Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων: Στους κινηματογράφους από τις 9 Μαΐου

07:36 3/5/2024 - Πηγή: InStyle

Η ταινία “Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων” έρχεται στους κινηματογράφους στις 9 Μαΐου, από τη Feelgood.

Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Wes Ball, που είχε αναλάβει και την τριλογία “Maze Runner”, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Owen Teague (“IT”), Freya Allan (“The Witcher”), Kevin Durand (“Locke & Key”), Peter Macon (“Shameless”), και William H. Macy (“Fargo”).

Η σύνοψη

Στο βαθύ μέλλον και μετά τη βασιλεία του

Καίσαρα, οι πίθηκοι είναι το κυρίαρχο είδος που ζει αρμονικά, ενώ οι άνθρωποι έχουν καταλήξει να ζουν κρυμμένοι.

Καθώς ένας νέος τύραννος ηγέτης πίθηκος χτίζει την αυτοκρατορία του, ένας νεαρός πίθηκος ξεκινά ένα οδυνηρό ταξίδι που θα τον κάνει να αμφισβητήσει όλα όσα γνώριζε για το παρελθόν.

Σύντομα θα κάνει επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον τόσο για τους πιθήκους όσο και για τους ανθρώπους.

Από αριστερά προς δεξιά: Ο Noa (Owen Teague) και η Dar (Sara Wiseman) στο “Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων της 20th Century Studios. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2024 20th Century Studios. All Rights Reserved.Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Wes Ball (the “Maze Runner” trilogy )

Πρωταγωνιστούν: Owen Teague (“IT”), Freya Allan (“The Witcher”), Kevin Durand (“Locke & Key”), Peter Macon (“Shameless”), and William H. Macy (“Fargo”)

Σενάριο: Josh Friedman (“War of the Worlds”), Rick Jaffa & Amanda Silver (“Avatar: The Way of Water”) και Patrick Aison (“Prey”).

Η Freya Allan ως Nova στο “Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων”. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2024 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Βασισμένη στους χαρακτήρες των: Rick Jaffa & Amanda Silver

Παραγωγή: Wes Ball, Joe Hartwick, Jr. (“The Maze Runner”), Rick Jaffa, Amanda Silver, Jason Reed (“Mulan”)

Εκτελεστική παραγωγή: Peter Chernin (the “Planet of the Apes” trilogy) και Jenno Topping (“Ford v. Ferrari”)

Η αναζωπύρωση ενός παγκόσμιου εμβληματικού franchise

H 20th Century Studios αναβίωσε το δηµοφιλές franchise το 2011 µε την ταινία «Ο Πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση» σε σκηνοθεσία του Rupert Wyatt, που σηµείωσε τεράστια εµπορική επιτυχία. Η ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων: Η αυγή» σε σκηνοθεσία του Matt Reeves, κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, το 2014, µε ακόµα µεγαλύτερη εµπορική επιτυχία.

Η ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση» σε σκηνοθεσία του Reeves κυκλοφόρησε το 2017 και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Ως παιδί, ο σκηνοθέτης Wes Ball βρέθηκε µε µία βιντεοκασέτα της κλασικής ταινία «Ο Πλανήτης των πιθήκων» µε πρωταγωνιστή τον Charlton Heston, την οποία έβλεπε ξανά και ξανά. Πολλά χρόνια µετά, το 2019, του προτάθηκε να αναβιώσει το εµβληµατικό franchise, αλλά αρνήθηκε. «Η αλήθεια είναι ότι αρχικά αρνήθηκα», παραδέχεται ο Ball.

Από αριστερά προς δεξιά: Noa (Owen Teague), Soona (Lydia Peckham) και Anaya (Travis Jeffery) στην ταινία της 20th Century Studios. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2024 20th Century Studios. All Rights Reserved.

«Πώς να συνεχίσεις αυτές τις τρεις τελευταίες ταινίες; Δεν µε ενδιέφερε να συνεχίσω τις περιπέτειες του γιου του Καίσαρα, παρόλο που υπάρχει µία σπουδαία ιστορία εκεί. Την ίδια στιγµή, δεν ήθελα να αφήσω αυτό που δηµιούργησαν οι Matt Reeves και Rupert Wyatt στη τριλογία αυτή. Έκαναν απίθανες ταινίες».

Μία εβδοµάδα µετά, όµως, µία άλλη ιδέα διαµορφώθηκε στο µυαλό του Ball. Ήταν µία σύλληψη που διαδραµατιζόταν εκατοντάδες χρόνια µετά τον θάνατο του Καίσαρα και ήταν µία ιστορία µε διαφορετικό ύφος, µία περιπέτεια. «Ήταν η ιστορία ενός νεαρού, αφελή πιθήκου που δεν ξέρει τίποτα για τον έξω κόσµο, όπου ο Καίσαρας είναι ένας θρύλος. Αν στις τρεις τελευταίες οι πίθηκοι ζούσαν την παλαιολιθική εποχή τους, τώρα µπαίνουν στην εποχή του χαλκού. Αρχίζουν να σχηµατίζονται κουλτούρες από διαφορετικές φατρίες. Βλέπουµε τι έχει συµβεί στον κόσµο που έµεινε πίσω, τι έχει καταστραφεί κατά την απουσία των ανθρώπων».

Μία καθηλωτική εναρκτήρια σκηνή, κατά την οποία ο Νόα -ο νεαρός πρωταγωνιστής πίθηκος- ανεβαίνει σε ένα τεράστιο οικοδόµηµα για να κρύψει το αυγό ενός αετού, ήταν το δεύτερο στοιχείο της ιδέας του Ball. «Το τρίτο στοιχείο ήταν µία αµφιλεγόµενη φιγούρα για τον Noa» ,συνεχίζει. «Ένας χαρακτήρας που γίνεται ο επόµενος Καίσαρας στο σενάριο. Αυτός ο ανταγωνιστής ξέρει για τον κόσµο που προηγήθηκε και θέλει να σώσει κειµήλια από τότε για να χτίσει ένα βασίλειο στο οποίο θα κυριαρχούν οι εξελιγµένοι πίθηκοι».

Στην ταινία εµφανίζονται νέοι χαρακτήρες και πλοκές, αλλά για τους φαν του franchise, υπάρχουν αναφορές στον Καίσαρα, τον οποίο ο Ball αποκαλεί έναν από τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές της ιστορίας του σινεµά.

Σκηνή από την ταινία – Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

O Καίσαρας υπάρχει στη νέα ταινία, µε το πνεύµα του», εξηγεί ο σκηνοθέτης. Ο σεναριογράφος Joe Hartwick Jr. συνεργάστηκε µε τον Ball από την αρχή και εξέλιξαν την πλοκή της Nova (τον χαρακτήρα της Freya Allan) σε σχέση µε την παρουσία των ανθρώπων. «Θυµάµαι τον Josh να µε ρωτάει αν θέλω να κάνουµε µία ταινία σε στυλ Κουροσάβα µε πιθήκους», θυµάται ο Ball. «Περί αυτού πρόκειται. Σε αυτή την επική περιπέτεια παρακολουθούµε έναν χαρακτήρα που συναντά διαφορετικές οπτικές καθώς µαθαίνει για τον κόσµο γύρω του, την ιστορία των πιθήκων, την ιστορία των ανθρώπων και τη σχέση µεταξύ τους».

Ο Proximus Caesar (Kevin Durand). Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2024 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Είναι µία ιστορία ενηλικίωσης και µία περιπέτεια σε ένα εξελιγµένο µέλλον όπου βλέπουµε την παρακµή και πώς η φύση έχει ανακτήσει τη γη. «Θεώρησα ότι θα είχε ενδιαφέρον να δούµε τι θα συµβεί στον κόσµο µας αν φύγουν οι άνθρωποι», εξηγεί ο Ball. «Το φόντο είναι τα αποµεινάρια του κόσµου µας. Μου άρεσε η ιδέα µε τα κτίρια και τα ερείπια που καταρρέουν και το γυαλί που δεν υπάρχει πια γιατί έχει διαβρωθεί. Μου άρεσε η ιδέα του κόσµου που µεταµορφώνεται µέσα σε αυτό το τοπίο όπου τα δέντρα καταπίνουν τα κτίρια».

Από αριστερά προς δεξιά: Η Soona (Lydia Peckham), ο Noa (Owen Teague) και Anaya (Travis Jeffery). Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Όσο για τη χρονική περίοδο κατά την οποία διαδραµατίζεται η νέα ιστορία, οι δηµιουργοί συµφώνησαν ότι πρόκειται για εκατοντάδες χρόνια µετά την ταινία «Ο Πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση», σε µία εποχή που δεν υπάρχει πια ο γραπτός λόγος.

Τo καστ

To casting για µία ταινία µε πιθήκους είναι µία δύσκολη διαδικασία, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν καρποφόρα. Ο σκηνοθέτης/παραγωγός Wes Ball λέει, «Ήµουν τόσο τυχερός που βρήκα ηθοποιούς που ταίριαξαν µεταξύ τους. Φρόντιζαν και υποστήριζαν ο ένας τον άλλον».

Ο Proximus Caesar (με τη φωνή του Kevin Durand). Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Το πιο κρίσιµο ήταν να βρεθεί ηθοποιός για τον ρόλο του Noa, του νεαρού πιθήκου που παλεύει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων του πατέρα του. Του απαγορεύεται να µάθει για τον κόσµο πέρα από το χωριό του και δεν ξέρει τίποτα για την ιστορία της ανθρώπινης φυλής και ότι κάποτε ήταν το κυρίαρχο είδος. «Χρειαζόµασταν κάποιον µε νεανικό πνεύµα και µία αθωότητα», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο Owen Teague (It, Bloodline) ήταν τέλειος για τον ρόλο του Noa, της καρδιάς της ιστορίας. «Ο Owen είναι φανταστικός», λέει ο Ball. «Είναι πολύ καλός, πολύ αθώος και ο πιο εργατικός τύπος που µπορείς να φανταστείς. Φέρει την ταινία στους ώµους του και είναι παράδειγµα προς µίµηση για όλους τους ηθοποιούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα