Τριήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την τραγωδία στην Πύλο και τους 79 νεκρούς – Συγκλονιστικά πλάνα από τη διάσωση

Σε τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο που σημειώθηκε νωρίς τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, καθώς 79 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε επέβαιναν υπερβολικά τουλάχιστον 600 μετανάστες (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 700) και ενδεικτικό είναι ότι έχουν ήδη διασωθεί 104 και αγνοούνται εκατοντάδες, με 26 άτομα να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί

οι αγνοούμενοι, είναι πολύ μικρές, αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ο πληθυσμός στο αμπάρι ήταν υπερβολικά μεγάλος, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Το αλιευτικό φαίνεται πως ταξίδευε για 5 ημέρες από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.

Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού ναυαγών του αλιευτικού που απέπλευσε από τη Λιβύη. Εκφράζονται, δυστυχώς, φόβοι ότι οι αγνοούμενοι είναι πάρα πολλοί και όσο η ώρα περνά, τόσο λιγοστεύουν και οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το πλοίο, το οποίο φέρεται να βρισκόταν στην 5η ημέρα του ταξιδιού από Λιβύη προς Ιταλία, έπλεε με μπουνάτσα όταν υπήρξε ένας ξαφνικός κλυδωνισμός μετά τον οποίο άρχισε να βυθίζεται.

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν Πακιστανοί, Αφγανοί, Σύροι και Παλαιστίνιοι.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διακομίζονται όλοι οι διασωθέντες, βρίσκονται δεκάδες ασθενοφόρα και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της πόλης για να υποδεχθεί όσους διασώζονται.

Από τα ξημερώματα, στο Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρίσκονται ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και τέως αρχηγός ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης και στελέχη του Σώματος, συντονίζοντας την επιχείρηση διάσωσης

Σημειώνεται ότι στην Καλαμάτα μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου, αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 79 μέχρι στιγμής νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Διαβάστε περισσότερα στο intronews.gr

Διαβάστε επίσης:

MasterChef: Πρώην παίκτης του reality μαγειρικής «δίνει» τον νικητή λίγο πριν το μεγάλο φινάλε

Κωστής Μαραβέγιας: Η εξομολόγηση για τον γάμο του με την Σωτηροπούλου -«Η πιο μεγάλη αλλαγή στα ζευγάρια έρχεται όταν…»

Σοκάρει ο Πάνος Κοκκινόπουλος: «Η Μπαζάκα έφαγε χαστούκι από τον Σεργιανόπουλο, της έφυγε το σαγόνι και την πήγαμε στο νοσοκομείο»

Keywords
Τυχαία Θέματα