Λεξικό Γαστρονομίας: Από το Α στο Ω-Μέρος 6
Τα τελευταία χρόνια η γαστρονομία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, κυρίως μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών και αντίστοιχων διαγωνισμών μαγειρικής. Μάλιστα όταν πρωτοξεκίνησε το MasterChef, δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτιόμασταν σε τι γλώσσα μιλάνε και γιατί εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, ή έστω καταλαβαίνουμε μια δυο λέξεις.
Η ορολογία της μαγειρικής θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ολόκληρη γλώσσα, τόσο πλούσια σε λέξεις και νοήματα, που δύσκολα μπορεί κανείς να την κάνει κτήμα του. Ξεκινάμε, λοιπόν, να παρουσιάζουμε μέσα από τη στήλη Λεξικό γαστρονομίας,
Ασαφοετίντα-Asafoetida
Πικάντικο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Ινδίας και της Ανατολής γενικότερα. Η ομοιοπαθητική το συγκαταλέγει στα φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες.
Ασιέτ ανγκλέζ-Αssiette anglaise
Γαλλικός όρος για πιάτο με κρύα κρεατικά, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει ζαμπόν, γλώσσα βοδιού, ψημένο και βραστό κρέας.
Ασπρίζω-για αμύγδαλα
Credits: foodtasia.comΗ διαδικασία που ακολουθούμε για να ασπρίσουμε τα αμύγδαλα ώστε να φύγει η σκουρόχρωμη φλούδα τους είναι το βράσιμό τους σε νερό. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, σουρώνουμε και τα βάζουμε σε πάγο για να κρυώσουν. Στη συνέχεια, πιέζουμε το αμύγδαλο με τα δάχτυλά μας και αμέσως η φλούδα του γλιστράει και αφήνει ελεύθερη τη λευκή «καρδιά» του αμύγδαλου.
Λεξικό Γαστρονομίας: Από το Α στο Ω-Μέρος 4Αστακός θερμιδόρ
Credit: www.flickr.com/photos/sparkactionΠιάτο με αστακό τον οποίο, αφού βράσουμε, τον τεμαχίζουμε σε κύβους, τους σοτάρουμε με βούτυρο, κρεμμύδι και λευκό κρασί. Προσθέτουμε μπεσαμέλ, αρωματικά χόρτα, μπαχαρικά και μουστάρδα. Τον τοποθετούμε στο κέλυφός του, περιχύνουμε με καυτό βούτυρο και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
Το πιάτο πήρε την ονομασία του από τον Ναπολέοντα επειδή το πρωτοέφαγε τον ενδέκατο μήνα, τον Θέρμιδορ (Thermidor), του Γαλλικού Ημερολογίου της Επανάστασης. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική «θερμός».
Ασφάλεια τροφίμων (H.A.C.C.P.)
Credit: www.apifirst.inΕίναι η σύντμηση των λέξεων «Hazard Analysis and Critical Control Points», δηλαδή «Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου», που δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. Πρόκειται για σύστημα κανόνων που αφορούν τη διαχείριση της ασφάλειας στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων και ποτών.
Ατσιότε σάλτσα-Achiote sauce
Credit: www.justapinch.comΚαυτερή σάλτσα μεξικανικής προέλευσης με βάση τους σπόρους ανάτο, που της δίνουν και το κιτρινοκόκκινο χρώμα της. Περιέχει καυτερές πιπεριές, μπαχάρι, γαρίφαλο, ξίδι, λάιμ και χυμό πορτοκαλιού. Συνήθως συνοδεύει ψάρια.
Λεξικό Γαστρονομίας: Από το Α στο Ω-Μέρος 5Αφροδισιακό
Αφορά τροφές, υλικά, συνταγές και ποτά που η σύστασή τους κρύβει ιδιότητες που διεγείρουν τη σεξουαλική επιθυμία. Στις περισσότερες κουλτούρες του κόσμου υπάρχουν θεωρίες και μύθοι που συνδέουν τροφές –τόσο με τη μορφή τους όσο και με τις ουσίες που περιέχουν– με την ενεργοποίηση της λίμπιντο.
Αφρός
Credit: Ferran AdriaΟ διάσημος σεφ Φεράν Αντριά λανσάρισε τη μέθοδο του αφρού της μοριακής γαστρονομίας στη μαγειρική θέλοντας να ενισχύσει τη γεύση του συστατικού, όπως μανιτάρια, παντζάρια κ.ά. Χρησιμοποιείται το εργαλείο σιφόν σε συνδυασμό με υλικά σταθεροποιητές, που θα κρατήσουν τη διόγκωση του αφρού του βασικού υλικού. Μπορούμε να φτιάξουμε από αφρό φέτας μέχρι φουντουκιού.
Άχνισμα
Credit: triedtestedandtrue.comΤρόπος μαγειρέματος φαγητού, συνήθως λαχανικών, μέσα σε σκεύος με τρύπες τοποθετημένο πάνω από νερό το οποίο βράζει.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Ηρώ Σαΐα- Σταύρος Ξαρχάκος: Σπάνια κοινή δημόσια εμφάνιση για το ευτυχισμένο ζευγάρι
- Ρία Μουρατίδη: Η κόρη της Νόνης Δούνια μεγάλωσε και είναι μία κούκλα! (Photos)
- Τα 7 λουλούδια που αντέχουν περισσότερες ημέρες στο βάζο
- Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε, θέματα εργασίας προωθούνται»
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Ποζάρει με όλες τις γυναίκες της οικογένειάς της
- Τα περίεργα σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις έλλειψη σιδήρου
- Αλεξάνδρα Αϊδίνη: «Την θυμάμαι εκείνη τη στιγμή καλά, ήταν καθαρή κατάθλιψη»
- Ζώδια: Προβλέψεις της ημέρας για τη Δευτέρα 25 Απριλίου
- Πάτρα: Σύντομα η εκταφή της Μαλένας - Το σενάριο που δεν έχει αποκλειστεί
- Πόσα αστέρια θα μαζέψει το ζώδιό σου σήμερα, 25/04/2022;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις InStyle
- Τελευταία Νέα InStyle
- Λεξικό Γαστρονομίας: Από το Α στο Ω-Μέρος 6
- Eνα βιβλίο γεμάτο συνταγές από την αγαπημένη σειρά “Bridgerton”
- Αυτά είναι τα καλύτερα makeup tips για μεσογειακές επιδερμίδες
- Blake Lively: H εντυπωσιακή εμφάνισή της στο πάρτι γενεθλίων της Gigi Hadid
- Cruz Beckham: Αγκαλιά με μυστηριώδη ξανθιά λίγο καιρό μετά τον χωρισμό του
- Surfrider: Στο Malibu για boho style διαμονή!
- Το μουσείο του Λούβρου, το Μaison Pierre Frey και τα Θαύματα της Αιγύπτου!
- Τα παιδιά τού John Legend “κάνουν καλό” στον εγωισμό του
- Romeo Beckham: Δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τα… χνάρια του αδελφού του
- Rihanna και A$AP Rocky: Η πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά τη σύλληψη του ράπερ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Πάτρα: Σύντομα η εκταφή της Μαλένας - Το σενάριο που δεν έχει αποκλειστεί
- Μαρία Ηλιάκη: Πάσχα στην Κρήτη με τον Στέλιο Μανουσάκη και την κόρη τους - Η φωτό όλο... αγάπη
- Ηρώ Σαΐα- Σταύρος Ξαρχάκος: Σπάνια κοινή δημόσια εμφάνιση για το ευτυχισμένο ζευγάρι
- Ζεστή μεσογειακή σαλάτα λαχανικών από τον Άκη Πετρετζίκη
- Τα ζώδια σήμερα: «Δίδυμε, θέματα εργασίας προωθούνται»
- Ζώδια: Προβλέψεις της ημέρας για τη Δευτέρα 25 Απριλίου
- Nissan Ariya και Pavilion απέσπασαν το βραβείο iF Design
- Μπάρες βρόμης με σοκολατένια κουφετάκια: Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Ποζάρει με όλες τις γυναίκες της οικογένειάς της