Διάσημη συνταγή: Η απόλυτη, αυθεντική γαλλική κρεμυδόσουπα

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το τραγανό ψωμί και το μαστιχωτό τυρί στην επιφάνεια την κάνουν ακαταμάχητη. Οικονομική, εύκολη, πλούσια σε γεύση και νοστιμιά μια συνταγή της Αργυρούς. Απολαύστε τη ζεστή με ένα ποτήρι κρασί.

Θα χρειαστείτε

1 κιλό κρεμμύδια (5-6 μεγάλα-κομμενα σε λεπτές φέτες)2 κ.σ ελαιόλαδο2 κ.σ βούτυρο αγελάδος2 πρέζες ζάχαρη1 σκ. σκόρδο σπασμένη1 .300 ml ζεστό ζωμό κρέατος1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί1 δαφνόφυλλο1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι αλάτι
πιπέρι

Για το τελείωμα

5-6 φέτες από μπαγκέτα (λεπτές)2/3 φλ. τριμμένη γραβιέραλίγο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Για
την καλύτερη γαλλική κρεμμυδόσουπα, ξεκινάμε πάντα με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.Διαλέγουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα στην αρχή, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Περίπου για 15΄.Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15′ επιπλέον, μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα σκούρο χρυσό χρώμα.Τότε, πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες ζάχαρη και συνεχίζουμε το καραμελωμα ανακατεύοντας για 10′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 1′ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί τρίβοντας καλά την βάση της κατσαρόλας να ντεγκλασάρει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κρεμμυδόσουπα και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.Αφαιρούμε τα βότανα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε την κρεμμυδόσουπα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά και ετοιμαζόμαστε να σερβίρουμε.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 º C . Σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αραδιάζουμε τις λεπτές φέτες ψωμιού. Αλείφουμε με πινέλο λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 º C στον αέρα, για περίπου 6-7΄ να γίνουν τραγανές. Τις πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά να λιώσει το τυρί.Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε μπολ και γαρνίρουμε μια μια φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένη γραβιέρα.Κλασικά η παραδοσιακή γαλλική συνταγή κρεμμυδόσουπα σερβίρεται ως εξής: Iσομοιράζεται σε 5-6 πυρίμαχα μπολ. Τα βάζουμε όλα μαζί πάνω σε σχάρα ή σε ταψί. Βάζουμε σε κάθε μπολ στην επιφάνεια της κρεμμυδόσουπας, από 1 φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα. Πασπαλίζουμε μπόλικη γραβιέρα και βάζουμε στον φούρνο στους 200 º C για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται αχνιστή!Το μυστικό

Είναι πολύ σημαντικό, αντί για νερό ή ζωμό λαχανικών να χρησιμοποιήσετε ζωμό κρέατος ή μισό μισό κρέατος και κότας. Η νοστιμιά και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Προτιμήστε μια παλαιωμένη πικάντικη γραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη για το τελείωμα της κρεμμυδόσουπας στο φούρνο.

Μη βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα εξατμιστούν όλα τα υγρά και δεν θα μείνει καθόλου στην κατσαρόλα. Πρέπει δηλαδή από την ώρα που μπαίνει ο ζεστός ζωμός απλά να σιγοβράζει χωρίς έντονο κοχλασμό.

The post Διάσημη συνταγή: Η απόλυτη, αυθεντική γαλλική κρεμυδόσουπα appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα