Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου

Η Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε σε ηλικία 90 ετών την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου! Η σπουδαία ηθοποιός άφησε την τελευταία πνοή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά από σκληρή μάχη που έδωσε για πέντε ημέρες.

Η Μαίρη Χρονοπούλου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή, όταν η οικιακή βοηθός τη βρήκε λιπόθυμη στο σαλόνι του σπιτιού της. Η ηθοποιός έφερε τραύμα στο δεξιό μετωπιαίο τμήμα του κρανίου της μετά από πτώση στα σκαλιά και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, ωστόσο όλοι ήλπιζαν σε ένα

θαύμα.

Τελικά, η Μαίρη Χρονοπούλου δεν τα κατάφερε και σήμερα άφησε την τελευταία πνοή της, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο. Μια σπουδαία προσωπικότητα, ένας σημαντικός άνθρωπος του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου ξεκίνησε το ταξίδι για τη γειτονιά των αγγέλων.

Από σήμερα ο κόσμος της υποκριτικής είναι πιο φτωχός.

Λίγα λόγια για τη Μαίρη Χρονοπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα. Το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο, κάνοντας εμφανίσεις στο Ακροπόλ στα έργα των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου «Η Κυρία» και «Ρομάντζο μιας Καμαριέρας».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο Χαρούμενο ξεκίνημα του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο Τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ. Από το 1963 και μετά πρωταγωνιστεί σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στην ταινία Τα κόκκινα φανάρια (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964 σε παραγωγή της Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, Χωρίς ταυτότητα, (1963, Φίνος Φιλμ), Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου, υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, Πολύ αργά για δάκρυα του Γιάννη Δαλιανίδη (1968, Φίνος Φιλμ), Όταν η πόλις πεθαίνει σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη (1969, Φίνος Φιλμ), Οι αδίστακτοι του Ντίνου Κατσουρίδη (1965, Σάβας Φιλμ), Κοινωνία ώρα μηδέν του Ντίνου Δημόπουλου (1966, Φίνος Φιλμ), Η λεωφόρος του μίσους (1968, Φίνος Φιλμ) και Ορατότης μηδέν του Νίκου Φώσκολου (1970, Φίνος Φιλμ).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Chronopoulou (@marychronopoulou_official)

Ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνικές και δραματικές ταινίες εμφανίστηκε σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, στα οποία θα κάνει θραύση: Οι θαλασσιές οι χάντρες, Μια κυρία στα μπουζούκια και Γοργόνες και μάγκες. Ιδιαίτερα στο Μια κυρία στα μπουζούκια σαγήνευσε το κοινό με το ακαταμάχητο στυλ και ταμπεραμέντο της τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνεύοντας δύο από τις μυθικές επιτυχίες των τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου, το «Είμαι γυναίκα του γλεντιού» και το «Του αγοριού απέναντι».

Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών.

Στη θεατρική της καριέρα, συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας και έπαιξε με την ίδια ερμηνευτική ικανότητα σε όλα τα είδη θεάτρου. Το 1972 συγκρότησε τον δικό της θίασο με τον οποίο ανέβασε τα έργα: «Τι ώρα θα γυρίσεις, Πηνελόπη» του Σόμερσετ Μομ και «Ένα καυτό κορίτσι» του Ιάκωβου Καμπανέλη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Chronopoulou (@marychronopoulou_official)

Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου Οι κυνηγοί και Ταξίδι στα Κύθηρα, ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία Τα παιδιά της χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη και χώρισαν μετά από λίγο καιρό. Υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη. Έχει βαφτίσει τον γιο του Νίκου Κούρκουλου, Άλκη Κούρκουλο.

Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Chronopoulou (@marychronopoulou_official)

Διαβάστε ακόμα:

Γιώργος Σουξές: «Εργάστηκα ως κλόουν σε παιδικά πάρτι για βιοποριστικούς λόγους»

Ηλίας Βρεττός: «Σε χάσαμε από την μια στιγμή στην άλλη, η καρδιά μου έχει σκιστεί στη μέση»

Ευαγγελία Μουμούρη: “Όταν είδα πρώτη φορά τον εαυτό μου στην τηλεόραση ανέβασα πυρετό, ήμουν χάλια

Keywords
πεθανε, Μιχάλης Κακογιάννης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αθηνα, θεατρο, φιλμ, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, instagram, στυλ, αγγελοπουλος, θεσσαλονικη, γιωργος φουντας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ντινος κατσουριδης, Καλή Χρονιά, γιωργος αγγελοπουλος, κοινωνια, instagram, φεστιβαλ θεσσαλονικης, αυτοκινητο, γυναικα, ηθοποιος, καριερα, κυθηρα, ταινιες, τηλεοραση, ψεμα, ωρα, ανθρωπος, αρχαια, ατυχημα, βρισκεται, γειτονια, γοργονες, δακρυα, εργα, ετων, ιδια, ηλικια, θαυμα, φιλμ, κυρια, κλοουν, λεωφορος, λογια, μακρια, μιχαηλιδης, μηδεν, μιουζικαλ, μικρο, ξεκινημα, παιδικα, παιδια, πενθος, πνοη, πρωταγωνιστες, ρολο, σεναριο, σκηνοθεσια, στυλ, ταυτοτητα, τμημα, τρια, φαιδων, φεστιβαλ, φοιτητρια, φτωχος, φορα, χαντρες, χωμα, αντρες, ακροπολ, δημητρης, ειδη, εμφανισεις, ιδιαιτερα, καρδια, κυριακη, μπουζουκια, νοσοκομειο, ομαδες, ταξιδι, βοηθος, βρεττος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα