Τηλε-κανίβαλοι

Τη θυμάστε τη γνωστή b movie του Νίκου Ζερβού στη δεκαετία του ’80;
Αυτή την ταινία με τα τηλεφρικιά και με τον τίτλο «Τηλεκανίβαλοι»; Ε κάτι τέτοιο θυμίζει η κοινωνία μας εσχάτως. Οι τηλεοράσεις κρίνουν, προφυλακίζουν, καταδικάζουν. Η κυβέρνηση παρέα με τα ΜΜΕ οδηγούν στη φυλακή όποιον και όπως θέλουν με μοναδικό κριτήριο τη διαφορετικότητα.

Καραμπινάτη περίπτωση μιας κοινωνίας που βγάζει τα νεύρα της επάνω σε μειονότητες ή που αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα σε μια μανιχαϊστική

λογική του τύπου ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός, είναι και η περίπτωση της μικρής Μαρίας. Οι εισαγγελείς της τηλεόρασης έβγαλαν ήδη το πόρισμα: «τσιγγάνοι οι γονείς, άρα το ξανθό κοριτσάκι νομοτελειακά έπεσε θύμα κλοπής». Κανένας δεν λαμβάνει υπόψιν τα βίντεο που δείχνουν πως η μικρή Μαρία φαίνεται χαρούμενη. Κανέναν δεν απασχολείτο γεγονός πως το ζευγάρι των αθίγγανων (γύφτων κατά τη ρατσιστική αποτύπωση) του κάνει γενέθλια.

Για τους εισαγγελείς του καναπέ, η Μαρία είναι κλεμμένο παιδί. Είναι ένα παιδάκι που ετοιμάζεται να βγει στα φανάρια. Γιατί; Επειδή αυτή είναι η κατεστημένη λογική. Διότι στα μυαλά όλων «γύφτοι ίσον φανάρια και εκμετάλλευση ανηλίκων». Δεν θα αρνηθώ πως οι αθίγγανοι εν πολλοίς είναι μια φυλή αντικοινωνική, που αρνείται τα «δώρα» της σύγχρονης τεχνολογίας. Κι εμένα μου την «σπάνε» που διαρκώς έρχονται να καθαρίσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου μου κι εγώ ενοχλούμαι με τον παρασιτικό βίο πολλών εξ αυτών.

Όμως δεν μπορεί σε μια σοβαρή κοινωνία να λέμε ναι σε γενικεύσεις τέτοιου είδους.

Να συνηγορούμε σε κοινωνικά λιντσαρίσματα που μετατρέπουν την κοινωνία μας σε ζούγκλα κι εμάς σε κανίβαλους.

Ακόμα καλά – καλά δεν μπορούμε να λέμε ναι στις σκηνές διαπόμπευσης ακόμα και αυτών των αρνητών της Δημοκρατίας. Στους χρυσαυγίτες αναφέρομαι. Αν θυμάμαι καλά, το πνεύμα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι πως άπαντες είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Από πού κι ως που λοιπόν συλλήβδην οι τηλεοράσεις και οι εκπρόσωποι του νόμου καταδικάζουν, διαπομπεύουν, λοιδωρούν τον καθένα; Από πότε παρακάμπτονται οι νόμιμες διαδικασίες λόγω του πολιτικού ή κοινωνικού εντυπωσιασμού; Ακόμα κι αν οι «γύφτοι» είναι ένοχοι κι έκλεψαν το παιδάκι, ακόμα κι αν οι Χρυσαυγίτες είναι υπεύθυνοι για το θάνατο του Φύσσα κανένας δεν θα το κρίνει αυτό παρά η Δικαιοσύνη. Αυτή από την οποία κι εμείς θα απαιτήσουμε κάποτε – κούφια η ώρα – να μας κρίνει με τρόπο δίκαιο και με αποστάσεις.

Όταν λοιπόν καταλύεται κάθε έννοια προστασίας της ατομικότητας – όπως ο πολιτικός φιλελευθερισμός την ορίζει πολύ σωστά – τότε ο δρόμος για την έλευση της Χρυσής Αυγής είναι ανοικτός. Και να μην καμώνονται ορισμένοι πως δικαιώνω τη Χρυσή Αυγή με αυτό που γράφω. Την δικαιώνουν με μεγαλύτερη ευκολία όλοι εκείνοι που λιντσάρουν εδώ και πέντε ημέρες τους αδαείς, φτωχούς και ανήμπορους να απαντήσουν με τη δική μας λογική Ρομά. Αυτοί ανοίγουν το δρόμο για τη Χρυσή Αυγή που καθίζουν μια φυλή με ρατσιστικά κριτήρια στο τηλεοπτικό εδώλιο. Σήμερα λοιπόν είναι οι Ρομά. Αύριο θα είναι οι gay. Μετά ποιος άραγε ακολουθεί;

Blogger Δημήτρης Μαρκόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα