Food waste: Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων επισημαίνει ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στο μισό θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,5 γιγατόνους (1,5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους) ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2050. Τί μπορείτε να κάνετε:

Χρησιμοποιήστε το ψυγείο σας με σύνεση: Ορισμένα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα εκτός ψυγείου, όπως το ψωμί (φυλάξτε το σε δροσερό σκοτεινό μέρος), μπανάνες, πατάτες και κρεμμύδια.

Φτιάξτε λίστα για ψώνια: Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να την κρατήσετε στην κουζίνα, να προσθέτετε τις ελλείψεις και να την ακολουθείτε πιστά όταν

πηγαίνετε για ψώνια.

Παγώστε: Έχετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εγκαίρως; Βάλτε τα στην κατάψυξη. Όσα πρόκειται να χάσουν την υφή τους όταν καταψυχθούν, κάντε τα πουρέ ή ζεματίστε τα πρώτα σε νερό. Αυτό ισχύει για τις ντομάτες, τις φράουλες και τα μήλα.

Μετράτε τις μερίδες: Μειώστε τα απόβλητα μαγειρεύοντας μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε.

Κάντε σάλτσες και ντιπ: Πολλά leftovers μπορούν να γίνουν σάλτσες ή ντιπ. Αν σας περίσσεψαν όσπρια πολτοποιήστε τα ή ανακατέψτε τα με λίγο σκόρδο, χυμό λεμονιού και βότανα για ένα ντιπ τύπου χούμους. Οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσα.

Μην πετάτε το μπαγιάτικο ψωμί: Βάλτε το στο φούρνο και έπειτα κάντε το τριμμένη φρυγανιά. Επίσης τα καρβέλια ψωμιού μπαίνουν στην κατάψυξη.

Οργανώστε την κουζίνα με τον κανόνα FIFO: FIFO σημαίνει «first in, first out» και πολλά εστιατόρια χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα για να μειώσουν τα απόβλητα. Τοποθετήστε τα φρέσκα τρόφιμα στο πίσω μέρος του ντουλαπιού ή του ψυγείου για να χρησιμοποιήσετε πρώτα τα τρόφιμα που βρίσκονται μπροστά.

Το μυστικό

Η μείωση των ζωικών προϊόντων, η αύξηση της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά 40% ενώ θα πρόσθεταν 18 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής σε εμάς και στον πλανήτη!

The post Food waste: Πώς να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα