Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η αστική ασφάλιση σκύλων

10:22 16/12/2023 - Πηγή: iHunt
Γίνεται υποχρεωτική η αστική ασφάλιση σκύλων

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα η ευθύνη του ιδιοκτήτη είναι σαφώς βαρύτερη αν μπορεί να αποδειχθεί ότι είχε ενδεχόμενο δόλο
του Βίκτωρα Τσιλώνη*

Στη Νεοχωρούδα (νομός Θεσσαλονίκης Ελλάδα) μια πενηντάχρονη γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, πέθανε με τραγικό τρόπο ανυπεράσπιστη στην αυλή της. Η αιτία ήταν τρία μεγαλόσωμα σκυλιά, άνω των 45 κιλών το καθένα, τα οποία φαίνεται ότι έσκαψαν 30 περίπου εκατοστά κάτω από την πρόχειρη περίφραξη του γείτονα

και αφού εισήλθαν στην αυλή της, την δάγκωσαν δεκάδες φορές. Το τελευταίο αυτό συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα επικίνδυνων και πολλές φορές θανατηφόρων περιστατικών με μεγαλόσωμα σκυλιά στην Ελλάδα.

Σε ποινικό επίπεδο η ευθύνη του ιδιοκτήτη του σκύλου ή των σκύλων που θα προκαλέσουν τον τραυματισμό ή τον θάνατο ανθρώπου/ανθρώπων σκιαγραφείται στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου ΟλΑΠ 4/2010 (Σάμινα) και ΑΠ 1527/2010 (Τέμπη). Οι εν λόγω αποφάσεις-σταθμοί διακρίνουν την ενσυνείδητη αμέλεια από τον ενδεχόμενο δόλο. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και τις εν λόγω αποφάσεις η ευθύνη του ιδιοκτήτη είναι σαφώς βαρύτερη αν μπορεί να αποδειχθεί ότι είχε ενδεχόμενο δόλο.

Η κρίσιμη διαφορά της ενσυνείδητης αμέλειας από τον ενδεχόμενο δόλο έγκειται στο βουλητικό στοιχείο. Στον ενδεχόμενο δόλο ο δράστης αποδέχεται το εγκληματικό αποτέλεσμα ενώ στην ενσυνείδητη αμέλεια ο δράστης πιστεύει ότι θα το αποφύγει. Η στάθμιση του βουλητικού στοιχείου γίνεται κατόπιν στάθμισης ενδείξεων και αντενδείξεων (ad hoc) και των εν γένει συνθηκών τέλεσης του εγκλήματος. Κατόπιν των παραπάνω, εκτός κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα περιστατικά που θα μπορούσαν να αναγάγουν την ευθύνη του ιδιοκτήτη στο σαφώς υψηλότερο βάθρο ευθύνης του ενδεχόμενου δόλου (π.χ. επανειλημμένες παρατηρήσεις στον ιδιοκτήτη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα φύλαξης ή να επιδεικνύει μεγαλύτερη επιμέλεια στη φύλαξη των σκύλων), δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε εξαρχής για ενδεχόμενο δόλο του ιδιοκτήτη. Εξάλλου, αυτή ήταν και η πρακτική σημασία δογματικής θεμελίωσης των κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων (όπως πχ. πρόκληση ναυαγίου, εμπρησμός, επικίνδυνη οδήγηση) δηλαδή ο νομοθέτης επιχείρησε με τη θεσμοθέτηση των κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων να σταματήσει η νομολογία δίχως πειστική αιτιολογία να υπάγει συμπεριφορές στον ενδεχόμενο δόλο όταν πράγματι αυτές τελούνται από αμέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Σκυλιά κατασπάραξαν μητέρα δύο παιδιών

Συνακόλουθα με βάση τα σημερινά δεδομένα και τα ολοένα αυξανόμενα άκρως επικίνδυνα περιστατικά με μεγαλόσωμα σκυλιά, επιβάλλεται ο Έλληνας νομοθέτης να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική αστική ασφάλιση μεγαλόσωμων ή/και δυνητικά επιθετικών-επικίνδυνων σκύλων άνω των 25-30 κιλών.

Θα πρέπει δε να υπάρχει μια ενδεικτική και όχι αποκλειστική αναφορά του νομοθέτη σε ράτσες σκύλων που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία ανεξαρτήτως κιλών (π.χ. νεαρό ροτβάιλερ). Η υποχρεωτική αστική ασφάλιση σκύλων, η οποία ήδη συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Θα αυξήσει την αίσθηση της υπευθυνότητας σε όλους τους ιδιοκτήτες και θα επιτελεί κρίσιμη εγγυητική λειτουργία για την απόδοση χρηματικής αποζημίωσης στα θύματα. Η τελευταία βέβαια δεν θα μπορεί να φέρει τους άτυχους νεκρούς πίσω, ούτε να ιάσει άμεσα τους σοβαρά τραυματισμένους, όμως και πάλι θα αποτελεί σημαντική βοήθεια σε όλα τα θύματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν με υποστήριξη και αξιοπρέπεια τον χαμό του δικού τους ανθρώπου ή τον σοβαρό τραυματισμό τους.

Περαιτέρω – δηλαδή εκτός από την προαναφερθείσα υποχρεωτική αστική ασφάλισης μεγαλόσωμων ή/και δυνητικά επιθετικών-επικίνδυνων σκύλων –ο Έλληνας νομοθέτης επιβάλλεται να μεριμνήσει για: 1) την υποχρεωτική εκπαίδευση των μεγαλόσωμων ή/και δυνητικά επιθετικών-επικίνδυνων σκύλων με την έκδοση σχετικών πιστοποιητικών 2) την τοποθέτηση φιμώτρου των παραπάνω σκύλων όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χώρους στους οποίους λόγω των περιστάσεων και των συνθηκών μπορούν να έρθουν σε επαφή με τρίτα άτομα (π.χ. μαζική εκδήλωση, πάρτυ ή κοινωνική ή οικογενειακή συνάθροιση σε ιδιωτικό κτήμα, όπως συνέβη στην περίπτωση με τα ροτβάιλερ στην Κοζάνη) 3) τη θέσπιση ιδιώνυμου ποινικού αδικήματος με ελάχιστη ποινή τρία χρόνια φυλάκιση (μη δυνάμενης να μετατραπεί σε χρηματική ή κοινωνική εργασία και δίχως αναστέλλουσα ισχύ) για τους ιδιοκτήτες και τους de facto κυρίους σκύλου που προκαλεί σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο προσώπου.

*Ο Βίκτωρ Τσιλώνης είναι διευθύνων εταίρος δικηγορικής εταιρείας NEWLAW, πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του Δικηγορικού Συλλόγου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Πηγή :https://www.voria.gr/

The post Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η αστική ασφάλιση σκύλων appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα