρά βασίζεται σε ένα θανάσιμο λάθος της Umbrella Corporation όπου ένα από τα βιολογικά της όπλα μετατρέπει την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού σε ανθρωποφάγα όντα χωρίς βούληση. Στη σειρά εμφανίζεται πλήθος διαφορετικών ζόμπι, από μικρά και αδύναμα μέχρι πραγματικά «βιολογικά όπλα», τα οποία αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τον παίκτη. Στο τέταρτο παιχνίδι που αποτελεί το καλύτερο μέρος της σειράς για πολλούς, ο παίκτης παίρνει το ρόλο του αστυνομικού Leon S. Kennedy που αποστέλλεται σε ένα χωριό στην Ισπανία με σκοπό να σώσει την κόρη του Αμερικανού προέδρου. Στο χωριό την αρχηγία έχουν οι Los Illuminados (οι Πεφωτισμένοι) και οι κάτοικοι τους ακολουθούν πιστά. Στην προσπάθεια του Leon να σώσει την κοπέλα ο παίκτης αποκαλύπτει δολοπλοκίες (και πολλά ζόμπι) και είναι στο χέρι του να επιβιώσει ενάντια στους ανθρώπινους και μη αντιπάλους που καλείται να αντιμετωπίσει.Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2005 και, όπως τα περισσότερα παιχνίδια στη λίστα, έχει άψογες βαθμολογίες από τους κριτικούς… δικαίως!

6. F.E.A.R.

F.E.A.R. ή αλλιώς First Encounter Assault Recon, ένα παιχνίδι το οποίο συνδύασε με απόλυτη επιτυχία στοιχεία τρόμου με το είδος των first-person shooters. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς, είναι σίγουρα λιγότερο γνωστό από όσο του αξίζει. Ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Point Man, ενός σιωπηλού μέλους της οργάνωσης F.E.A.R. Στόχος του παίκτη είναι να σταματήσει τον ψυχοπαθή Paxton Fettel, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει την αιτία των παραισθήσεων που τον βασανίζουν, στις οποίες εμφανίζεται επανειλημμένα η ίδια νεαρή κοπέλα. Όσο το παιχνίδι προχωράει αποκαλύπτονται μυστικά και εξηγείται η σχέση του πρωταγωνιστή με τη μικρή και τρομακτική Alma (με τρόπο που σίγουρα δεν περίμενε κανείς). Κυκλοφορία του 2005, το τελευταίο παιχνίδι της σειράς βγήκε το 2011 και είναι από τα λίγα παιχνίδια τρόμου που έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στο multiplayer κομμάτι.

5. Amnesia: The Dark Descent

Ένα game που βγήκε σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τα παιχνίδια τρόμου ήταν σε χαμηλά επίπεδα, κατάφερε σίγουρα να αναπτερώσει το ηθικό των φανατικών του είδους, καθώς και να προσελκύσει νέα άτομα με την άκρως ανατριχιαστική ατμόσφαιρα που προσέφερε. Ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Daniel, και ξυπνάει σε ένα κάστρο στην Πρωσία χωρίς να θυμάται το παραμικρό. Οι μόνες πληροφορίες που κατέχει είναι μέσω ενός σημειώματος που έγραψε ο ίδιος προς τον εαυτό του, στο οποίο αναφέρει ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να σβήσει τις αναμνήσεις του και πως θα πρέπει να εξερευνήσει το κάστρο μέχρι να βρει τον βαρόνο Alexander και να τον σκοτώσει. Κατά την εξερεύνηση του κάστρου ο παίκτης ανακαλύπτει τα φρικιαστικά γεγονότα που οδήγησαν τον πρωταγωνιστή στη θέση που βρίσκεται. Ο πρωταγωνιστής καλείται να σκοτώσει τον βαρόνο Alexander και παράλληλα να κάνει τα πάντα για να μην χάσει τη λογική του. Κυκλοφόρησε το 2010 και ακόμη και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δείγματα στον τομέα των survival horror games.

4. Dead Space 2

Το πρώτο Dead Space έκανε την εμφάνισή του το 2008 και σίγουρα τρόμαξε τους gamers. Το concept της σειράς βασίζεται σε μια κοινότητα του μέλλοντος που κατάφερε να βρει μια νέα ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, ενσαρκωμένη στα Markers. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτή η εξωγήινη οντότητα έχει σαν στόχο να μετατρέψει τον γήινο πληθυσμό σε necromorphs, οι οποίοι θα αποτελέσουν απειλή για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Στο Dead Space 2 ο παίκτης παίρνει ξανά το ρόλο του Isaac Clarke, ο οποίος καλείται να επιβιώσει σε μια άκρως επικίνδυνη περιπέτεια στο διάστημα. Η νεκρική σιγή που επικρατεί στο διάστημα σε συνδυασμό με τον συνεχή κίνδυνο των necromorphs σίγουρα καταφέρνει να λυγίσει ακόμη και τον πιο σκληροπυρηνικό παίκτη των survival horror games. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2011 και αναμφίβολα η αποπνικτική σιγή του διαστήματος άφησε πολλούς παίκτες άγρυπνους, αλλά και ανυπόμονους για τη συνέχεια.

3. The Last of Us

Θα περίμενε κανείς ότι ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα (2013) και έχει ως κύριο αντίπαλο ένα μάτσο ανθρωποφάγα ζόμπι θα ήταν μια απλή αντιγραφή των δεκάδων άλλων παρεμφερών τίτλων του παρελθόντος. Το The Last of Us όμως κατάφερε να διαψεύσει όλους εκείνους που μιλούσαν ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακόμη copy-paste survival horror game. Σε ένα κόσμο που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε αιμοσταγείς κανίβαλους λόγω ενός μύκητα, ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Joel. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο κεντρικός πρωταγωνιστής μαθαίνει από τις κακουχίες που αυτός έχει βιώσει λόγω της πανδημίας και έρχεται σε επαφή με τη νεαρή Ellie, η οποία φαίνεται να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει ανοσία στον θανατηφόρο μύκητα. Οι περιπέτειες στις οποίες υποβάλλονται βγάζουν ένα μάλλον καινοτόμο ρεαλισμό, και το τέλος αναμφίβολα προσφέρει μπόλικη τροφή για σκέψη.

2. Outlast

Το Outlast εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2013 και άφησε το στίγμα του με την απόλυτα κτηνώδη δράση που προσέφερε στους παίκτες. Στο Outlast οι gamers αναλαμβάνουν το ρόλο του Miles Upshur, ενός δημοσιογράφου που είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα για να δημοσιεύσει μια ιστορία που θεωρεί ενδιαφέρουσα. Η τελευταία του έρευνα τον οδηγεί στο Mount Massive Asylum, ένα ψυχιατρείο που ανήκει στην Murkoff Corporation, ένας χώρος όπου ακούγεται ότι εκεί διεξάγονται μία σειρά από άκρως παράνομα και φρικιαστικά πειράματα. Όταν ο δημοσιογράφος φτάνει εκεί παίρνει μια μάλλον δυσάρεστη… γεύση από αυτά τα πειράματα και οι gamers θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Το sequel του παιχνιδιού βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, και ίσως μια μέρα βρίσκεται και αυτό σε μια παρόμοια λίστα με τα καλύτερα survival horror games.

1. Alien: Isolation

Σίγουρα τα παιχνίδια του Alien είχαν για πολύ καιρό καταφέρει να αφήσουν το gaming κοινό παγερά αδιάφορο, αλλά η σειρά εξιλεώθηκε για όλα τα προηγούμενα παιχνίδια με αυτή την κυκλοφορία του 2014. Σε αυτό το παιχνίδι ο παίκτης παίρνει το ρόλο της Amanda Ripley (κόρη της Ellen Ripley), μια νεαρή γυναίκα που ψάχνει για το τι απέγινε η μητέρα της, δίχως όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα. Όταν της δίνεται η ευκαιρία να μπει στην ομάδα που θα ερευνήσει τον καταγραφέα των στοιχείων πτήσης του Nostromo (από το οποίο χάθηκε η μητέρα της), η Amanda θα μπει άθελά της σε μια περιπέτεια που οι πιθανότητες για επιβίωση είναι εναντίον της. Το παιχνίδι αποτύπωσε στην εντέλεια την οντότητα του Alien/Xenomorph και την αίσθηση που άφησε η ταινία του 1979, με απίστευτα γραφικά, καλοδουλεμένο σενάριο και χαρακτήρες που αναπτύσσονται σε αρκετό βάθος, ώστε το ενδιαφέρον των gamers να μένει αναλλοίωτο. Οι πιθανότητες για επιβίωση είναι λίγες, αλλά οι πιθανότητες να εθιστεί κάποιος στο παιχνίδι είναι… ανησυχητικά πολλές.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι ίσως αυτή η λίστα δε φανεί ολοκληρωμένη σε όλους, υπάρχουν πολλά αριστουργήματα στο χώρο του survival horror άλλωστε. Αν μη τι άλλο, όμως, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για κάποιον που θέλει να εντρυφήσει στο είδος, και τροφή για σκέψη σε οποιοδήποτε θαυμαστή του τρόμου.

The post Τα 10 καλύτερα survival horror games της δεκαετίας (και κάτι…)! appeared first on gameslife.

Keywords
survival, games, games, survival, silent hill, resident evil, δραση, frame, project, ιαπωνια, hill, franchise, akira, james, συγκεκριμένο, umbrella, leon, εξηγείται, amnesia, game, νέα, alexander, space, asylum, sequel, alien, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, umbrella, γλυκα, γνωμη, γυναικα, ισπανια, ιχνη, μητερα, παιχνιδια, τρομακτικο, ωθηση, game, james, αξιζει, ανθρωπος, αναμνησεις, απιστευτα, ατμοσφαιρα, βαθμολογιες, βρισκεται, γεγονοτα, γευση, γινει, γραμμα, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, ευκαιρια, υπαρχει, εμπνευση, εμφάνιση, εξηγείται, εποχη, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ζωη, ζωης, ζομπι, ιδεες, ιδια, ειδος, θυμιζει, ηθικο, λαθος, λογο, μυστηρια, μυστικα, ομαδα, παντα, πηγη, πιθανοτητες, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζυγο, συνεχεια, σειρα, σκεψεις, στα ακρα, στιγμα, τιποτα δεν ειναι δεδομενο, φτανει, φορα, χερι, χαθηκε, οντα, akira, alexander, alien, amnesia, ανηκει, asylum, sequel, εμφαση, franchise, frame, hill, χωρα, ιδιαιτερα, leon, project, κομματι, κοπελα, παιχνιδι, πληροφοριες, resident evil, silent hill, space, ωραιο
Τυχαία Θέματα